keskiviikkona, kesäkuuta 05, 2013

Hei, me jankataan (sillä helle painaa)

Kyllä on sitten helteellä vaikea saada aikaiseksi mitään järkevää. En pystynyt lukemaan kuin kolmisensataa sivua ja kirjoittamaan kahdesta tarvittavasta lausunnosta puolet ennen kuin lämpö parvekkeella ylitti sietokynnyksen. Jos olisin pystynyt puolet parempaan, olisi urakka ollut jo voiton puolella. Nyt pitää jatkaa huomenna ja vielä perjantainakin, että lauantaina on iskussa elokuvaväitöksessä Turussa. Toivottavasti sää pysyy yhtä lämpimänä, sillä lämmössä on paljon kivempi epäonnistua aikataulussa.

Mutta ei ole helppoa muillakaan. Timo ei ole Heikki, sillä kun hän menee torille selvittämään swap-operaatioita ja muita hienoja termejä, siinä voivat kansan- ja työkansanmiehet olla yhtä ihmeissään kuin me harvat, jotka Hesarin persuilmoituksen oikeasti lukivat puolipisteineen päivineen.

Pitkän matematiikan C:n kirjoittanut maisteri Soini on epäilemättä saanut kirjoitukseensa hiukkasen konsulttiapua Erkki Havansilta, pantti-ja vakuusoikeuden erikoisasiantuntijalta, prosessioikeuden täysinpalvelleelta emeritusprofessorilta ja nykyiseltä perussuomalaisten eduskuntaryhmän oikeudelliselta asiantuntijalta, eli jokseenkin ilmiselvästi pätevältä herralta eikä työmieheltä. Urpilaisella on myös matematiikan arvosana cum laude approbatur eli ihan kiitoksin hyväksytty, mutta lyhyestä matematiikasta.

Paljon helpompi kuin Soinin mutkaisaa ymmärtämystä on snaijata valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen sanomaa: Suomen kreikkalaispankeilta saamista vakuuksista voidaan pitää kiinni kaikissa tilanteissa. Poliittisesti on tietysti huomattava, että Urpilainen ei ole ikinä tehnyt niin oikein, kuin valitessaan näihin hommiin Hetemäen, kunnon pätevän porvarin, jota vastaan kukaan ei uskalla käydä, eikä varmasti työmieheksi nimitellä.

Vaikka oma matematiikan laudaturini oli lyhyt, niin voin ihan takuuvarmasti vakuuttaa, että jos nämä vakuudet ovat spekulaatiota, niin tämä keskustelu on metaspekulaatiota eli spekulaation spekulaatiota. Jos siihen vielä kesäloman jälkeen kerätään kierroksia, niin kuin tietysti tuotonvaihtoon luottavassa persumaailmassa ajatellaan, niin ei ole kaukana ajatus, että hei, me jankataan.

Elämä ei ole pelkkiä vakuuksia. Meillä on helle ja häät, Keski-Euroopassa melkein hautajaiset, tai ainakin kaupunkien upottajaiset. Ei siinä mitään uutta ole, 500 vuotta sitten piteli yhtä pahoja ilmoja.

Oletteko muuten huomanneet, että Kiinassa ollaan hissuksiin, kun Tienanmenin verilöylystä tuli taas tasan vuosi lisää. Nettisensuuri sensuroi kaiken mahdollisen, jopa hakusanat tänään, huomenna tai illalla. Hauskinta on se, että kieltolistaan kuului myös "suuri keltainen ankka". Miksikö? Joku älypää - sensuuri tekee vastustajan nokkelaksi - oli älynnyt laittaa siihen kuuluisaan kuvaan, jossa ostoskassilla varustettu mies pysäyttää tankkirivistön, tankkien paikalle ankkoja.
Klikkaa tätä linkkiä niin näet kuvan

maanantaina, kesäkuuta 03, 2013

Elokuvan juhlaa Sodankylässä

Sodankylä tiedottaa:

AKI KAURISMÄEN UUTUUS SODANKYLÄSSÄ

Aki Kaurismäen uusi ohjaustyö Tavern Man, pääosassa Ilkka Koivula, saa odotetun Suomen ensi-iltansa, kun neljän kansainvälisen huipputekijän episodielokuva Historic Centre esitetään Sodankylän elokuvajuhlilla 12.-16.6. Elokuvan muut ohjaajat ovat 104-vuotias portugalilainen Manoel de Oliveira, hänen maanmiehensä Pedro Costa ja espanjalainen Victor Erice.

Samalla nähdään Kaurismäen 1988 filmaama, mutta vasta viime vuoden lopulla valmistunut 18-minuuttinen musiikkifilmi Bluesia Pieksämäen asemalla, pääosissa Juice Leskinen ja kumppanit. Sodankylässä esitetään myös Peter von Baghin uusi dokumenttifilmi, Oulu-aiheinen Muisteja, joka esimerkiksi Helsingissä tulee ensi-iltaan syyskuussa.

Aiemmin ilmoitettujen kotimaisten helmien, Pekka Lehdon Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuvan ennakkoesityksen sekä Anssi Mänttärin Romanssi-elokuvan maailmanensi-illan, lisäksi festivaalilla nähdään ensi-illat Jan Forsströmin esikoispitkästä Silmäterä sekä Jarkko T. Laineen ja J-P Passin ”novellielokuvasta” Ajomies. Lehto, Forsström ja Mänttäri myös saapuvat Sodankylään.

Vuoden tekijävieraisiin kuuluvat lisäksi Kerron sinulle kaiken -elokuvan ohjaaja Simo Halinen, dokumenttiohjaajat Mika Ronkainen (Laulu koti-ikävästä) ja Ville Suhonen (Metsän tarina), näyttelijät Krista Kosonen (Kaikella rakkaudella) ja Janne Reinikainen (Palsa) sekä kokeellisen elokuvan esitaistelija Mika Taanila lyhytfilmeineen.

Lyhytfilmeistä ensi-iltansa saavat Joonas Rutasen Huulilla, Heikki Kujanpään Taskuparkki, Rax Rinnekankaan Åken takki ja Mikko Myllylahden Käsilaukku. Tekijöistä ainakin Rutanen ja Kujanpää saapuvat Sodankylään.

Festivaalilla nähdään taas kaikki vuoden parhaat kotimaiset pitkät elokuvat sekä valikoima lyhytfilmien kermaa. Klassikoitakin nostetaan jälleen esille: Rauni Mollbergin Milka nähdään sopivasti kirjailija Timo K. Mukan kuoleman 40-vuotispäivän tuntumassa ja Hannes Häyrisen Iskelmäketju riemastuttaa perinteisessä karaokenäytöksessä.