maanantaina, elokuuta 15, 2011

Finlandia-katsaukset näkyvillä Elonetissä

KAVA tiedottaa:

Elonet-tietokannassa on suuren yleisön katseltavana 700 Finlandia-katsausta vuodesta 1943 vuoteen 1964 asti. Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) avaamat digitoidut uutiskatsaukset ovat osa European Film Gateway -hanketta, jonka tehtävänä on esitellä eurooppalaista kulttuuriperintöä liikkuvan kuvan ja äänen muodossa.

Elokuvaesitysten alussa näytetyt uutiskatsaukset muodostavat sarjan ajankuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudesta teollistuneeksi hyvinvointivaltioksi. Sarjan päättää Aito Mäkisen ohjaama Finlandia-katsaus 700, joka kertoo Helsingin yhdestä päivästä aamuyhdeksästä iltakymmeneen.

Finlandia-katsaukset sisältävät runsaasti harvinaista materiaalia. Presidentti Ståhlbergin 80-vuotispäivän juhlallisuuksissa ovat esillä myös kolme muuta presidenttiä: Mannerheim, Paasikivi ja Kekkonen. Taltiointiin kuuluvat poikkeuksellisesti myös katkelmat heidän puheistaan.

Presidentti Rytin ja eräiden keskeisten ministerien sotasyyllisyysoikeudenkäynti herätti erityistä huomiota myös ulkomailla. Oikeudenkäyntiä kuvaavassa katsauksessa tuodaan esiin tilaisuuden herättämiä reaktioita ja lehtimiesten tunnelmia.

Presidentti Kekkosen vierailut Kremliin ja Yhdysvaltoihin on kuvattu huolellisesti. Harry Lewingin ohjaama katsaus Kekkosen vierailusta Yhdysvalloissa presidentin Kennedyn luona on tallennettu värifilmille, mikä on Finlandia-katsauksissa harvinaista.

Finlandia-katsauksia keventävät runsaat katkelmat urheilutapahtumista taide- ja muotinäytöksiin. Olympialaiset, maailmanmestaruuskilpailut, maaottelut, Ateneumin taidenäyttelyt ja muotivirtaukset ovat usein käytettyjä aiheita.

Monista julkisuuden henkilöistä on filmigallerian katsauksiin ikuistettu mm. Armi Kuusela, Juri Gagarin ja Dag Hammarskjöld.

Klikkaa Elonetiin ja löydä filmiaarteet (hakusana "Finlandia-katsaus").

Lisätietoja: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto/Tapio Riihimäki (tapio.riihimaki@kava.fi)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pieniä maistiaisia maistaneena: kiitos!
Hieno homma.
Treen FF:ssa ja TV:ssä nähnyt sentään hieman näistä Finlandia-katsauksista, mutta aina vaan näyttää kiinnostavaa aineistoa sisältyvän näihin muihinkin, vähemmän esillä olleisiin.
Kekkosen porrashyppy ...oops kyllähän se melkein meni korkeimmalle tasanteelle..
Kiitos linkistä!
Veikko-setä

Anonyymi kirjoitti...

Finlandiaa netin elossa on vähintään kahta lajia, joista kumpaankaan ei kuulu se mikä jää ulkopuolelle.
http://www.youtube.com/watch?v=-LAl4gwpFTw