lauantaina, heinäkuuta 23, 2011

Norjan poliittiset murhat

Kyyneleet tulivat silmiin aamulla, kun luin murhatöiden - ei siis satunnaisen "ammuskelun" - seurauksista. On pelättävissä, että Norjassa tuhoutui yksi sosialidemokraattinen sukupolvi.

Olen ollut vastaavilla leireillä 15-vuotiaana Ruotsissa. Shakkipelin tuoksinaan tuli silloin tieto Espanjan diktaattorin Francon kuolemasta. Illalla kaikui kaikilla pohjoismaisilla kielillä laulu baskipapista.

Norjalainen sosialidemokratia on kansainvälistä, jos mikä. Samalla, historiallisesti, se on aina ollut maassa vain vähän kannatusta saaneen, aiemmin neuvostojohtoisen kansainvälisen kommunismin vastustaja. Norjalaiseen kansalliseen kansainvälisyyteen on kuulunut myös Nato-jäsenyys, kuten hyvin tiedämme.

Nationalistisen, voimme varmasti sanoa äärinationalistisen murhaajan tiedetään vieroksuneen kansainvälisyyttä, jonka hän katsoi vastustavan nationalistisia pyrkimyksiään. Niihin kuului myös multikulturalismin vastaisuus, niin kuin oikeistolaisissa eurooppalaisissa ääriliikkeissä aina. Se on kansainvälisyyden torjunnan yksi tapa, entistä useammin tuttua myös muuhun oikeistoon sijoittuvan jengin parissa.


Omia aatteitaan vahvistamaan murhaaja harrasti aseita, eikä vain vähän, vaan paljon. Silminnäkijäkertomusten mukaan arsenaaliin kuului automaattiaseiden ohella jopa konekivääri. Ainakin osa aseista oli luvallisia. Tämä on tavallista äärioikeistolaisten ryhmittymien yhteydessä, niissäkin joiden lähipiireissä norjalainen tekijä on vaikuttanut. Onko olemassa sellaista äärioikeistolaista poliittista murhaajaa, jota tämä piirre ei yhdistä?


Nettikirjoittelun perusteella sosialismin ja kapitalismin erottaminen toisistaan ei häntä kiinnostanut. Tekijä oli lukenut kansantaloustiedettä, ja tiettävästi kannatti Itävallan koulun oppeja.

Opiskelualoihin mainitaan kuuluneen myös uskonnon. Mielipiteet olivat äärimmäisen konservatiivisia, kristillisiä ja voimakkaan nationalistisia - tämä paketti on tuttua Yhdysvalloista. En pidä mahdottomana, etteikö tämä talousajattelu mahtuisi norjalaisessa yhteiskunnassa esiintyvän fasistisen liikehdinnän puitteisiin.


Fasistoidia persoonaa vastaan sen sijaan puhuu se, että väkivaltaa nettipuheenvuoroissa ei kannatettu, pikemminkin päinvastoin. Tulevaisuus näyttää kuinka tarkoin tekijä on onnistunut aikeensa piilottamaan. Vuonna 2009 tekijän perustama vihannesviljely-yritys teki mahdolliseksi hankkia autopommeissa tarvittavia materiaaleja.

Tietoa on niukalti, mutta murhatöiden takana on selvästi poliittinen motiivi, viha sosialidemokraatteja kohtaan. Ilmiö on tuttu kaikista pohjoismaista, ja muistan kuinka se korostui 1980-luvun alusta lähtien Ruotsissa oikeistonuorten Palme-vastaisuutena. Hankin itsekin erikoisen kummallisena ilmiönä poliittisen muiston, Palmea pilkkaavan rintanapin Ruotsissa asuessani.

Usein järkeä vailla oleva kyyninen sosialidemokraattien - pohjoismaisen kansanvaltaisuuden peruspilarin - haukkuminen on arkipäivää nyky-Suomessakin. Oikealta laidalta sitä en ole ihmetellyt Ruotsin kokemusten perusteella, mutta kun sitä esiintyy kaikkialla, myös muuten järkevien ihmisten kielenkäytössä, eikä useinkaan kyse ole veljellisestä tai sisarellisesta naljailusta.

Rangaistuksia on monin tavoin kovennettu viime vuosina. Norjassa maksimirangaistus on 21 vuotta. Ehdotan kuitenkin, että murhista voitaisiin antaa tuomiot yksi kerrallaan, 21 vuotta jokaisesta.

15 kommenttia:

PeeäR kirjoitti...

kiintoisaa Sedis - pitkästä aikaa taholtani.

Hanhensulka kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Sedis. Demareista sen verran vain, että heistä tuli jossakin vaiheessa kovin väsähtänyt linnoitus, eikä Suomessa vielä ole nähtävissä kummempaa korjausta. Tuo mitä sanoit yhden sukupolven häviämisestä norjalaisesta demariliikkeestä on varmasti kiepä asia vielä.

Ripsa kirjoitti...

Hyvä Sedis! Minä olen ollut 21.8.1968 Olof Palmen johtamassa soihtukulkueessa.

Kerrankin kukaan ei sanonut että finnjävel. Vaan antoi kynttilän.

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Aggresiivisesta nationalismista on turha syyttää vain amerikkalaista uskonnollisuutta.

Norjalainen kirkko on korostanut hyvin voimakkaasti nationalismia, norjalaisia tapoja, kulttuurin ja uskonnon muuttumattomuutta, eristäytymistä, samanakaltaisuuden merkitystä ja uskonnollista rituaalipuhtautta.

Jari Sedergren kirjoitti...

@Arhi: se on sieltä tuttua kuten sanoin ja kuten varmaan itsekin ajattelet. Eikös tämä ole juuri esimerkki siitä, että kyseessä ei ole vain se.

-rh kirjoitti...

Jep,
tulee mieleen se toteutumaton ohjelmakohta Forssan paperissa, miten se jäikin noin, ettei elettäkään sen läpiviemiseksi - enää.
Ei ehkä poistu unohtamalla tämä tauti.
Ihmisen eksistenssikysymys olisi mielestäni muutenkin seuraavaa suuri ratkaistava, joka jokatapauksessa raivaa totuusvoimallaan esiin;
eihän tämä voi jäädä dogmaattisen tiedeuskon tai kirkon dogmaattisen pajunköyden nielennän kahdenmonopoliksi, vaikkei Euroopan kilpailuviranomainen ehkä asiaan puuttuisikaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Usein järkeä vailla oleva kyyninen sosialidemokraattien - pohjoismaisen kansanvaltaisuuden peruspilarin - haukkuminen on arkipäivää nyky-Suomessakin."

Samaa voi sanoa oikeistolaisuuden ja varsinkin kristinuskon - länsimaisen kulttuurin peruspilarin - järkeä vailla olevasta kyynisestä ja erittäin ilkeämielisestä haukkumisesta.

Saako vain poliittinen murha sosiaalidemokraatit kyynelehtimään? Eikö jokainen elämä olekaan yhtä arvokas?

Jari Sedergren kirjoitti...

Anonyymin tilannetajun puute on hyvä esimerkki kyvyttömyydestä.

-rh kirjoitti...

Samaa voi sanoa oikeistolaisuuden ja varsinkin kristinuskon - länsimaisen kulttuurin peruspilarin - järkeä vailla olevasta kyynisestä ja erittäin ilkeämielisestä haukkumisesta.

Peruspilarina se on aivan jotain muuta kuin aseita siunaavat kirkot, ja hihhuloivat lahkokultit.
Sellaista pilarilla ratsastelua.

En tuotakaan sanoisi, että nuordemarius on voimissaan ainakaan Suomessa, ja siinä määrin, että sellaista hullua löytyisi, joka näkee ne kulttuuriuhkana.
vaikka huomaan, että demarnuoret täällä härmässä ottavat tilanteesta nyt irti, minkä hyvän maun puitteissa voivat.

Jari Sedergren kirjoitti...

"Isku norjalaisia sosiaalidemokraatteja vastaan on isku kaikkia kansanvaltaisia puolueita ja kansanliikkeitä vastaan. Siksikin Norjan suru on myös meidän suruamme..." Hesarin mainiosta pääkirjoituksesta.

Jos jollekin tämä on vaikeaa ymmärtää - tai on siihen kyvytön - kannattaa kyllä miettiä elämäänsä ja sen piirteitä.

-rh kirjoitti...

Niin, vaikka nyt truismit ymmärtelis pois-poijkeen, ylipäätään elämässä ja sen piirteissä, imo, riittää tutkiskelua koko eliniäksi.

Jaaha kirjoitti...

Tuhannen taalan kysymys sitten on, olisiko tuo teko ollut jotenkin estettävissä mm. avoimemman keskustelun maahanmuutosta kautta - julkinen debatti aiheesta kun on kaikissa Pohjoismaissa (paitsi Tanskassa) ollut lähinnä raivostuttavaa jeesustelua ja tyhjää hyminää.

Vai menikö Breivikillä jossain vaiheessa polla peruuttamattomasti sekaisin.

-rh kirjoitti...

Se eväs, mitä tämä Breivik oli etsinyt ja siksi nähtävästi rappareihinkin hakeutunut, oli Euroopan muodostumisen ajalta; silloisen islamilaisen korkeakulttuurin pyrkimyksenä oli levitä lukutaidottomaan Eurooppaan.
Sivilisaatiot kehittyvät sitten kuitenkin vain tavalla, jossa esimerkiksi darwinismi ja marxismi edustivat potenssiin kohotettuna tuota ristiretkien ajan arabismin luonnonfilosofiaa ja positiivista ihmiskäsitystä.
Jotenkin käy ilmi että norski-kusipää oli jäljillä tässä, ehkä Steineria ahmineena, joksikin `kulttuurimarxismiksi´ nimeämänsä läntisen suuntauksen analyysissä.

Hän vain sitoi itsensä kristinuskoa vielä vanhempaan atavistiseen uskonkäsitykseen johtajakansasta ym., pesi sillä aivonsa, ja ryhtyi desperadoksi.
Israelia palvova suuntaus on jyrkässä konfliktissa yhteiskunnassa syvenevän yhdenvertaisuuden vaatimuksen, esimeriksi seksuaalisten vähemmistöjen lisääntyvien oikeuksien kanssa - vaikka keskivahvassa kiihkouskonnollisessa, taantumuksellisessa ajattelussaan islamistit ja juutalais-kristilliset fundamentalistit voisivat periaatteessa löytää toisensakin.

Siksi mä kyllä ajattelen niin, että yhden sortin funda-kahelit maisemissa riittävät, ja esimerkiksi kategorinen naamiointikielto pitää nuo pahimmat islam-vannoutuneet naisenalistajat poissa maisemista.

Yksilön etsinnän kannalta sillei ole kummoista merkitystä, onko kaikki mahdolliset kotkotukset ja lahkot kotikadulla asti kampanjoimassa aatesisältöjään.
Se olisi koululaitoksen tehtävä
tehdä loppu uskonnon opetuksesta ja kehittää elämänkatsomustiedosta toimiva etiikan perusta.
Poliittisena vaatimuksena tämän tulisi olla vasemmiston heiniä: ihan vielä toteumattomien Forssan paperin määrittelyjen `uskonto on yksityisasia´ ym. perustalta.

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa ja muuallakin demarit lähtivät kovin kärkkäästi uusliberalistiseen suuntaan Blairin innoittamina. Mikä lie keski-iän kriisi puoluejohdossa ja havahtuminen yläluokkaisena aiheuttikaan tuon arvopetturuuden, sitä en tiedä, mutta puolueesta tuli kertaheitolla keskiluokkaisuuden ja pikkuporvarillisuuden symboli ja vieroitti äänestäjät.

Jos SDP onnistuu ajamaan vasemmistolaisia asioita niin ehkäpä se vielä nousee.

Jaaha heittää hyvän kysymyksen.

"Se olisi koululaitoksen tehtävä tehdä loppu uskonnon opetuksesta ja kehittää elämänkatsomustiedosta toimiva etiikan perusta."

Kyllä ja ei.
Ongelma tuossa on se, että tällöin koulu ei voi levittää "oikeata" maltillista ja liberaalia raamatuntulkintaa vaan kirkko radikalisoituu. Tulos näkyy Yhdysvalloissa. Asiat eivät siis lainkaan parane, sillä uskoville uskonto pesee filosofian ja etiikan (ja kaiken muunkin).

-rh kirjoitti...

Kirkolla on mahdollisuus - mutta mä näen kyllä, että se pikemminkin marginalisoituu kolehtinsa varassa - ja tietty määrähän uskiskamaa menee sivussa, jos kohta niinkin roisii, mitä uusi Voima raportoi lut.kirkon kovasta ytimestä, vanhoillislestadiolaisesta kultista.

Ihmisjärkeen, järjen valoon luottavana en mä lähtis em. pedagogisia kompromisseja etukäteen oletuksena tekemään.