torstaina, heinäkuuta 20, 2006

Hampaan poiston jälkeen

Keräsin netistä ja maailmalta hampaan poiston jälkeiset ohjeet itselleni. Satunnaiselle googlettajalle sanottakoon, että en ole edes konitohtori, enkä väitä, että nämä ovat pitävät ja lukijan tapaukseen sopivat ohjeet. Todelliset noudatettavat ohjeet on syytä saada alan ammattilaisilta, ei netistä, vaikka kipu veisikin järjen. Keräsin ja muokkasin nämä siis lähinnä itselleni ja läheisilleni.

VERENVUOTO:
Haavakuoppaan asetetaan heti poistotoimenpiteen jälkeen sideharso- tai muu purunkestävä taitos. Se painetaan vasten haavaa puremalla tasaisesti ja kevyesti. Tämän jatkaminen riittävän pitkään varmistaa verihyytymän syntymisen poistokuoppaan. Näin luu pääsee paranemaan hyytymän alla ja turhien (ja vaarallisten) bakteerien meno kuoppaan vaikeutuu.

Veren pitäisi parhaimmillaan hyytyä kymmenessä minuutissa, mutta taitosta on syytä purra pidempäänkin (15 min - tunti), sillä aina kaikki ei ole kuin oppikirjasta. Vuodon jatkuessa tämänkin jälkeen on temppu syytä uusia. Se ei yleensä tunnu kovin mukavalta, mutta jos niin ei tee, voi jonkin ajan kuluttua tuntua vielä vähemmän mukavalta. Tänä aikana älä juo nestettä, älä missään tapauksessa purskuttele, älä syljeskele voimakkaasti, äläkä pyörittele kieltäsi haavassa. Niistä on vain harmia.

Hyytymä ei aluksi ole välttämättä kovin pitävä. Suuta auottaessa, liikuteltaessa tai väännellessä haavasta voi tulla verta (tai verta muistuttavaa punasolukasaumaa) sen jälkeenkin. Lohduton itku ei siis ole ratkaisu tähän ongelmaan. 12 tunnissa homman pitäisi kuitenkin olla pääosin kasassa eikä runsaita vuotoja pitäisi olla. Jos on, voi pirauttaa asiantuntijalle.

On kuitenkin tavallista, että toimenpidealueelta tihkuu hieman verta muutaman päivän ajan, hyytymä on aika hauras. Jos vuoto on runsasta tai alkaa yllättäen uudelleen, on syytä panna uudestaan sidehersotaitos poistokuopan päälle ja purra sitä yhtäjaksoisesti vähintään puolen tunnin ajan. Lisäksi posken päällä voi pitää kylmähaudetta. Mikäli vuoto jatkuu runsaana, on toimenpide toistettava kerran tai kahdesti. Silloin on syytä levätä puoli-istuvassa asennossa. [Mikäli vuoto ei lakkaa, ja ohjeita on noudatettu tunnollisesti, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriinsä, kuten silloinkin, jos nousee kuume (tulehdus) tai on esimerkiksi hengenahdistusta (yleensä puudutusaine).]

Muutaman päivän ajan operaatiosta tulee välttää tupakointia, syljeskelyä, pillillä imemistä sekä suun huuhtomista esimerkiksi purskottamalla. Näillä imuliikettä tuottavilla liikesarjoilla poistokuoppaan muodostunut (tulehduksilta ja luun toipumista) suojaava verihyytymä saattaa irrota pois paikoiltaan ja homma on alettava alusta.

SYÖMINEN JA JUOMINEN:
Hampaan poiston jälkeen tulee olla syömättä kunnes toimenpiteestä annettu puudutus häviää. Sitä ei ole vaikea huomata. Yleensä puudutus häviää parissa tunnissa, ongelma se on jatkuttuaan yli 12 tuntia.

Toimenpidepäivänä riittävän pehmeät syömiset ja juomiset on syytä nauttia viileänä: kuuma ja karkea ruoka lisäävät haavan vuotoriskiä. Varo myös veden juontia liian aikaisin; muista että pillistä on vain haittaa. Haavan alkavaa hyytymää ei pidä liottaa missään nesteessä. Älä ota aspiriinia tai disperiiniä. Ne haittaavat hyytymistä. Älä dokaa: voimakas alkoholi haittaa hyytymistä, itse asiassa liottaa ne pois, ja jos tulehdusta on pelissä, pään saa räjäytettyä yhdelläkin olutpullolla. Tupakointia on syytä välttää: siitäkin muodostuu haavaan muheva bakteerialusta, aivan kuten jokavuotisissa kurkkutaudeissakin. Ai mistäkö tämän tiedän?

SUUN HOITO:
Hampaat voi toipilasaikana harjata normaalisti varoen toimenpidealuetta. Muutos tavalliseen aamu- ja iltahartaukseen on siinä, että suuta ei pidä huuhtoa, voimakkaasta purskuttelusta nyt puhumattakaan. Jos käytät hammastahnaa, laita sitä hammasharjaan niin vähän, että sen voi jättää suuhun. Toistan: älä purskuta vedellä. Vesi ei ole vanhin voitehista hampaanpoiston yhteydessä. Ei tietenkään myös suuvesiä.

Turvotusta ja mustelmaa voi ennaltaehkäistä pitämällä toimenpidepäivänä kylmähaudetta poistoalueen kohdalla. Sitä ei laiteta suun sisään, vaan käytetään ulkoisesti, mikä ei ole helppoa arvata itse, sillä ihminen on järkiperäinen olento vain silloin, kun hänellä on hampaat tallella.

SÄRKY:
Poiston jälkeiseen särkyyn voi ottaa ennen hyväksi koettua tai reseptillä määrättyä tulehduskipulääkettä. Resepti on parempi ja halvempikin konsti, minkä lisäksi siinä yhteydessä tarkistetaan allergiat ja muut yliherkkyydet. Tällä kertaa määräytytin itselleni Buranaa 800 mg kolmesti päivässä, mikä lienee tuon aineen kohdalla maksimiannos: sitä enempää sitä ei pidä syödä. Jos se ei riitä - tässä kyllä kokemus omasta kivunsiedosta ja kivunsietotavoista auttaa kertomaan lääkärille - kannattaisi kaappiin varata esimerkiksi edellistä vahvempaa Panacodia kaiken varalta, varsinkin jos tarkoituksena on poistua ihmisten (ja lääkärien) ilmoilta esimerkiksi käymättömiin korpimaisemiin.

Kyse särkylääkkeissä ei ole pelkästään kivun poistosta, vaan myös tulehduksen estämisestä. Penisilliini- tai muu antibioottikuuri ei liene sekään harvinaista jälkihoitoa, jos taustalla on tulehdus tai juurikanavien tai ikenien ärtyneisyys.

Tulehdusta ja ärtyneisyyttä ei kannata manata esiin. Siksi saunaa tulee välttää pari päivää. Urheilua on paettava noin viikon ajan, mikä selittää sen, miksi sanalla hammastulehdus googlatessa saa esiin lähinnä urheilijoiden poissaoloja tärkeistä matseista. Jos siis veikkaat, on syytä katsoa suosikkiurheilijoittesi suuhun, ei vain ravaavien konien kuonon sisälle.

Jos vuoto ei lakkaa tai särky käy sietämättömäksi - nämä EIVÄT ole harvinaista ilmiöitä - tai tulee muita hälyttäviä oireita, kuten hengenahdistus, kuumetta tms., on syytä ottaa yhteys hoitaneeseen hammaslääkäriin tai lähimpään hammashoitolaan, tai esimerkiksi kesälomamatkalla hätätilassa kehen tahansa lääkäriin. Järki käteen tässäkin, sillä turhia käyntejähän ei nykyään saa tehdä.

146 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paras asia hampaanpoistosta ja verenvuodon tyrehdyttämisestä:10.

Unknown kirjoitti...

Lääkäritäti sanoi, ettei poistopäivänä saa pestä hampaita tahnalla......

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos sinulle joku jota en tunne, viisaudenhampaan poiston jälkisäryn tuskassa googlasin itseni tänne ja vertaistukesi helpotti heti.

Anonyymi kirjoitti...

Miksiköhän se puutuneisuus on pidemmän päälle ongelma... Mitähän siitä voi aiheutua... Saatan vain arvailla... Itselläni näet juurikin on yhä puutuneisuutta leuassa, vaikka on jo kuudes päivä leikkauksen jälkeen. Toivottavasti ei ole pysyvä vaurio tullut... =( Muuten kyllä tuntuu olevan ihan hyvin. Netistä löytyy aika huonosti tietoa tästä puutuneisuuden ongelmasta... Vasta maanantaina pääsen taas ottamaan yhteyttä hammashoitolaan. :( Ja kyllä, vasta eilen illalla aloin tietoisesti tajuta, että tämä puutuneisuus ei itsekseen katoa. Nyt on siis lauantai. Mutta kiitos muuten hienosta informaatiopaketista!

Anonyymi kirjoitti...

Tulin juuri hampaan poistosta. Rauhoittava ennen toimenpidettä auttoi hyvin ja ainakaan vielä noin 1 1/2 tuntia siitä kun lähdin pois hammaslääkäristä ei kipua onneksi ole. vielä kylläkin puren lappua hampaiden välissä että veri tyrehtyisi. Burana 800 mg otin kylläkin jo, mutta kovin puutunut hammas ei ole kun se ylhäältä otettiin. Hyvät ohjeet sinulla kuitenkin on.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Mulla on ollut nyt kaksi hampaidenpoistoa viikon sisällä, ja ovatkin olleet aika erilaisia.

Ensimmäinen oli viime torstaina, poistettiin viisaudenhammas oikealta ylhäältä. Puudutusta ei huomannut muuten kuin kivun puuttumisena, eikä sen poistumistakaan huomannut kuin kivun vähittäisenä lisääntymisenä, Hammaslääkäri totesi käsikauppakipulääkkeen riittävän ja arveli etten sitäkään tarvitse. Haavaa varoin muutaman päivän mutta tuntuu olevan nyt ihan hyvin parantunut. Ihmettelin vähän näitä ohjeitasi kun tuntuivat kovin järeiltä kokemukseen verrattuna.

Tänään (17.9.2008) poistettiin alhaalta vasemmalta viisaudenhammas, joka oli jo aika pahasti hajonnut. Suukirurgi päätti leikata sen pois, ja niinhän siinä sitten tehtiin. Puudutus oli paljon järeämpi ja tuntui heti kunnolla. Tässä odottelen jännityksellä minkälaista kipu tulee olemaan, kun lääkäri kirjoitti järeät lääkkeet ja antoi pari vieläkin järeämpää hätävaraksi. Nyt näistä neuvostasi on kovastikin hyötyä :)

Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Poistettiin viisaudenhammas alhaalta vasemmalta ja sain kaksi antibiotti kuuria, 10 päivän ajan molemmista kuureista 3 tabuu päiväs eli 6 tabuu yhteensä ja siihen särkylääkeet päälle, lääkäri sanos et oli todella pahasti tulehtunut.
kylmä hauteesta huolimatta koko vasenpuoli naamasta on ihan turvoksissa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä ohjeita olet kerännyt, kiitos siitä.

Minulta napattiin tänään poskihammas pois, koska en halunnut alkaa hyppäämään juurihoidon takia hammaslääkärillä. Poiston aikana tuli äitiä ikävä - ja pahasti! Hammas jouduttiin poraamaan osiin, jotta se saatiin irti.. hammasta rönkittiin yli tunti. Puudutetta lisättiin kolme kertaa.

Nyt olen aivan tajuttoman kipeä. Panacodia otin, pää sekaisin, mutta särky on silti kohtuuttoman iso. AUTS! Ensi kerralla valitsen sen juurihoidon :D

Viisurien poistot olleet lasten leikkiä tämän rinnalla :(

Anonyymi kirjoitti...

Tänään poistettiin juurihoidettu hammas, kun juurihoito ei ollut onnistunut ja aiheutti tulehdusta. Aina ei siis kannata tuo juurihoitokaan, siitä voi seurata paljon päänvaivaa! Nyt on vuotanut verta jo noin 5 tuntia.. kauankohan jatkuu vielä?

--
mamma83

Anonyymi kirjoitti...

Morjensta kaikille kanssakärsijöille sekä tietenkin loistavan ohjepaketin laatijalle!

Voi kuinka hyvältä tuntuikaan istua tähän koneen ääreen juuri hammaslääkäristä palattuani ja huomata, että en ole yksin tämän harmin kanssa! Googletin hampaanpoistonjälkeisiä ohjeita ja löysin tämän blogin.

Ylhäältä vedettiin vanha juurihoidettu hammas. Se pirulainen irrotti tässä pari viikkoa sitten koko kruununsa ja jäljelle jäi pelkkä raunio. Se ronkittiin tänään muutamissa osissa ulos. Puudutus on lakannut ja burrea vedetty huiviin.
Hyvä, että mainitsit ettei pillin käyttö ole järkevää! Sehän tässä tuli oitis mieleen, kun vettä piti nieleskellä lääkkeen kera.
Puren yhä sideharsonippua ja yritän olla ajattelematta sitä ammottavaa monttua suussani.... Tiukkaa tekee hammaslääkärikäynnin lisäksi tämä tietoisuus siitä, että jotain pysyväksi tarkoitettua on vedetty suusta. Vanhuus ja hampaattomuus on jälleen askeleen lähempänä :-{
Kyllä tämä tästä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos todella hyvistä vinkeistä! Tätä todella tarvittiin. 4 vuotta sitten otettiin ylhäältä viisuri pois ja muutaman päivän napsin buranaa ja ohi. Viime viikon ke otettiin alhaalta iso koukku juurinen viisuri pois ja auts. Toimenpide oli ih ok sanotaanko enemmän epämiellyttävä. Mut tää jälkikipu vain jatkuu. Huomenna on viikko täynnä ja buranaa 400mg menee vielä 3-4 päivään. Kuin pitkään teillä on jatkunut kivut?

Anonyymi kirjoitti...

mullakin on kipu jatkunut jo 9 päivää mutta olen jo nyt pärjännyt 1-2 400mg buranalla kun se onneton tumpelo harjottelija ei määrännyt kuin 10kpl:ta 600 buranaa. huvittais todellakin tietää kauanko tätä vielä jatkuu vai saiko se ronkittua myös hermon paskaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jari,

hauskaa, että olet perehtynyt myös hampaan poisto -asioihin. Hesaristahan sinut tunnetaan rakastajana...Itselläni vedettiin eilen 10 v. sitten juurihoidettu hammas veks. Poraattiin kahtia ja sitten kovaa vääntöä isoilla instrumenteilla. Hämmästyttävää kyllä ei yhtään kipua eilen puudutuksen lähdettyäkään. T. Satu, vaimosi työkaveri

Anonyymi kirjoitti...

Jälkihoito-ohjeita tuntuu olevan niin monta, kuin antajiakin. Mulle hammashoitaja sanoi, että hampaat saa normaalisti heti illalla pestä, kunhan välttää poistokohtaa törkkimästä. Lisäksi hän neuvoi, että kannattaa varovasti purskutella suuvettä, jotta poistetun hampaan "reikää" ei jää pöpöjä. Näin toimin, vaikka purskutus ilmeisesti onkin kielletty jonkun toisen asiantuntijan mukaan, eikä haava ainakaan minulla auennut.

Särky on kylläkin pirullista. Kohta neljä päivää mennyt, eikä yhtään helpotusta. Lääkäri ei edes määrännyt mitään kipulääkettä, vaan totesi että ota buranaa jos siltä tuntuu. 400:lla olen pärjännyt, mutta suositusmäärät (max. 3 tablettia/pvä) ovat paukkuneet rajusti yli, 5-6 tab/pvä. Soitin jo asiantuntijallekin ja eilen sain varmuuden vuoksi penisiliinikuurin päälle. Kohta alan epäillä, että liekö hermo vaurioitunut tai jotain..

-Karo-

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Karo: ohjeet varmaankin vaihtelee sen mukaan, kuinka iso toimenpide oli kyseessä. Kirjoittelin ylempänä viime syksyn kokemuksiani: hammaslääkärin vetämä hammas ei tarvinnut juurikaan jälkihuoltoa, mutta hammaskirurgin poistama hammas aiheutti kipua ainakin viikon. Lääkäreiltä saamani ohjeetkin olivat eri toimenpiteiden jälkeen varsin erilaiset.

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti näin (Antti-juhani), että jokainen hammas on oma yksilönsä, samoin poisto toimenpide =) Mullahan on nyt tosiaan kulunut aikaa 10 vrk poistosta ja särky jatkuu edelleen. Olen jo pariin kertaan soittanut lääkärilleni ja ekalla kerralla hän määräsi penisiliini kuurin mahdollisen tulehduksen varalta, vaan eipä ole ollut siitä apua. Toisella kertaa totesi, että säryn määrä ja jatkuminen on hyvin yksilöllistä. Poistokohta näyttää sinänsä "normaalilta" ja on kohta
kasvanut jo umpeenkin. Huomenna menen sitten tarkastuskäynnille, että kaikki on varmasti kunnossa..

-Karo-

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät ohjeet olet laatinut! Multa poistettiin tänään kans vanha juurihoitohammas alakulmasta kun siinä oli jo ties monettako kertaa tulehdusta.
Nyt sitten puudutus alkaa lakata ja särkee vähän. Mulle ei lääkäri sanonu mitään hampaiden pesusta eikä muusta. sanoi vain että älä syö tai juo muutamaan tuntiin. Nyt onkolme tuntia. Vaihdoin hampaaseen sideharson, mutta entisen mukana lähti koko hyytymä pois =(
En tiedä pitäiskö antaa tuon uuden sideharson olla vaan 15min että hyytymä ei jää kiinni siihen vai mikä avuksi. Nälkä ja janokin on aika kova mutta en uskalla mitään suuhuni pistää.
T: Kat

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, että on muitakin hammaskipuisia :)!
Itse olin tänään poistossa (vas ylähammas, ei viis.) ja vuotaa edelleen aika paljon. Olen vaihtanut taitoksia monta jo ja ei tunnu auttavan... kysyin ohimennen tuttavan h-lääkäriltä asiasta ja ohjeena oli käydä vielä tänään uudelleen???? Vaarallista kuulemma nukkua jos vuotaa?? Mitä mieltä olette????

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Olen samaa mieltä hammaslääkärisi kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavan hyviä ohjeita ja vertaistukea, kiitos!

Itseltäni tänä aamuna poiatettiin oikean puolen sekä ylä- että alapuolen puhkeamattomien viisaudenhampaiden juuret, koska olivat kivasti hermossa kiinni. Buranaa ja penisilliiniä määrättiin. Kipu alkaa pikkuhiljaa hellittää, tokkurainen olo on silti vieläkin, sillä sain 15mg diapamia, että ylipäänsä suostuin hammaslääkäriin. Join tuossa tunti sitten greippimehua, mikä olikin sitten tyhmin tekoni vähään aikaan: haava alkoi uudestaan vuotaa ja kirveli helvetisti. Desinfiointiaineen purskuttelu auttoi. Älykkääksi tunsin itseni. Neljä päivää sain saikkuakin toimenpiteiden vaikeudun vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, ihanaa lukea muidenkin kokemuksista! Multa poistetiin alaviisuri 4 päivää sitten ja särky jatkuu edelleen...! Olen soittanut hammaslääkäriin jo pariin otteeseen ja tänään menen käymään katsomassa, onko kaikki kunnossa. Heti hampaan poiston jälkeen hain 800mg buranaa ja olen ottanut sitä maksimiannoksen joka päivä! Se vain ei tunnu riittävän! Buranan teho heikkenee jo 5h jälkeen, mutten voi heti ottaa uutta (3krt päivässä saa vaan ottaa).. Joten hain panadolia apteekista lisäksi tähän särkyyn (apteekkari sanoi, että panadolia nimenomaan saa ottaa!). Sain reseptin myös antibiootteihin, jotka hain 2 päivää sitten, koska poskeni on ihan turvonnut. Eli näiden kaikkien lääkkeiden kanssa mennään, eikä särky vain hellitä! Ja hammaslääkäri sanoi, että oli todella helppo viisurin poisto! Jessus, sanon mie. Koittakaa kestää toverit!

Anonyymi kirjoitti...

itseltä poistettiinn tänään viisauden hammas oikealta ylhäältä. ei oikein mennyt rutiinilla. ensin ku sain puudutuksen meni minuutti ja meinasi henki loppua. puudutus alkoi vaikuttaa nielussa ja tuntui että tukehdun. no ilman happilaitteita sitten selvittiin onneksi ja saatiin hammas pois. mitä nyt kaksi kertaa jouduttii keskeyttää homma ku meinasi taju lähteä.rutiinin omaiseen hampaan poistoon kului yli tunti.pari tuntia myöhemmin helpotti puudutus eikä kipua tullut sen ihmeemmin. vettä ja jäätelöä tuli siinä närkittyä aika ajoin.pientä vuotoa tulee ku haukottelee nutta siinäpä se sitten onkin....

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä otettiin vasen alaviisuri veks kun oli reikiintynyt. Kyseessä oli ensimmäinen poistoni koskaan, viimeksi olin ollut paikattavana joskus ala-asteella. Toimenpide kesti yli tunnin, ja sattui vain vähän. Nyt, seuraavana päivänä poistosta siis, ei tunnu olevan tarvetta särkylääkkeille. Juon pillillä, mutta imen pillillä painamalla kielellä pillin kitalakea vasten ja leuka auki. Ei muodostu imua hampaisiin lainkaan. Hyvä kikka mielestäni. Olen välttänyt harjaamista, koska käytän sellaista lääkärin määräämää antibakteerista suuhuuhdetta. Maistuuhan se perseelle, mutta puhtaaksi tulee. Nyt vain mietityttää että koskahan sitä uskaltaisi alkaa syömään jotain lämmintä? Nälkä on kohtuullinen.

Yhteenvetona sinulle joka olet hampaanpoistoon menossa: Älä pelkää. Se ei satu lainkaan, ja jos sattuu niin sanot että sattuu. Silloin puudutetaan lissää ja se auttaa. Se on suorastaan siunaus. suupielet varmaan hiukan haavautuvat, mutta pieni haitta sekin on, ja vasta seuraavana päivänä sen huomaa. Nyt olo on niin hieno, ja stressi poistosta ohi. Kannatti. Ehdottomasti kannatti.

Anonyymi kirjoitti...

Kävin aamulla poistattamassa kaksi ylä viisauden hammasta. Jo ensimmäisen tunnin aikana poistamisen jälkeen poltin tupakkaa ja join kuumaa kahvia. PAHA MOKA! Hammaslääkäri kehotti vain olemaan syömättä lämmintä ruokaa vuorokauteen ja välttelemään purskuttelua. Nyt operaatiosta on kulunut reilu 13 tuntia ja edelleen lievää verenvuodatusta koloissa. Saamani "kuukautistupot" olen jo käyttänyt loppuun. Koko aika joutuu nielemään veri-nami nami-kuolaa. Että tälläistä täällä.

Anonyymi kirjoitti...

Minulta on otettu kaikki viisaudenhampaat pois, ylhäältä vetämällä ja alhaalta leikkaamalla. Toista leikkauskohtaa särki 2,5 viikkoa leikkauksen jälkeen. Lääkkeinä Voltaren (kiputulehdus) ja Panacod (mieto opioidi). Näistä huolimatta kipu oli järkyttävää luukipua. Hampaan poisto kesti tunnin eli mitä enemmän joudutaan luuta leikkaamaan, sen kovempi kipu.

Panacod on vain mieto opioidi kuten Tramalkin. Ehdotan että pyydätte nukahtamiseen Tenoxia 10 * 10 mg ja keskivahvaa opioidia kipuun. Mikäli kipua ei hoideta kunnolla, se voi traumatisoida sekä fyysisesti (kipukynnys alenee) että psyykkisesti (pelkotilat, alentunut stressinsietokyky).

Luukivut ovat pahimpia kipuja, pehmytkudosleikkaukset aivan jotain muuta. Itselläni takana tulehtuneen sapen leikkaus ja viikon jatkuvat kivut ulkomailla tulehduksesta johtuen. Tunne kuin teräslusikalla kaivettaisiin ylävatsaa. Sappileikkauksen jälkeen riitti hyvin Burana 800 mg 4 krt/vrk viikon ajan (leikkaus kesti 3 h).

Anonyymi kirjoitti...

7 päivä alkamassa alavisudenhampaan
poistosta. Leikkaamalla otettiin.

Heräsin klo 3 am kun 800 buranan
vaikutus lakkasi ja helvetillinen tuska palasi suuhun.

Toistaiseksi aina kun buranan vaikutus lakkaa tulee sietämätön kivun tunne.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on viikko vierinyt vanhan poskihampaan poistosta, voltaren kestää max 3 tuntia, kokeilen nyt burana 600, mutta ei vie kipua kokonaan pois. Taidan palata takaisin voltareniin. Kiitti tiedosta että voi kestää vielä viikonkin. Penisilliinin sain tt-lääkäriltä, se vei turvotuksen pois, mutta kipu jatkuu ....

Anonyymi kirjoitti...

Viisuri piti repiä kokonaisena pois kun eivät saaneet halkastua, juuret kasvaneet yhteen alhaalta. yli tunnin vääntö ja nais lääkäriltä loppui voima käsistä. Onneksi viereisessä huoneessa oli riuska mies kirurgi joka tuli ja todellakin käytti voimaa ja hampaasta irtosi kruunuosa ja sen jälkeen juuret antautui perässä. Lääkkeeksi sain voltareeniä kun en antibiotteja suostu syömään ennen kuin on iha välttämätön pakko. Kipu oli aika mieletön ja voltareenit eivät ihan riittäneetkään. Taistelin n viikon verran ja kipu senkuin yltyi, verihyytymä oli lähtenyt lätkimään ilmeisesti liian kovan treenin takia. Noh leukaluut paistoivat valkoisena montussa ja särky oli sanoinkuvaamaton. Monttuhan paranee kyllä ajan kanssa mutta särky on hermosärkyä ja aivan sietämätön. Apu löytyikin lääkekaapin sijasta Hampusta, pieni jointti yksin poltettuna poisti kivut, säryt ja v###tuksen. Suosittelen lämpimästi kaikille säryistä kärsiville.

Anonyymi kirjoitti...

Itseltäni poistettiin toissapäivänä aamulla oikealta puolelta kummatkin viisaudenhampaat. Toimenpide oli mielestäni todella helppo ja täysin kivuton lukuunottamatta puudutuspiikkejä, jotka kirpaisivat tasan kaksi sekuntia. Puudutuksineen operaatio kesti vain puoli tuntia. Kumpikin hammas oli puhjennut kokonaisuudessaan muiden hampaiden kanssa samalle tasolle, mikä varmasti helpotti hommaa. Juuret olivat kylläkin komiat ja hieman käyrät, minkä takia naislääkäri näytti vääntävän ihan tosissaan. Poistopäivänä kipua ei juuri tuntunut ennen kuin lievästi illalla. Toisena päivänä kipu oli aavistuksen kovempi, muttei mitänkään häiritsevä ennen kuin illall, jolloin se alkoi yltyä niin etten meinannut unta saada. Nyt kolmantena päivänä alkaa jo hieman vituttaa, kun kipu tuntuu yltyvän pikkuhiljaa ja häiritsevän keskittymistä, vaikkakin johonkin asiaan keskittyminenhän (kuten kirjoittamiseen) juuri vie huomion kivusta pois. Lääkkeeksi minulle määrättiin 30 kpl purkki 600mg Ibumaxia (vastaa buranaa). Sitä olen syönyt ohjeen mukaan 1 kpl 3krt/pv. Onneksi kaapista löytyy muutama Gepacod (Panacod), mikäli särky käy sietämättömäksi. Toukokuussa olisi aika hammaskirurgille, joka poistaa vasemman puolen hampaat. Alempi niistä on kiilautunut seuraavan hampaan reunaan siten, että se on puhjennut vain osittain. Sitä odotellessa... Ps. tehosekoittimen kävin ostamassa varmuuden vuoksi poiston jälkeen samana päivänä puudutuksen vielä vaikuttaessa. Leivät ja leikkeleet ym. purtavat saa helposti muussiksi, ettei tarvitse pelkkää jogurttia tms. hiilihydraattivelliä syödä.

Anonyymi kirjoitti...

Moi, multa vedettiin ylhäältä ehjä, näkyvä viisaudenhammas vex. Se oli täysin siisti ja valkoinen, suorat juuret.
Nyt on jo neljäs päivä ja särky jatkuu tauottomana. Olen vetänyt Buranaa 3 kpl/vrk. Lisäksi on viikon V-Pen kuuri.
Ompeleita ei laitettu.
Harmittaa, että vedätin sen vex, koska vika onkin ilmeisesti viereisessä hampaassa! Miksi lekurit ei näe, missä hampaassa vika on !!??
Seuraavaksi kai vedetään tämä seuraava hammas jne....kohta on tekarit suussa.
En pysty nukkumaan tän säryn takia ja pelkään, että saan jonkun tappavan tulehduksen aina aivoihin asti !!!!!
Help - kertokaa lisää säryistä ja komplikaatioista. Tulen hulluksi.

Anonyymi kirjoitti...

Todella asiallinen ohjeistus! Multa vedettiin tänään kaksi viisaudenhammasta, joista toinen oli lievästi sanottuna tiukassa eikä lääkäri antanut juuri muuta ohjetta jälkihoitoon kuin "pure tuota tuppoa vartin verran". Jep. Ihmettelin sitten kun vuoto ei lakkaa, vaihdan tuppoa ja huuhtelen suuta vedellä - joopa joo, eipä tosiaan käynyt mielessä että siellä on iso REIKÄ, joka ainoa täyte voi olla sinne hyytynyt veri :)

No kyselin sitten systeriltä, jolta on kaikki viisaudenhampaat jo otettu, hän neuvoi että äläpä huuhtele vedellä. Googlettamalla löytyi tämä ohjeistus. Pillillä en sitten yritä tuhota aikaansaatua hienoa hyytymää, vaan ryhdyn iltapuhteeksi lusikoimaan kylmää soppaa poskeen (siihen terveeseen puoliskoon... ;)

Kiitos vielä hyvästä ohjeesta ja kaikille kommenteistanne!

t. Joni

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ohjeistus oli!

Hampaidenpoistot taitaa olla kaikilla totaalisen omanlaisensa, ite kävin eilen visurin poistossa, setä puudutti, nyppäs hampaan irti ja tuppo suuhun. Koko operaatioon meni 10min. En saanut mitään särkylääkkeitä mutta en ole niitä tarvinnutkaan. Vähän tuntuu vielä hassulta suussa, mutta kipua ei ole. Oli ylävisuri, alhaalla kuulemma hankalampaa mutta katsoo sitten ko niiden aika tulee...

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on kaikki viisaudenhampaat otettu pois,ei paljoa sattunu ja parani muutamassa päivässä. Nyt otettiin poskihammas,johon oli aikoinaan tehty epäonnistunut juurihoito. Kesti yli 3 h kun jouduttiin poraamaan osiin,ei vetämällä lähtenyt. nyt operaatiosta 2,5 viikkoa ja särky SIETÄMÄTÖN!!! Meinaa taju lähteä. Jälkihoidon noudatin orjallisesti.Huomenna päivystykseen. En ole koskaa "pelännyt" hammaslääkäriä,mutta nyt en sinne mitenkään mielelläni mene. Vertailun vuoksi vielä,että mulla oli harvinaisen vaikea ja kivulias synnytys,n2 h ja luulin ,että mitään niin fyysisesti tuskallista ei tule olemaan enää,mutta tää veti pohjat!!!

Anonyymi kirjoitti...

ANTEEKSI KORJAUS EDELLISEEN!!! SIIS SYNNYTYS 2 VRK EIKÄ TUNTIA!

Anonyymi kirjoitti...

Terve. Tänään poistettiin kaksi hammasta(oikea viisuri alhaalta ja oik ala 4) ja viime viikolla vasemman puolen viisurit. oli kiva mennä hammaslääkäriin kun muistissa viel viime viikon poistot, 7 puudutuspiikkiä eikä millään meinannut puutua ja ala viisurin poisto sattu todella paljon, eiliseen asti jouduin napsiin burana 800 kolmesti päiväs, mut ei tuntunut siltikään riittävän tänään pikkasen parempiä. alaviisuria särki viel tänään kun menin hll:n mut laittoivat jotain haavateippiä ja särky siirtyi nyt poistettuihin hampaisiin, poistosta kaksi tuntia ja naama turvoksis vielkin + haavateipin maku on aika järkky(sis jodia ym). Mut hengis viel ja enää yksi hampaanpoisto edes niin voidaan aloittaa oikomishoito, nyt poistettu siis 6 viimesen kahden kuukauden aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Millasia hammaslekureita teillä oikein on. Mulla leikattiin kaikki viisaudenhampaat kerralla.... oisko menny tunti. Turvotuslääkkeet popsin ja ekana iltana jotain särkytabua, kun kuulemma särkee niin perkeleesti jos ei ota. No ei paljoo särkeny. Lääkäri sano, että seuraavana päivänä saa treenata kevyesti, joten kävin ottaan kevyen jalkakyykyn. Yks leikkauhaava pullautti veret suuhun ja myöhemmin tulehtu. Hammaslekuri kaapi puhtaaks ja sillä selvä. Kevyt liikunta oiskin ollu kävelyä tms. Näin sitä oppii uutta.

Poskihampaan poistoon meni asiansa osaavalta lekurilta n. 5 minuuttia.
Puudutus - hampaaseen poralla hahlot ja juurien kohdalle ruuvit - hammas paloiksi jollain meisselin olosella työkalulla - juuret yksitellen pois ruuveista vetämällä - tuppo suuhun ( pysyy jätkä hiljaa vähän aikaa ).

Tänään repästiin taaimmainen poskihammas. Juurihoidettu ja tulehtunu. Hammas paloiksi jollain kiilaruuvilla ja palat pois pihdeillä.
Siitä on nyt aikaa kohta kolme tuntii ja suklaakeksiä ja raparperipiirakkaa oon tässä ens hätään syöny. Kuoppaa täytyy varoo, mutta ei se estä syömistä.
Tuntuu vaan vähän turvonneelta vielä ja ehkä pientä särkyä mutta muuten aika lailla ok. Merkittävästi parempi kun ennen hampaan poistoa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kenellekään käynyt niin että poskionteloon olisi tullut reikä viisaudenhampaan poistossa leikkaamalla?
Kuulostaa vaaralliselta, mutta ei kuulemma ole, ja haavan pitäisi mennä umpeen, kunhan vaan varoo pari viikkoa. Kovaa niistämistä pitäisi esimerkiksi välttää..

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, luetko enää näitä kommentteja, mutta kiitos jokatapauksessa! Ja kiitos myös Googlelle, joka minut johdatti tänne.

Itselläni ongelmia oli verenvuodon kanssa, ja syljeskelin myös hyvin paljon jota sinun neuvojesi mukaan ei olisi pitänyt tehdä. Lopetin siis sen, ja verenvuotokin väheni huomattavasti :) Muuten operaatio oli erittäin helppo (hammaslääkärikin ihmetteli miten viisurit lähti kuin maitohampaat lapselta) ja kipuakaan ei ole ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on nyt 5vrk vierähtänyt molempien ala viisureiden poistosta, jotka napattiin siis samalla kertaa pois. Kipu on sietämätön. Syön penisiliiniä 3/vrk, burana600 3-5/vrk, diclofenac(joka korvaa voltarenin)3-5/vrk ja relaksanttia 2-4/vrk. Ei auta pillerit ollenkaan.
Tuntuu(ja näkyy) että ompeleet on kiinni niin ikenissä kuin poskissakin. Kävin näyttämässä h-lääkärissä ni määräs vaan lisää mömmöjä.(ei toimi) En pysty mitään oikein syömään. Viisi päivää, en ole muuta syönyt kun jugurttia jonka saa nieltyä suoraan ja vettä. Kiinteä ruoka on täydessä boikotissa, kun ei poskia voi pullistaa(kun tuntuu että repeää joko ikenet tai posket ompeleiden takia). Seuraava lääkäri käynti tulee kun sinne joku minut raahaa, itse en mene.

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin alaviisuri ja reilu kuukausi sitten yläviisuri vastakkaiselta puolelta. Alaviisuri oli tulehtunut ja vaati leikkauksen.

Verenvuoto tyrehtyi vasta parin tunnin päästä ja kipu reilun kolmen tunnin.

Huomasin, että icepower-jääpussi auttoi tehokkaasti kipuun ja selvisin yhdelle burana 600:sella.

Anonyymi kirjoitti...

Kiva oli lukea muiden kokemuksia.. lääkäri tosiaan antoi sellaset ohjeet, että vältä tupakointi, liikuntaa yms.. mutta ei puhunu särystä mtn..
Ite sitte ihmettelin ku kavereille tokasin 2 poistosta, että taitaa tulla aikamoiset säryt..
ja se kyllä on..
nieleminen on TUSKAA! en saa mitään alas.. aina yhtä vaikeeta.. oon banadolia 500mg vetäny 3 kertaa päiväs, mutta ei se oikein tehoo.. pakko kai ottaa yhteyttä maanantaina johonki.. :/

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se niin on, että ihmisillä on erilainen kipukynnys, siihen vaikuttaa myös paljon oma psyyke. Minulta poistettiin tänään juurihoidetty hammas, ja nyt kun puudutus alka lakkaamaan, jonkinlainnen kipu hiipii leukaluuhun ja poistoalueen ympäristöön.

Ibuprofeeni on hyvä lääke tulehduksen ja kivun lievitykseen. Ajattelin ottaa nyt.

Verta on tullut hieman, mutta kyllä se tästä.

Kiitos hyvistä ohjeista, ja tsemppiä kaikille hampaan poistosta tänne eksyneille.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla poistettii vasemmalt ylhäältä viisaudenhammas 3h sitte. Koko operaatio kesti 10min. Vielä ei oo kipua tuntunu, mutta sitä odotellessa...

Anonyymi kirjoitti...

Aamu kahdeksalta oli vasemmanpuoleisten viisaudenhampaiden poisto. Ylähammas lähti todella nopeasti, mutta alahammasta jouduttiin porailemaan useaan otteeseen ja siinä taisi kaiken kaikkiaan mennä 10 minuuttia, kun sitä ronkki.
Nyt kahdentoista pintaan puudutus alkaa häviämään, ja lievää jomotusta tuntuu leuassa, joten vetäisin 800mg buranan. Hammaslääkäri määräsi 600mg buranaa, antibioottikuurin sekä suuhuuhdetta. Operaatio oli ok, vaikka hieman pahaa teki kuulla rutinaa hampaasta. Jälkiolo sitten onkin ihan eri juttu. HIeman heikotti kun suusta valui solkenaan verta kotiin päästyäni. Hyytyneitä verikökköjä sideharsomytyssä jne. Nyt vuoto alkaa pikkuhiljaa tyrehtyä. En kyllä taida uskaltaa syödä, vaikka nälkä on, kun mitään en ole suuhuni laittanut. Ja ihan hirveä kahvinhimo, mutta kuumaa tulisi välttää. Ehkä hieman kauhulla odottelen tulevia kipuja, mutta eipä tässä pitäisi piruja maalailla seinille.

Oikean puoleiset hampaatkin täytyisi poistattaa. Neljän päivän päästä tarkastuskäynti lekurille. Tänään pitäisi vielä soittaa hammaslääkäriin ja varata ompeleiden poistoon aika. Unohtui näes sieltä lähtiessä varata (tosin enpä kyllä olisi juurikaan pystynyt puhumaankaan..)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla poistettiin 2viikkoa sitten kummaltakin puolelta ylhäältä viisaudenhampaat. särky tuon jälkeen oli lähes olematon.. kunnes pari päivää sitten poistettiin oikealta alhaalta viisaudenhammas.. kunhan tästä särystä tokenen niin en ihan heti hammaslääkäriin mene. älyttömät kivut. :( koko alaleukaa vetää ja korviin säteilee! kaiken lisäksi haavan verenvuoto ei loppunut vaikka vuorokausi oli kulunut joten jouduin käymään terveyskeskuslääkärillä että antoivat sellasia "tyrehdyttäviä" tabletteja..

Anonyymi kirjoitti...

Mulla poistettiin 2viikkoa sitten kummaltakin puolelta ylhäältä viisaudenhampaat. särky tuon jälkeen oli lähes olematon.. kunnes pari päivää sitten poistettiin oikealta alhaalta viisaudenhammas.. kunhan tästä särystä tokenen niin en ihan heti hammaslääkäriin mene. älyttömät kivut. :( koko alaleukaa vetää ja korviin säteilee! kaiken lisäksi haavan verenvuoto ei loppunut vaikka vuorokausi oli kulunut joten jouduin käymään terveyskeskuslääkärillä että antoivat sellasia "tyrehdyttäviä" tabletteja..

Anonyymi kirjoitti...

Poistettiin takavasuri. Lähti sillain kuulemma helposti, porasivat kahteen osaan ja 30min! Nyt 48 tuntia tapahtuman jälkeen kipu on helvetillinen, ja poski on niin turvoksissa kun olla voi. Ei määränny ees särkylääkestä..Ja kyllä voin rehellisesti sanoa että tämä kipu alkaa olla jo semmosta että ei alakerran apteekista hakemani lääkkeetkään auta!!!

Anonyymi kirjoitti...

Rankempi poisto oli poskihampaan kanssa, tunnin keikka mutta jälkeenpäin ei pahempaa kipua ... kunnes tänään, neljä päivää poiston jälkeen, hampaita harjatessa purskuttelin turhan voimakkaasti ja taisi hyytymä lähteä kävelemään. Nappia tartti poskeen ottaa. Kaikki lämpövaihtelut tuntuu kolossa ilkeästi.

Kukaan muu ei ole raportoinut ollenkaan pahaa makua suussa ... röntkiskuvan perusteella hampaan pohjassa oli tulehdus, onko tää paha maku tuosta tulehdusmädästä peräisin - paha maku alkoi heti hampaanpoiston jälkeen.

Kiitokset Sedikselle blogista.


http://www.therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Avohoitol%C3%A4%C3%A4k%C3%A4rin_hammasl%C3%A4%C3%A4ketiedett%C3%A4

Anonyymi kirjoitti...

KIITTI! aamulla poistettiin tulehtunut juurhoidettu (10v) hammas.toimenpide ei sattunut, mutta nyt itkettää :( buranaa pyysi välttämään, voi kuulemma verenvuotoa aiheuttaa.paratabs 1000 mg ei auta yhtään. Kohta otan panacodin ja kokeilen jääpussia. Kauhea nälkä mut sattuu niin ettei voi syödä :(
Mukava lukea muiden kokemuksia, kai tää tästä!

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin alhaalta oikealta viisaudenhammas maanantaina, tänään siis jo lauantai.. Kipu tuntui niin pieneltä jo tiistaina, että en ottanu yhtään särkylääkettä. No keskiviikkona kaikki oli toisin. vedin 800 buranaa 3 kertaa päivässä, lääkäri määräsi myös panacodia. Torstaina sitten töihin, aivan tuskaa. Samana iltana menin sitten vielä hammaslääkäriin, koska en pysty syömään, juomaan, nukkumaan, nielemään en mitään, suu ei yksinkertaisesti aukea. Sain vielä V-pen kuurin. Nyt vedän kaikkia näitä 3x päivässä eikä loppua näy. Tuntuu että kielikin on niin kipeä, ettei sitä voi liikutta, mitenköhän mahtavat saada tikit pois suusta maanantaina, jollei suu aukea? mä en kestä enää tätä kipua, lääkkeiden vaikutus lakkaa n.5 tunnin kuluessa, ja enempää ei sais ottaa. Kurkku niin turvóksissa, pelkään että se on kohta muurautunut umpeen. . ihanan sivun löysin, sain vähän lohdutusta omaan kipuuni!

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin noin 10v juurihoidettu poskihammas jonka väliaikainen paikka oli irronnut pari vuotta sitten, lähes vuoden hoitamatta ja ammottava reikä oli. Hirveä paskan maku oli suussa jatkuvasti. Punaviinillä hoitelin tulehdusta, hammaslääkärin pelko oli kova. Viimein rohkenin mennä hammaslääkäriin ja hammas oli tiukassa, kesti puolitoista tuntia poistaminen ja kolme kertaa puudutusta. Onneksi oli mieshammaslääkäri ja kyllä se perkele sano kerran. Joutui poraamaan luuta ja leikkaamaan ikenen auki, nyt on kuin ongen siimat poskea vasten. Muutama tunti sen jälkeen verenvuotoa joka muuttui hyytymäksi joka kasvoi monen sentin mittaiseksi lötköksi, mutta aamulla oli jo ihan siedettävä eikä verta enää tullut. Vuorokauden olin syömättä ja join vain olutta tavalliseen tapaan. Kipua on vieläkin kolmen päivän jälkeen ja lääkkeenä panadol ja inkivääritabletit.

Kannatta hoitaa hampaat ajoissa!

Anonyymi kirjoitti...

alaviisurit poistettiin neljä vuotta sitten, molemmat kerrallaan. Toinen kasvoi vintturaan ja jouduttiin sorkkimaankin. Oon kuitenkin nukahtanut leikkuupöydälle ennen toisen repimistä :-) et positiivinen kokemus jäi. Ja paranikin ajan kanssa ilman kummempia. Kylmää ja panacodia(se kun on ainut mikä sopii verenvuototautiselle)

Ma edessä 2 yläviisuria. visiinkin helpommat kuin noi alahampaat. Sairaalassa jälleen kun omistan sellaisen mukavuuden kuin verenvuototaudin. Ei tulehdusta vaan viedään kun kasvavat alapäin kun vastakappaleet alhaalta puuttuu.

Janne Granström kirjoitti...

Joo o, ei täällä Forssassakaan hammaslääkäri neuvonut eikä kertonut hyytymästä mitään, olen hyytämän jo pari kertaa irroittanut ja luojan kiitos kun luin nämä annan sen nyt kasvaa mutta onko jo liian myöhäistä?

kipua ei juuri ole ja minulta poistettiin kolme hammasta, joista yksi oli oikeantakareunan viisaudenhammas, oli kyllä esillä ja alhaalta hampaat lähtivät suhtkoht hyvin, tosin huono hammas oli piukassa ja sitä piti pyöritellä (taju meinasi mennä)

yläkerran hammas sattui todella paljon vaikka puudutusta oli laitettu runsaasti, ihan niin että pariin tuntiin operaation jälkeen oikea silmä ei räpsähtänyt vaan pysyi auki :)

Niin, operaatio oli eillen klo 09:00 ja verta vuotaa edelleen ja hyytymän kanssa on ongelmia, kello on nyt 04:40 yöllä.

Koska en tiennyt mikä hyytymä on, luulin ensiksi että olen pureskellut puutunutta poskeani ja se on palanen siitä, sitten kun se tuli takaisin, pelkäsin että se on joku sieni tai vastaava paha.

kun olin kylvyssä huuhtelin kyllä suutani mutta aloin uskomaan jo tuolloin hyytymän olevan parantamiseen vaikuttava härpäke joten annoin olla sen, tosin se sitten ikävä kyllä oli jo irti suuhun suihkutuksen vuoksi :(

nyt olen purrut hyytymää ja koittanut pitää sitä paikallaan, takahampaiden kolot vuotat edelleen rajusti ja olen tänään elänyt omalla verelläni nomnom.

aamulla on tarkoitus lähteä hammaslääkäriin. vaikka sitten päivystykseen jos ei muuta, ja jos ns. omalääkärin näen niin saa kyllä kuulla kunniansa, ei kerro tärkeimpiä asioita jotka jälkihoitoon kuuluu, pure sideharsoa viistoistaminuuttia, ja hoitaja antoi jopa _yhden_ harson vielä mukaan!, että jos se nyt sattuu vielä vuotamaan..

kai tuon käytöksen olisi ymmärtänyt jos kyseessä olisi ollut yksi hamamas mutta nyt on kolme hammasta josta kaksi vierekkäin.

niin ja hyytymästä vielä sen verran että se näyttää kasvavan reilusti yli kokonsa joka kerralla, se ihan oikeasti vaikeuttaa olemista.

Janne Granström kirjoitti...

kävin sairaalan ensiapu päivystyksessä ja siellä yleislääkäri leikkasi hyytymän, putsasi kolot ja laittoi lääkkeen ja harsoja että eräänlaisen sienen joka hajoaa itekseen.

kun ensimmäinen harso ei auttanut, ehdotin lääkärille verenhyydytyslääkettä ja sillä sitten koitettiin, verenvuoto saatiin loppumaan ja nyt lääkesieni hoitaa aukkoja.

lääkäri tiesi myös kertoa että koska ruokaa ei juuri nyt voi syödä, on esimerkiksi jääkylmä limu hyvä vaihtoehto saada energiaa, olin äärettömän iloinen sen kuullessani :)


aamulla ennen kuin lähdin, oli hyytymä noin nyrkin kokoinen mötikkä posken ja kitalaen edessä, yökötti jatkuvasti kyseisen osuessa kitalakeen enkä enää tuossa vaiheessa pystynyt nielemään siitä vuotavaa vertakaan, sitten oli pakko hankkia kyyti ja sairaalaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä blogia lukiessa olen päättänyt mennä lääkäriin tämän hampaan kanssa. 12-vuotiaana kun viimeinen maitohammas irtosi vasemmalta takaa se irtosi murenemalla ja lääkärille ja lääkäri poisti loput hampaan palaset.. Kun paikalle kasvoi rautahammas vuosi siitä hampaasta lohkesi palanen. Hammas kipeytyi vasta nyt (olen 17v) ja tämä blogi antaa rohkeutta mennä hoitoon.

Anonyymi kirjoitti...

Siis nämä kommentit ovat saaneet minut kauhun valtaan! Kävin keskiviikkona hammaslääkärissä kun 1.5v sitten lohjennut hammas oli ollut todella kipeä viikonlopusta lähtien, laittoivat väliaikaisen paikan ja antoivat ajan perjantaille (huomenaamulle) hampaan poistoon. Perjantaina alkaa myös illasta luokkakokous jossa menee koko viikonloppu mutta jos tarinat pitävät paikkansa niin minähän olen ihan hajalla koko sen ajan!

Päätin että soitan heti aamulla päivystykseen ja siirrän hampaan poiston jollekin muulle päivälle, ensi viikolle jos mahdollista. Haluan kumminkin pitää hauskaa luokkakavereiden kanssa enkä pyöriä kipujeni kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos sivusta ja kiitos jaetuista kokemuksista. Juuri kärvistelen aavesäryn kanssa, oik. viisurit poistettiin viikko sitten ja vasta viikon päästä on aika lekurille (pitäisi poistaa lisää...). Burre puree hetkeksi, Panacod vähän paremmin. Kuitenkaan ei ole vuotoa eikä turvotusta. Luettuani kommentit luulen, että puren hammasta, hah, ja sinnittelen viikon ilman sätkyilyjä päivystykseen. Urheutta!

Jyri kirjoitti...

Pari viisaudenhammasta poistettu tänään klo 8 jälkeen, klo 10 loppui kaikki operaatiot ja annettiin ohjeet miten tästä eteenpäin muutaman päivän. Alussa oli vuotoa ja pientä kipua. Otin Buranan, kun päätä särki.

Viiden tunnin jälkeen vuoto väheni selvästi ja pääkipu hävisi. Hampaan poistoalueita "kutittaa" nyt, vettä olen juonut varovasti. Vielä on hieman kipua vasemmassa poskessa, tosin tuntuu vasta sitä koskiessa.

Suuta ei pysty vielä avaamaan kunnolla.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä toinen Leena, hei! Minulta poistettiin poskihammas 12.5. 2011 (3. vas. alal.). Onko kenelläkään tietoa kauanko särky (lievä tuntemus) voi jatkua ja koska siitä voi huolestua?
Kiitos Sedikselle tärkeistä tiedoista. Tämä vain jäi minulle epäselväksi.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Riippuu kovasti poistotavasta. Poistoleikkaukseni vaati aikonaan toista viikkoa särkylääkkeiden syöntiä, yksinkertainen vetämällä poisto ei vaatinut lainkaan särkylääkkeitä.

Sivulta http://www.verkkoklinikka.fi/verkkolaakarit/kysymys/5268184 löysin seuraavan kommentin lääkäriltä: "Hampaan poiston jälkeen voi leuassa tuntua kipua jopa parin kuukauden ajan. Poistohaava on syvä, luuhun asti ulottuva haava, ja luun paraneminen kestää puoli vuotta."

Itse huolestuisin, jos kipu pahenee.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta Kaijanaho! En ole joutunut ottamaan kuin yhden särkylääkkeen, mutta jomotusta on ja se tuntuu lisääntyneen. Ei se kuitenkaan ole niin pahaa etten pärjäisi ilman särkylääkettä. Sitten kun kolosta poistuu valkoinen ja osin ruskehtava peite lakkaan lopullisesti huolestumasta.

Anonyymi kirjoitti...

päivä sitten poistettiin 2 kpl hampaita sijainnissa oikean puoleiset takahampaat, toinen oli viisaushammas(viisaus säilyi kyllä sieltä lähtiessä) toinen oli muuten vaan huonolla hapella, viisauden hampaan poisto sattui niin perkeleeesti,se poistettiin lehmänsarvi pihdeillä,(hieman jännitti että mikä kuule mahtaa olla moinen työkalu)operaatio kesti alle tunnin, ja verenvuotoa tuli viimeyönä tyynylle, mutta on tyrehtynyt, leuka on hieman arka mutta ai että on helmpompi olla kuin ennen operaatiota,eikä hirveemmin tariv buranaa ottaa

Anonyymi kirjoitti...

Johanna kirjoitti: "Itselläni näet juurikin on yhä puutuneisuutta leuassa, vaikka on jo kuudes päivä leikkauksen jälkeen."

Jos hampaan juuressa on puutuneisuutta, se on vakavaa. Jos taas käytit typerää, viime vuosina yleistynyttä muoti-ilmausta "juurikin" ei-itseironisessa merkityksessä, kehotan menemään itseesi. JuuriKIN on sanana samaa luokkaa kuin "oikeesti" ja niinku.

Anonyymi kirjoitti...

Hampaan poiston jälkeen ensimmäisenä päivänä koski yhdessä vaiheessa suuhun kovasti, mutta helpottui särkylääkkeillä. Seuraavana päivänä huomaan että henki haisee ihan paskalle ja kolossa on keltaistakatetta, onko normaalia? Kate haisee ihan mädänne eli ei ole kudosnestettä..

Menossa V-penisiliini kuuri.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset sinulle. Poistettiin hammas ja unohtu koti hoito ohjeet lekuriin. Googletin ja sain sinulta hyviä neuvoja. Todella hienosti kirjoitettua teksitä lukasin.. Tämä oli myös vertais tukea mitä parhaimmillaan..

Anonyymi kirjoitti...

Minulta on n.10 vuotta sitten poistettu vasemmalta molemmat viisaudenhampaat ja kokemus ei ollut mitenkään erityisen tappava, vaikka osiin joutuivatkin murskaamaan. En ajatellut sen olevan pientä hammaskipua pahempi kokemus, mutta...

Kolme tuntia sitten poistettiin oikea alaviisuri ja auta armias kun puudutus alkoi menettämään tehonsa: Otin pari tukevaa särkylääkettäkin, mutta kipu olikin tukevaa hermokipua ja tuntui siltä kuin koko PÄÄ RÄJÄHTÄISI! Mikään asento olla ja elää ei tuntunut oikealta. Koitin maata sängyssä, lattialla, tuolilla... Ei auttanut...

Nyt onneksi joku tabu on alkanut vaikuttaa ja pystyn tässä jo hengittämään joten kuten.

Hammas oli luun alla ja juuret olivat todella syvällä, eli aikamoisen kommando-operaation joutuivat tekemään.

Jos tästä selviän, niin lupaan kokeilla kansantanhuja, tiskata astiat useammin, soittaa äidille useammin jne. jne

Hammaslääkärikäynti opettaa...

Anonyymi kirjoitti...

Kävin vuosittaisessa tarkastuksessa ja lekuri totesi että pitäisi poistaa viisaudenhampaat. Eipä tuo sinänsä hirvitä kun ei ole hammaslääkäripelkoa ja viisaudenhampaat nyt on aika turhakkeita muutenkin.
Varattiin poistoaika ja kysyin siinä samalla että määrääthän sitten tramaleita kipuihin kun nuo buranat on aivan turhia. Olen nimittäin aivan älyttömän herkkä sietämään kipua ja jos lääkäri ei aio muuta kuin ehkä jopa hui burana 800mg määrätä niin vien asian suoraan potilasasiamiehelle ja teen hallintokantelun asiasta.
Onhan se kumma jos ei tilapäiseen kipuun voida antaa toimivaa kipulääkettä pariksi päiväksi vaan joutuu menemään yksityiselle tai ostamaan kadulta lääkkeet kun ne on halvempia siellä.
Burana on vielä erittäin haitallista maksalle joten voidaanko muka jollain periaatepäätöksillä perustella kuinka paljon kukin tuntee kipua kun ei se lääkityksissä näy, mitä seuraavaksi, burana 400mg reseptille?

ilpokuikka kirjoitti...

Alavasen viisuri tänään poistettu, operaation kesto 10:30-12:15. Puolivälissä, haettuaan kokeneemman kollegan ensin yrittämään meinasivat jo luovuttaa ja siirtää leikkaukseen (johon olisi ollut aika vasta viikon päästä)! Lopulta se perkele sieltä lähti, kolmeen osaan pilkottuna.-

Puudutuksen lakattua on kipu kasvanut pikkuhiljaa helvetillisiin mittoihin. 2kpl Panacodia (500mg) ja 1kpl Burana 800mg vedetty joisa hieman apua. Mutta ei tällä menolla kyllä nukkua, saatika töihin menna tarvitse huomenna.

On se kumma miten edellisellä kerralla (oik. alaviisuri) en muistaakseni edes Panacodiin koskenut vaikka sitäkin määrättiin. Perus Burana 400mg:llä mentiin. Tämä kerta onkin sitten jotain aivan muuta...

Anonyymi kirjoitti...

Mulla leikattiin 2puhkeamatonta hammasata leuasta.Toinen oli viisuri.Sekä sieltä löytyi jonkinlainen kysta.Kaikki tämä tehtiin nukutuksessa.Nyt mennyt 2kk tuosta ja takana 5 antibioottikuuria,huulesta ja leuasta sekä hampaista tuntopois!kivut ollu todella sietämättömiä.
Panacodia.buranaa ym..lääkkeet käytössä.Ja alaleuassa vieläkii joku kolo mikä ei mene sitten ilveelläkään kiinni!!!Mutta kyllä mä tuon tunnon haluan takas leukaa ja huuleen...:(((((.Että semmoisia leukahermovaurioita.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään tasan viikko mennyt kun poistettiin 3 viisaudenhammasta joista 2 alhaalta ja niiden kaikkien viisaudenhampaiden viereset hampaat, eli 6 hammasta kerralla. (tosin nukutuksessa)
Voin sanoa että kipuja on ollut kohtuudella ;) v-pen, 800mg buranaa, panacodia ja tramalia mennyt (varmaan enemmän kun laki sallii) =) 4x buranaa päivässä ja muutaman tunnin välein panacodia, johonkin väliin aina yks tramali. Nyt alkaa vähän helpottaa mutta lääkitys pysyy silti samana, tosin ilman tramalia ja v-peniä. Pahimmat kivut ollessa päällä pari päivää sitten, makasin sängyssä lääkkeistä pää pyörryksissä, mutta kivut pysyivät siltikin vain. Eksynyt muuten tälläkin sivustolle ainakin pari kertaa tässä viikon aikana mutta nyt näin ekan kerran että täällä on kommentti osiokin =) Eli lääkkeet on mennyt ainakin päähän...

Kiitos ohjeiden kokoajalle on tullut tarpeeseen..

Anonyymi kirjoitti...

Tasan viikko sitten poistettu posken sisään kasvanut viisuri, joka ei siis ollut esillä.
Leikkaus kesti puolitoista tuntia, puudutuksella ja tujulla esilääkityksellä mentiin.
Samalla kielestä poistettiin patti (lähetettiin tutkituttavaksi).
Esilääkitys alkoi vaikuttaa vasta kielen leikkaamisen jälkeen joten todella epämukava oli kyllä se tunne kun kielenkärkeen tungetaan puudutuspiikkiä :( Sen jälkeen ei muistikuvaa seuraavasta 7 tunnista.
Harmittaa kun ei mitään ohjeita, että miten noiden tikkien kanssa tehdään. Olen joutunut itse leikkaamaan joitain tikkejä lyhyemmiksi, kun päät on roikkunut kurkussa ja tietysti niitä sit nieleskelee taukoamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa valaisevaa luettavaa, sekä Sediksen erinomaiset ohjeet että kokeneiden sairaskertomukset.

Minulta poistettiin tänään vasen alaposkihammas, juurihoidettu joskus hamassa nuoruudessa. Operaatio kesti about 5 min. Hankalinta oli pitää tuppoa se puoli tuntia purennassa. Syön antibiootteja ja Panadol Fortea. Vuotoa on ihan pikkuisen vielä. Olen kylmäpakkauksella painellut. Vettä olen juonut ja kylmää teetä sekä pari Piltti-purkillista. Kohta on yö edessä, saa nähdä tuleeko uni. Tuossa illalla torkahdin kyllä puoleksi tunniksi, että toivoa on.

Törmäsin tähän palstaan kun etsin tietoa voiko hampaita pestä toipilasaikana kun asiasta ei lääkäri maininnut. Käski vain Corsodylilla huuhdella. Taidanpa kaiken varalta tyytyä siihen huuhteluun. En oikein ymmärrä, miksei saa purskuttaa. Minua ei siitä kielletty. Mutta täytyy itse varovasti kokeilla.

Ai niin, apteekista ostin niitä tuppotyynyjä varalta kun en tiennyt tarvitseeko paljonkin. Muutaman olen käyttänyt, mutta en ole pitkään tarvinnut sen eka kerran jälkeen "pureskella" tuppoa.

Kiitos Sedikselle ja kaikille! Hammaskeiju meitä kaikkia auttakoon!

Fruit ninja kirjoitti...

Googletin hammassärystä tietoa ja päädyin tähän blogiin..

Yksi hammaskertomus lisää:

Aikoinaan yläviisuri lähti 'helposti' naislääkärin vetäsemänä, tosin hän otti toisesta hampaasta vääntövoimaa (tästä viisastuneena en enää naishammaslääkärille mene!) ei tosin pahemmin särkenyt toimenpiteen jälkeen ja muutenkin parani hyvin nopeasti. Suorat juuret ja nätti pieni hammas kasvoi kohti poskea ja raapi, siksi poistettiin.

Nyt 6pvää sitten puhkeamattoman ja kieron alaviisurin poisti leikkaamalla vanha mies hammaskirurgi, ihan nopea toimenpide. Napit naamaan ja heti perään piikit ikeniin, hieman odottelua ja viilto ikeneen ja hammas pois, vähän kuului sahaus/poraus -ääntä, mutta lähti kuitenkin yhtä nopeasti kuin yläviisuri. Tikkien ompelu kesti hetken ja valmista tuli.

Turvotus on jo nyt laskenut, mutta särkee edelleen. Tämä on ensimmäinen päivä leikkauksen jälkeen kun päätin etten ota särkyyn enää lääkkeitä vaan antibioottikuurin syön loppuun kuitenkin (enää tämä päivä jäljellä). ihmettelin vähän miten vahvat särkylääkkeet minulle määrättiin; 800mg ibuxinia ja panacodeja. vaikka olen aika pieni, alle 50kg. panacodeja en ottanut kuin parina ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä (kylläpä meni niistä pää hitaaksi!?), mutta ibuxinia söin samaan tahtiin antibioottikuurin kanssa 3krt./vrk.

Mietin nyt, että miten tämä kestää näin kauan tämä jomotus (6.päivää), ja kuinka kauan se voi kestää..? Entä voiko hampaat pestä silti normaalisti? Tästä kirjoituksesta sekä näistä kommenteista oli kyllä apua :)

Anonyymi kirjoitti...

Eilen iltapäivällä poistettiin toinen alaviisuri. Otin 2x400mg särkylääkettä kaksi tuntia ennen. Operaatiossa sain antibioottia kaksi tablettia.

Olen pelkopotilas ja puudutusta pistettiin reilusti. Adrenaliinin ja pelon yhdistelmänä vapisin hurjasti tuolissa, vielä silloinkin kun hammas poistettiin ja myös sen jälkeen jonkin aikaa. Puudutus vaikutti arviolta vain minuutin tai kaksi, halusivat tehdä operaation heti kun niin pelkäsin. Ei sattunut yhtään (painetta tuntui vain vähän) ja seuraava poisto ei pelota juurikaan yhtään, vaikka silloin onkin edessä isompi operaatio kieroine juurineen.

Operointihuoneessa olin maksimissaan kymmenen minuuttia ja se sisälsi rauhoitteluani, kysymyksiä ja vastauksia, jonkun aineen purskuttelua ja jälkikäteen istuskelua. Eli aivan tosi nopeasti oli ohi! Ja jäi miellyttävä olo. Itse poisto tunnusteluineen tuskin kesti edes 15 sekuntia.

Eilen pidin kylmää poskella pariin otteeseen ja olin puoli-istuvassa asennossa valtaosan illasta. Turvotus laski nopeasti. Söin vain jugurttia ja jäätelöä, niitäkin varovasti, ettei hyytymä lähde liikkeelle. Viime yön hikoilin ja palelin, molempia, liekö johtunut tästä poistosta. Eilen syljeskelin verta vähän, samoin tänä aamuna pari kertaa, mutta ei tosiaankaan mitään isoja määriä.

Tänä aamuna jomotti ihan vähän, mutta särkylääke auttoi. Tänään on ollut ihan normaali päivä, paitsi en ole vielä syöny lämmintä ruokaa, pelkästään viilejä. Ylipäätänsä ok kokemus, enkä olisi uskonut että näin pelkäävänä sanoisin. :) Eniten harmittaa, ettei pääse liikkumaan viikkoon. Mutta eipä paranemistakaan halua riskeerata.

Anonyymi kirjoitti...

Huomenna joulu 8pv ylä-ja alaviisurin poistosta. Luusärky alkoi 3pv poistosta, hain hl.ltä jonku lääketupon alakoloon, ei mitään apua. Otin pois 2pv päästä. Särkyyn hl määräsi ibupr.600 ja parasetamol 1000mg yhtaikaa. Olen syönyt 3h välein, kipu yöllä sietämäyö kun herään vasta siihen kun kipu jo tulessa. puolituntia kestää ennenku vaikutus vaimentaa, mutta vain siedettäväksi kivun. Itken ja sain tälle päivää päiv.ajan hl:iin. Loppuuko tää ikinä?? Voimia.

Anonyymi kirjoitti...

Multa poistettiin tänään lohjennut takahammas,johon oli tehty 8 v sitten juurihoito.
Puudutus ei tehonnut,lisättiin 3 kertaa,lopulta koko naama puutunut mutta ei muuta apua..
2 tuntia meni(!!!!!!!),hammas kyllä irtosi jo puolessa tunnissa mutta juuret jäivät! Kipu oli helvetillinen,ja oikeasti itkin.Tikkikin piti laittaa,vaikka varsinaista leikkausta ei tehty (?)..

Piti soittaa mies hakemaan pois,kun en pystyssä pysynyt.Kävin kuurin apteekista heti hakemassa, ja kun poistosta oli kulunut 3 tuntia,uskalsin ottaa kipulääkettä. 1 kpl 400 buranaa ja tuntuu että voisi jo nukkumaan lähteä ;)
hammaslääkäri vihjaili,että kipeäksi menee.Oli se aivan kauheaa reuhtomista! Noh toivottavasti oli väärässä,nyt on ainakin ok-olo.Poistosta toki vasta 5 tuntia..
Mutta tästä se hammaslääkärikammo nyt lähti varmasti uudestaan!!!!

Henna kirjoitti...

Asiaa:)

Anonyymi kirjoitti...

just tulin Haartmanin sairaalasta minne menin valittelemaan juurihoidetun hampaan kipuilua. Lääkäri ei paljon aikaillut vaan totesi melkein välittömästi että "napataan hammas pois". 20 minuuttia ähellystä ja kaikki 3 juurta olivat ulkona, komeat märkäpesäkkeet jokaisen juuren päässä. Nyt on suussa ammottava reikä ylhäällä takavasemmalla ja pohdin mitä tuohon tilalle laitattaisi. Lääkäri totesi lähtöä tehdessäni ettei siihen kannata laittaa mitään ainakaan 4-5 kuukauteen. Yllättävän kivuton tää tuntuu nyt olevan.

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeä ohje niile jotka kärsivät sietämättömästä särystä, Mene lääkäriin! Itse jouduin joku yö sitten menemään poliklinikalle klo 2.30 kun en enää säryn takia voinut olla. Aikansa jahkailtuaan siellä lopulta heltyivät pistämään piikin kankkuun, ja muutamaksi tunniksi kipu lakkasi,sitten pääsinkin jo hammaslääkäripäivystykseen.Se onkin siten toinen juttu. Opetus on tämä,älä jää yksin, jaettu tuska on vain puoli tuskaa, vai oliko se kaksinkertainen...

Late kirjoitti...

Paras lääke kipuihin on kannabis.!! Suosittelen jokaiselle.

NilsFisk kirjoitti...

Täällähän on hirveet bileet, ja nyt minäkin osallistun kalpean laimealla kokemuksellani, joka on tosin vielä vaiheessa. Älä jätkä nuolase ennku tipahtaa. No takakasit ei varsinaisesti tipahtaneet, ne piti repiä irti.
ekastabcasestaven jaksa muuta lätistä kun että kaikki meni niinkun elokuvissa. Puudutus, halkominen, pois nypintä ja jälkihoito. Ei olliu paha rasti.

NilsFisk kirjoitti...

ja tokasta kirjotin novellin joka hävisi bittiavaruuteen

eritt. tiivistett. ydinsanoma ei kipua, nopea, olen hieno mies, missä naiset

Anonyymi kirjoitti...

Jap, nyt on viikko umpeutumassa alaposkarin poistosta. Oli juurihoito kesken julkkupuolella (siis TK:ssa) ja varsin seesteinen tila päällä, odottelin viimeistä 'silausta'. Männä viikonlopuna sunnuntaina haukkasin sitten 'liian suuren palan' ja joku sanoi hampaiden välissä 'narsk'. Kipu yltyi, ja tiistaina siis viikko sitten soittelin särkyaikaa jonka sain yksityiselle puolelle jouhevasti.

Kuvat otettiin ensimmäiseksi ja väliaikais/hoitopaikka poistamalla diagnoosi vahvistui eli hammas pystysuunnassa halki -> muuta ku repimään irti.

Poistoaika 1h 35min, puudutusta pyysin lisäämän kerran vaikken kipuherkkä erityisesti olekkaan (normipaikkaus ilman puudaria) joka ei mun mielestä auttanu mitään joten en pyytänyt mehua lisää.

Vedettiin tovi ja toinenki, kammmettiin ja väänneltiin. Sitten poralla palasiksi ja välistä leukaluuta pois kun sattui olemaan 'kierojuurinen'. Hintalappu kela-korvinkien jälkeen (ttkimus, röntgen, poisto) 160,00€

Nyt viikko operatsuunin jälkeen poski tuntuu turralta ja puutuneelta ja tasainen kipujollotus päällä niin jotta kipunappia pitää syödä.

V-Peniä ei tarjottu, sitä ei kuulemma nykyään anneta (Edellinen kokemus reilun 10v takaa, jolloin julkkupuolella räjäytettiin yläposkari pois => 2pv kolmiolääke + V-Peniä kuuri loppuun, loppulasku 39,00€)

Niin, nyt kirjotti kipulääkkeeksi 800mg Burana slow:ta, jonka vaikutus pitäs olla 12h. En tiiä sitte josko sen kestää niin kauan, mutta ei tunne kyllä mitään erityistä hyötyäkään tosta. Perus 400mg nappeja pari kipaletta naamaan 4-5h välein, välillä pari 500mg panadolia tms. niin pysyy työkunnossa.

En tiedä mitä jatkossa, verihyytymää ei ole kuopassa kun operatsuunia seuraavana päivänä sen Corsodylillä sain pois. Eilen itseasiassa tsekkasin jäljet ja nätisti sieltä poskarin paikalta leukaluu paistaa valkoisena lukuunottamatta sitä mustunutta kohtaa josta luuta sahailtiin.

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin oikealta alhaalta poskihammas omasta toiveesta yksityisellä kun kunnallisella sitä oltiin pilattu väliaikaispaikoilla jo vuosia ja tämä perkele sitten aina tasaisin väliajoin rupesi oireilemaan. Tällä kertaa niin pahasti että itku tuli kamalasta kivusta ja särystä. Marssin klinikalle ilman mitään erityisiä pelkoja ajatellen että kivut helpottaa heti operaation jälkeen. Röntgenillä todettiin siellä olevan tulehdus ja rupesivat poistoon. Reilusti puudutetta eikä poisto tuntunut missään. Koko naama puuduksissä lähdin samalla reissulla apteekkiin, mukanani resepti burana 600 ja v-pen antibiottikuuri. Kipu alkoi lähes samantien kun astuin klinikan ovesta ulos. Nappasin lääkkeet heti mutta ei niistä apua ollut. Terästin satsia vielä panadol 500 mutta seuraavat 6h oli yhtä helvettiä. Vuoto loppui kyllä nopeasti. ensimmäinen vuorokausi meni täysin syömättä koska ajatuskin laittaa suuhun jotain, inhotti. Pillillä join mehukeittoa. Seuraavana iltapäivänä kipu oli jo sen verran helpottanut, että nälkä kävi niin sietämättömäksi että ruokaa oli pakko saada. Ei ollut pahemmin ongelmia sen suhteen ja nyt mennään kolmatta päivää operaation jälkeen ja edelleen syön maximi määrän särkylääkkeitä + antibiootit. Tuntuu että elämä voittaa sittenkin vaikkei edellisinä öinä ole saanut nukutuksi vaikka särky on ollut kohtuullista. Poski on kyllä vieläkin turvoksissa ja arka... Koko lystille tuli hinnaksi 57€ +6€ lääkkeisiin kelakorvausten jälkeen ja uskon vakaasti että päätös hampaanpoistosta oli oikea. Tsemppiä muille kohtalotovereille! :)

Anonyymi kirjoitti...

Morjesta!

Meikäläisellä vedettiin kans kaks hammasta pois. Paripäivää vuotanu verta jatkuvasti. Joutunu syljeksimään ja nielemään sitä omaa verta. Aika ikävää tuo on ollut. Särky ei ole kyllä vaivannut nimeksikään. Eipä tuo kipu ole mitenkään paha. Alempi hammas oli vielä aika iso projekti ja jouduttiin poraamaan se osiin ja revittiin sitä aika kauan. Tikattiin vielä perästä. Mutta ei tämä nyt niin kamala kokemus ole. Ei kannata turhaan jännittää. Jälkipyykki vähän tässä räsyttää kun tuota verta vaan tulee ja tulee. Nyt kolmantena päivänä se on jo melkein kokonaan tyrehtynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeistasi ja erityisesti verihyytymän maininnasta.
Eilen ronskastiin pari hammasta vasemmalta ylhäältä. Toinen oli viisuri ja toinen perushammas joka oli menossa tosi nopeasti tosi kamalaksi. Ei kovin kivuliasta ollut, neljä puudutusampullia ne tais tökätä sinne. Ei oo kipu palannu, buranalla menny, mut se ällöttävä vuoto jatkui 12 tuntia ja jossain kohtaa tosiaan sitä verihyytymää pukkas vähän ylimääräistäkin.
Joo ei tää oo niin kivuliasta ku sellainen oikein hullu hammassärky - ei lähellekään, mut oikein todella paljon sotkuisempaa touhua, dagen efter dentist näkyi vuodevaatteissa ja yö oli muutenkin "MieleenpainuvA".
No, kai toi hyytyy paljon nopeamminkin, taitaa mennä kahden vierekkäisen hampaan piikkiin tää sotku. Mut huh, huh, oli pakko avautua tänne. Kolme tartteis viel poistaa, mutta sitten on kylmäpussi kyllä jo lekuris valmiina. Ei turhaa kärsivällisyyttä jatkossa vaan homma pakettiin ja sassiin.
- Jaakko

Mielikuvia elämästä kirjoitti...

7 päivää sitten poistettiin ylä viisuri ja alaviisuri leikattiin. Sain antibiootit ja särkylääkkeet. Viikko on kulunut silti edelleen tihkuu verta leikattu ien, ja tykyttelee niinkuin olisi joku tulehdus. Antibioottikuuri loppui tänään.
Muille tiedoksi myös että burana kuulemma voi lisätä verenvuotoa joten sitä ei pitäisi koko ajan naukkailla, panadoli ja panakod siis parempia, meinasin itse kyllä jäädä panakodiin koukkuun joten oli vietävä loput lääkkeet naapurille turvaan (etten naukkaile niitä turhaan :/ ei ole ennen ollut vastaavaa ongelmaa mutta jos masennuslääkkeen kanssa saa sillä paremman fiilarit :0 )...
Yläien on jo parantunut. Tikkien poistoon ensviikoks ja huomenna soitan h.lääkärille. Muistakaahan ettette myöskään PUHALLA ilmapalloja viisurien poiston jälkeen, ainakaan jos on tikit-meinaa vallan ien ja poski revetä !! ;D - eli siis on ainakin tyhmentänyt mua kun viimeiset viisurit lähti.
-katja

Anonyymi kirjoitti...

Mulla leikattiin eilen 4 hammasta vasemmalta ylhäältä ja alhaalta ja oikealta ylhäältä ja alhaalta, oikea puoli on parantunut iha hyvin eikä kipua oli yhtään, mutta vasen puoli on aivan turvonnut ja todella kipeä. Noi lääkärit ei kyllä ikinä määrää kunnollisia lääkkeitä sain vaan burana 600mg, eikä se oikeen tunnu tehoavan, viime yönä en pystynyt nukkumaan ollenkaan...

Unknown kirjoitti...

Poskihammas lähti tuossa pari tunteroista sitten. Lohkesi 3v sitten kruunuosasta puolet, vuosi sitten toinen puoli. Meinasin jo ensimmäisellä lohkeamiskerralla hakeutua hammaslääkärille mutta olisi tuolloisen kortisonikuurin takia pitänyt syödä antibioottikuurit jne. eikä hammas ollut kipeä niin en sitten viitsinyt. Nyt kuitenkin hammas alkoi vihloa ja varasin heti ajan. Puolituntia sai hammasta nitkutella ja porailla pois, operaatio ei itsessään tuntunut kipeää, muutakuin pienet pistot puudutuspiikeistä. Nyt nieleskellyt verta nämä pari tuntia kun ei tahdo alkaa tyrehtymään, vaihdellut tuppoa 30min välein. Puudutus ei vielä kokonaan hävinnyt.

Unknown kirjoitti...

Nyt seuraavana päivänä ei kipuja ole juuri lainkaan. Eilen illalla oli melko kipeänä, koska sai tuppoja pureskella monta tuntia ,jotta sai verenvuodon tyrehtymään. Nyt kaikki kunnossa ja kipeä hammas poissa :)

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni vain avattiin ientä, jotta rautahammas pääsisi tulemaan esiin. Verenvuoto loppui muutamassa minuutissa, mutta puudutuksen poistumiseen menee luultavasti vielä muutama tunti. Ensi viikolla sama toiselle puolelle, ja jos hampaat ei ala tulla esiin, ne pitää poistaa :(

Anonyymi kirjoitti...

Minulta itseltä poistettiin kaks viisauden hammasta ja mietiskelin, koska voin alkaa polttaa tupakkia. Noh onneks löysin tän blogin ja asia selvis :) Kiitos tän kirjoittajalle oikein paljon! Hyvää tietoa oli kyllä!

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen yrittänyt etsiä tietoa noista puutumisoireista.

Kohta kulunut viikko oikean alaviisurin leikkauksellisesta poistosta, hammaslääkäri sanoi että SAATTAA tulla tuntohäiriö kun hampaan juuret olivat niin lähellä hermokanavaa. Vieläkin on oikea poski sisältä päin puutunut, eli voin purra poskea melko kovaa tuntematta mitään. Ulkopuoleltakin leuan/posken alue on puutuneen tuntuinen.

Olisikin kiva tietää, onko vastaavia muilla ja kuinka kauan nämä oireet kestäneet? Minulle hammaslääkäri sanoi että voi kestää kuukausienkin ajan.. Toivottavasti ei nyt niin pitkään! Parin päivän päästä on tikkien poisto, voihan olla että tämä puutuminen olisi siihen mennessä jo ohikin. : )

Anonyymi kirjoitti...

"Kiva" kuulla, että on muitakin kärsijöitä. Olin viikko sitten viisaudenhampaan poisto (alahammas). Vieläkin on kauheat kivut, vaikka antibioottikuuri loppuu tänään. Soitin lääkäriin eilen ja sain käskyn lopettaa särkylääkkeiden käytön - estävät kuulemma verihyytymän synnyn. Tämä muillekin tiedoksi!

Anonyymi kirjoitti...

Laittaisitko vielä lähteet näkyville mistä nämä ohjeet löysit?Aikaisemmat viisurien poistot itsellä sujuneet hyvin. Suorat juuret, joten helppo vetää. Särkylääkettä ehkä 2 kpl jokaisen vedon jälkeen ja tämäkin lähinnä varmuuden vuoksi.

Tavallisia hampaita vedetty vuosien aikana 3. Edessä parondontiitin vuoksi yllätäen 3 poistoa. Tänään eka niistä. Kaikki sujui mainiosti.

Poistot sujuneet aina helposti ja nopeasti. Syöty hyvin ennen poistoa, joten eka syöminen vasta noin 5h päästä. Vettä ehkä vasta kolmen tunnin päästä. Nestemäistä Corsodyliä suositellaan poistojenkin yhteyteen -purskutella ei tarvi vaan nesteen rauhallinen kuljetus suussa riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Haljennut juurihoidettu hammas ylärivistä poistettiin eilen.
Verenvuoto jatkui tupon puremisesta ja vaihtamisesta huolimatta koko illan. Puudutuksen poistuttua kohtalaista jälkijomotusta; päätin olla ottamatta särkylääkettä. Myöhään levolle ja tyynyn päälle pyyhkeitä. Unikin tuli hetkittäin, aamuyöllä jo pidempäänkin. Aamulla vuoto oli loppunut, pyyhkeelle vähän valunut.

Sain penisilliinikuurin varalle, ja pohdiskelen kannattaako ottaa. Olo on tämän blogon kokemustenkin mukaan varsin kohtalainen.

Olkoon voima kanssanne... Rami

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä palstalla!

Itseltäni poistettiin alhaalta vasemmalta viisaudenhammas kaksi päivää sitten. Operaatio kesti 75 minuuttia ja lähti tulitikunpään kokoisina paloina. Lääkäri sanoi että juuret olivat ankkurimaiset leukaluussa ja aiheutti irroitus ongelmia. Nyt on poski aivan turvoksissa ja pirulliset jomotukset. Tuskin saan suuta aukaistua vieläkään.

Mira kirjoitti...

Tässä kauhulla odottelen huomista, kun poistetaan oikealta viisurit ja aloitetaan yläposkihampaan juurihoito. Olen aina hammaslääkäriä pelännyt, ja kun hampaita tarkasteltaessa tuossa aiemmin tästä tohtorille puhuin, niin lupasi paljon rauhoittavia. Mutta eivätpä tänään mitään ainakaan auta, huomenna kun niitä vasta saa!

Lupasi myös perjantain sairaslomaksi, mikä tosin kuluu siinä, että vien koiran kastroitavaksi. Mitähän siitäkin tulee... Ell puhuu vähän huonoa suomea, ja jos itse joudun vielä sössöttämään...

Olen tässä poistoa odotellessani jo muutmaan otteeseen lukenut tämän ohjeistuksen sekä kommentit läpi. Tuki helpottaa jo näin etukäteenkin aika paljon... Noh, huomista odotellessa, voin perjantaina ennen koiran lääkäriä kertoa kokemukseni tuosta operaatiosta, huomenna kun tuskin olen siihen kykenevä lääkityksen vuoksi... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin eilen oikean puolen ylä-ja alaviisurit. Alaviisuri oli osittain puhjennut, joten se piti poistaa leikkaamalla. Pelkäsin operaatiota etukäteen aivan mielettömästi. Kaikki meni kuitenkin hyvin ja nopeasti, puudutuksineen valmista tuli ehkä n. 20 minuutissa. Kauhein vaihe oli puudutuspiikkien saamisen jälkeen turpoamisen tunne kurkussa, mutta siihenkin tottui parissa minuutissa. Kannattaa sanoa että pelkää, niin hoitaja ja lääkäri tietävät rauhoitella ja kysellä miten menee. Pelkäsin myös etukäteen sitä leikkauslakanan alle sokkona joutumista, mutta se onkin vain kevyt vaalea paperi kasvojen ja vaatteiden suojana. Se oli hyvä niin lamppu ei häikäissyt, eikä pahemmin nähnyt mitä sinne suuhun laitetaan. Muuten itse operaatio ei tuntunut miltään. Särkylääkettä olen syönyt varalta samalla buranan kun otan antibiootin, kipua ei ole juurikaan. Turvotusta on jonkin verran ja puhuminen siksi vähän hankalaa. En oikein uskalla nieleskellä tai syödä mitään, ettei hyytymä irtoa.

Unknown kirjoitti...

Minulla oli alhaalta hampaan poisto 1.11.2012 klo 9.15. Ja toinen viisauden hammas poistetaan 28.11. Hampaan poisto ei sattunut. Mutta se eka puudutuspiikki vähän.Puudutettiin kahdesti. Hammas lähti hienosti vetämällä. Eikä jälkisärkyä ole ollut. Minulle laitettiin sulavat tikit. Sain varmuuden vuoksi särkylääkkeeksi buranaa. Ja punaista Gum paroex suuvettä pitää purskutella kymmenen päivän ajan poiston jälkeen aamuin illoin muttei poistopäivänä. Hyvät ohjeet blogissasi!.

Erkki kirjoitti...

Olipas paljon kommentteja! No lisätään oma kokemuskin tähän:
Multa otettiin eilen klo 09-10.30 kolme viisuria kerralla pois. Kaksi ylhäältä ja yksi alhaalta. Alhaalta piti porata kappaleiksi, ylhäälläkin oli kuulemma pitemmät juuret kuin koskaan kellään (epäili lekuri että menee juuret aivoihin asti :D)

Alahampaan poisto ei sattunut juurikaan. Ainoastaan se tempominen sattui leukaan. Ylhäällä taas kipua oli vähän kun puudute ei siellä toimi ihan niin hyvin, ja minulla niitäkin jouduttiin repimään 10min/kpl - ylähampaita ainakaan minulla ei voinut porata.

Leikkaus tehtiin minulle keskussairaalassa koska minulla on lievä hemofilia. Sain lääkkeiksi vertahyydyttäviä pillereitä, V-Pen kuurin sekä Panacod poretabletteja. Verta vuotaa vieläkin (leikkauksesta kohta 24h) mutta se on normaalia. Onneksi on vähentynyt kuitenkin. Kipu ei itseasiassa ole edes paha. Söin jo 12h leikkauksesta hieman kiinteää ja haaleaa ruokaa.

Toivotaan että vuoto pikimmiten loppuu. Perjantaina olisi omat syntymäpäiväjuhlat ^_^

Erkki kirjoitti...

Se unohtui kertoa että leikkauksen jälkeen uni on todellakin maistunut. Nukuin koko leikkauksen jälkeisen päivän ja illan ja yölläkin vielä tuohon aamukuuteen asti. En sitten tiedä vaikuttaako tuo suht runsas verenhukka tuohon, voisi kuvitella... Heräsin alussa vaan aina välillä nielemään täyden suullisen verta alas ja uni jatkui :)

Anonyymi kirjoitti...

Multa poistettiin viisi päivää sitten oikea ylä- ja vasen alaviisuri. Ylhäällä ei oikeastaan minkäänlaisia kipuja, mutta toi alahammas hiukan ihmetyttää... Hammas rusahti poikki kesken poiston (en tiedä oliko tarkoitus vai ei) ja lääkäri päätti kylmästi jättää sen juuren sinne paikoilleen, kun ei kerran parista yrityksestä huolimatta irronnut. Höpötteli vaan et se on ihan normi käytäntö noitten käyrien juurien kanssa. Nyt on sitten buranaa syöty ja tasainen jomotus jatkuu... Mahdoinkohan saada tosta juurenpalasta ikuisen riesan? Niin ja sinne koloon tuntuu kertyvän koko viimepäivien ruokalista. Onko ehdotuksia miten sais pidettyä puhtaana ku ei purskuttamalla lähde?

Unknown kirjoitti...

Tänään 28.11.2012 klo 9.15 minulta poistettiin ala viisauden hammas nro:2. Hammas ei meinannut lähteä aluksi irti kun oli vinot juuret ja lujassa koko hammas. Mutta onneksi se lähti vetämällä. Kaksi puudutus piikkiä laitettiin taas ja sulavat tikit. Ei jälkisärkyä eikä vuotoa. Yläviisauden hampaani ovat niin pienet että niitä ei ainakaan vielä tarvitse poistaa.

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin viisaudenhammas 7päivää sitten oikealta alhaalta. Itse sylkäisin verisen purulapun pois 1h jälkeen ja uskalsin polttaa savukkeenkin illalla. yleensä aamuisin tullut hieman verta, varmaan unissani jotai väsäilen. hampaat pessyt aamuin ja illoin + purskutellut sitä pinkkiä huuhdetta mitä suositteli. Tikit olleet aika ärsyttävät. tummat langat paistaa hyvin ku lääkäri jätti ne aika pitkiksi, yksi pätkistä tosin katosi jonnekkin, varmaan sinne revittyyn koloon... Kipuja ei 4päivään ollut ollenkaan. 5 päivänä alkoi ihme jomotus joka jatkuu vieläkin. burana 600mg alkanut nyt vast ottamaan ja panacodiin en oo koskenukkaan, Vpeni loppuu tänään. Ylihuomenna olis tikkien poisto edessä, ehkä selviää jotai tai sitten ei :) toivottavast helpotti jotain, oli mukava lukea ettei yksin tässä ole :)

Anonyymi kirjoitti...

Multa on poistettu kaikki viisarit. Ekalla kerralla toiselta sivulta ja tokalla toiselta.Kumpanakin kertana pidin tuppoa suussa klo 12 asti yöhön ja kylmähaudetta myös (pienin tauoin toki). Vasta ysin aikaan illalla join edes vettä ja söin vain litkuruokaa 2 seuraavana päivänä. Pehmeää kiinteää ruokaakin vasta n. 3. pvänä hampaidenpoistosta. Viikon kuluttua leikkauksesta tikkien poisto ja olivat parantuneet tosi hyvin. Minua ei myöskään särkenyt eivätkä verihyytymät lähteneet pois, joten luulenpa että kärsivällisyys ekoina päivinä oli tässä se joka kannatti! Sain myös antibioottikuurin varmuuden vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi varoitus tästä puuttuu myös! Älä lennä! Hampaan kiirellisestä juurinen poistosta oli kulunut aikaa 1 päivä ja aasian lennolle piti lähteä.

Noustessa rupesi valumaan verta ja jomottavaa kipua (johtuen paineesta?) veren tulo lakkasi, mutta jomottava kipua oli sen 10h, etkä mitää pysty asian hyväksi tekemään.

Laskeutuessa sama homma, mutta olin varannut riittävästi paperia tukkeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tuli alaleukaan oireileva märkäpaise, joka ajoi minut perjantaina hammaslääkäripäivystykseen. Lääkäri tutki nopeasti ja koputteli hampaita. Yhdessäkään ei ollut arkuutta. Lääkäri huomasi paiseen ja kuvasi hampaan. Päädyimme oikean alaposkihampaan poistamiseen. Hampaan poisto kesti noin tunnin ja oli hyvin tiukassa. Hammas läksi useammassa osassa. Vuotoa ei ollut juuri lainkaan. Märkäpaisetta ei avattu eikä poistohaavaa ommeltu. Lääkäri määräsi antibiootit V-pen mega ja Trikozol 400 mg. Tämän jälkeen oireet vasta kunnolla alkoivatkin. Märkäpaise paisui tomaatin kokoiseksi ja alkoi särkeä entistä enemmän. Soitin hammaslääkäripäivystykseen, kun märkäpaise näyttäisi olevan vastustuskykyinen eli resistentti antibiooteille ja kehotettiin saapumaan uudelleen päivystykseen maanantaina mikäi sunnuntaina viimeistään antibiootit eivät tehoa. Myös oikea silmä muurautui viime yönä lähes umpeen. Illalla nousi lievä kuume ja myös kurkku tuli kipeäksi. Myös eteenpäin kumartuessa leuka oireilee. Soitin kaksi tuntia sitten Sairaanhoitopiirin palvelunumeroon ja kerroin ongelmasta. Sieltä kehotettiin menemään päivystykseen tulevana aamuna, vaikka vaiva ei pahenisikaan. Mikäli pahenee, niin kehotettiin soittamaan ambulanssi hakemaan keskussairaalaan, koska saattaisi joutua suonensisäiseen antibioottihoitoon akuuttiosastolle, koska on septiksen mahdollisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla poistettiin yksi haljennut hammas kaksi tuntia sitten. Vielä ei satu (3 puudutusta) mutta eikös tän verenvuodon pitäis loppua...? Kun kolmas eli vika tuppo menossa suussa ja vuotaa vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka blogi on vanha moni hakee apua täältä vieläkin, kuten minä. Haluaisin jakaa myös oman kokemukseni hampaanpoistosta. Minulta poistettiin 3 hammasta 8 päivää sitten. Kaksi ala viisaudenhammasta ja ylhäältä poskihammas. Tämä tehtiin nukutuksessa, koska pelkään hirveästi. Nämä kahdeksan päivää ovat olleet helvetillisiä. Kipu on aivan sietämätöntä. Särkee päätä, hampaita ja koko leukaa. Mitään ei pysty syömään, koska molemmilta puolilta puuttuu hampaat. Piltti linja siis. Alun kuusi päivää bouduin syömään buranan 600:sta tai 800:sta 5-8 taplettia päivässä. Annos on aivan liian suuri, mutta kipu on tuskallinen. Viimeiset kaksi päivää tapletteja on mennyt 4-5 kpl.
Järkyttävintä tässä oli se, että kävin Tampereella yksityisellä lääkärillä ja hoito maksoi kokonaisuudeltaa (hintaan kuului myös pari paikkaa ja hammaskiven poistoa) 1500 €!!! Sain ensinkin niin huonoa palvelua kun olla saattaa, töitäkin jäi heiltä tekemättä. Tämän lisäksi en saanut minkäänlaista ohjeistusta kuinka toimia jälkikäteen. Lääkäri ei edes viitsinyt tulla katsomaa herättyäni. Vain nukutuslääkäri kävi luonani katsomassa ja sanoi että ei saa niellä verta ja että kannattaa syödä kylmää. Tämä ei edes hänen työhönsä kuulu. Tässä kiroomisen välissä ylistys hänelle! Aivan loistava nukutuslääkäri.
Verenvuoto jatkui lähes jatkuvana kolme päivää ja sen jälkee on vuotanut aina jos jotain koittaa syödä. Antibioottikuuri alkoi jo ennen hoitoa, mutta nyt sen loputtua on hakeuduttava lääkäriin. Huom. Todellakin eri lääkäriin! Ikenet ovat aivan kosketus kipeät, verta vuotavat ja särky sekä syöminen mahdotonta.

Anonyymi kirjoitti...

Poistettu viikko sitten poskihammas. Ällitälli doupin sain joo ja 5 puudutuspiikkiä,toimenpide ok mutta! kun tunto palasi rytinällä tuli itku...ihan kauheeta!! Pari päivää meni mehukeitoilla ja vedellä elellen ja särkylääkkeillä(burana) josta kylläkään ei mitään apua. Sunnuntaista alkaen ihan nonstop särkyä,johon vähän jeesaa särkylääke muttei täydellisesti vie särkyä pois ja voi jumankekka jos unohdat yhdenkin lääkkeen ottaa niin aapuuva!! Ikinä en anna enään ottaa yhtäkään hammasta pois!!EN suosittele kenellekään.

Anonyymi kirjoitti...

Minun tarinani muutaman vuoden takaa: Viisurin poiston jälkeen särky jatkui ja jatkui, vedin Buranaa yöt päivät ja myös antibioottikuurin. Kävin hammaslääkärillä uudelleen, katsoivat poistokohtaa ja totesivat "ei siellä mitään ole, mikä voisi särkeä". Tuli sellainen tunne, että kuvittelivat minun vaan kinuavan reseptejä vahvempiin särkylääkkeisiin. Kuukauden kuluttua en enää jaksanut, en saanut nukuttua, särky oli muuttunut kolmoishermosäryksi, eli poski, silmä ja korva tulessa. Menin eräälle lääkärille, jolla ei-perinteisiä, radikaaleja hoitotapoja. Hän tutki ja totesi, että kyseessä on ilmeisesti hermon pinnetila eli joku hermo jäänyt puristuksiin toimenpiteen jäljiltä. Hän laittoi minulle pieniä akuneuloja kasvoihin, käsitteli niitä hieman ja neulat jätettiin paikoilleen (hyvin pieniä, niitä ei oikeastaan huomaa). Kivut alkoivat hellittää nopeasti ja kaksi päivää tämän jälkeen ne olivat kokonaan ohi.

Sini kirjoitti...

Kiitos tästä, lääkärissä olin niin paniikissa että puolet ohjeista unohtui.

seppari kirjoitti...

mulla poistettiin eilen vasemmalta ylä ja ala viisuri ylhäältä lähti leukaluutakin mukaan en ole ottanut ku ketoriinia 500 nyt jo ihan hyvä mutta pidin kylmäpussia koko eilisen päivän suosittelen

Anonyymi kirjoitti...

Kokemuksia on tosissan erillaisia! Just 2t sitte poistettiin leikkaamalla ylä ja ala viisaudenhammas oikealta puolelta ja yllätyin että se kesti kokonaisuudessaa vaan 20 min! Ei kipua! Ainut mikä häiritsi oli äänet! Katupora ja rutina! Miellyttävä kokemus. Tässä sideharsoa puretaan ja ootan et puudutus lakkaa kun olis kiva tuntee jotain.. vaikka sitä kipua! Kunnon mömmöt sai ainakin mukaan jossei muuta! Toivottavasti paranee hyvin! Jaksamista myös muille hampaattomille! :)

Anonyymi kirjoitti...

Alaviisuri leikattiin 8 vrk sitten ja edelleen särkee + ajoittain tihkuu verta. Hammas lähti kolmessa palassa nopeasti ja kivutta, mutta puudutuksen loputtua kipu oli järkyttävä: burana 600 mg + panacod eivät tuskaa poistaneet. Onneksi pahinta kesti vain 6 tuntia, sen jälkeen burana-panacod alkoi tehota. Nyt vikko on mennyt antibioottia, buranaa (tai panadolia) syöden. Eilen pärjäsin puoli päivää ilman lääkkeitä, mutta sitten juodessa tuntui että tikit "pullistui" ja alkoi särkeä ja tihkua verta. Nyt jomottaa burana 600 mg:sta huolimatta. Viikonloppu tietenkin, ettei mistään voi kysyä.
Multa on myös sappi leikattu ja silloin pärjäsin panadolilla eikä särkenyt kuin pari päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään kävin näyttämässä hammasta missä oli ien tulehtunut ja vähän halkeamaa. Kyseessä siis vanha juurihoitohammas.

Lääkärihän heitti heti, että joo se on pahasti tulehtunut huonosti tehty juurihoito. Revitään pois.

Näin hammaslekuripelkoisena alko pieni paniikki, mutta ei auttanut kun ottaa pois. Edellinen hammaslääkärikäynti hoidettiin sedaatiossa mistä en muista mitään. Oli loisto reissu silloin. Mutta täytyy sanoa, että nytkään pelkässä tripla puudutuksessa ei mitään kipua ollut. Poislukien päänsisäinen jännityskipu tai jotain.

Täytyy kyllä suositella tuota paikkaa. Kyseessä siis hammasasema albin.
Pari kertaa käyneenä ottanu tosi hyvin huomioon pelkopotilaan ja tarkastuksessakaan ei käytetty mitään metallipiikkejä yms. =) Hinnatkin on halvemmat, kuin vastaavissa yksityisissä.

Nyt on vähän verta valunu ja ohjeista huolimatta vähän vahingossa purkutellut vedellä. Buranaa ja panacodia sain. Eniten kauhistuttaa järjettömän iso kolo, kun poskihammas on veks.
Sanoivat implantin maksavan noin 1800 euroa.. argg.. siitä vasta kipua tuleekin. Ehkä pärjään ilmankin.

Anonyymi kirjoitti...

Mieheltä poistettiin 5 päivää sitten alhaalta poskihammas ja yhä ihan hirveet kivut. Ottaa 800 mg Buranaa jopa 6-7 kertaa vuorokaudessa, mikä on tuplasti liikaa. Soitti operaation tehneelle hammaslääkärille ja tämä vaan oli vastannut, että kyllähän tuo henki tuntuu vielä pihisevän Buranan yliannostuksesta huolimatta, joten jatka samalla määrällä. Minun mielestäni hammaslääkärin käytös oli törkeää ja potilasta aliarvioivaa. Mieheni ei nyt suostu enää ottamaan uudelleen yhteyttä tähän hammaslääkäriin, vaikka varmasti olisi aiheellista valtavien kipujen takia. Itselläni joskus 15 v. sitten leikattiin samalla kertaa yksi viisaudenhammas ja toinen poistettiin normaalisti vetäisemällä. Enpä muista kärsineeni mitään kipuja, kun hammaslääkäri laittoi operaation jälkeen jonkun lääkeharson,tms. hampaankoloihin. Kehui sitä ihmeaineeksi ja kehotti hakemaan uuden satsin seuraavalla viikolla. Hainkin ja tosiaan kivuitta selvisin. Se laitettu lääkeaine oli jotain tosi ytyä, kun tuli aluksi huimausta ja outo olo. Mutta se oli pientä, kun kivut sen avulla pysyi poissa. Nyt olen yrittänyt saada miestäni kysymään hammaslääkäriltä samaa ihmeainetta, mutta ei kysy, vaan kärsii!!! Tietääkö kukaan, mitä tuo aikoinani saamani lääkeaine voisi olla?

Anonyymi kirjoitti...

7.1.2014 klo: jotain 02. Poskihammas poistettu 3.1-14 nyt ollut vrk sietämätön kipu. Ei auta panacod. Burana 600mg. Panadol 1g sekä vpen mega kuuri. Huomenna uudelleen verestämään aukko. Ilmeisesti luukipua koska reiässä näkyy valkoista ei hyytymää. kipulääkettä mennyt jo 3g panadolia 2g buranaa ja yksi panacod. Siis nää vrk:aikana vpen megan lisänä. Ei toki kerralla otettuna otan 1plus1 tyyliin. Kipu ei häviä mutta vähenee. Blogiin olisi voinut ohjeistaa vielä tuon luusäryn hoidon paremmin. Esim. Lääkäriin kun ja jos hyytymä irtoaa niin säästyisi turhilta kivuilta uudella verestämisellä. Muuten hyvä juttu. Tässä valvon kipuineni ja odotan lääkäriin pääsyä.i

Anonyymi kirjoitti...

Tänään poistettiin yläkerrasta sekä puhkeamaton, että kunnolla puhjennut viisuri. Valitsin nukutuksen ja koko homma oli ohi tunnissa. Ihmetyttää, miten vähällä tuskalla siitä selvisi! Sekä nukutushässäkkä, että leikkauksen jälkeinen olo oli bueno. Nyt puudutus on kadonnut, mutta särkylääkkeillä pärjää. Totta kai poski on leikatun hampaan puolelta vähän turvoksissa, mutta itseä häiritsee lähinnä vain kurkku, joka on nukutuksen jäljiltä kuivan ja karhean tuntuinen.

Suosittelen nukutuspoistoa jokaiselle hammasherkälle tai pelkopotilaalle! :)

Anonyymi kirjoitti...

Maanantaina ottivat pois tulehtuneen juurihoidetun hampaan ylhäältä ja mikä kammottava aukko sinne jäikään!
Eilen vielä särki niin tuhottomasti, tänään jo helpottaa.
Soitin ajanvaraukseen ja sain kuulla, että sen lopullinen paraneminen voi viedä vuoden. Sen verihyytymän tarkoitus on suojata ja siitä verihyytymästä kasvaa uusi luu siihen kuoppaan, joten siksi suuta ei saa purskutella ettei se hyytymä lähde pois.
Kuoppa on syvä, noin yhden sormen nikaman pituinen ja se paraneminen ja luuston muodostus alkaa sieltä kuopan pohjalta.
Jos verihyytymä lähtee pois, sinne jää ns kuiva kuoppa ja sitten sinne täytyy saada uusi verihyytymä aikaiseksi esim.raaputtamalla iho rikki....
Joten suosiolla nyt vaan yritetään pitää hyytymä paikallaan ja olla ronkkimatta siihen.
Varovasti pestä hampaat niin ettei harja osu hyytymään ja purskuttelu on kielletty, mutta pesun jälkeen voi käännellä päätään puolta toiselle, että ruoanmuruset huuhtoutuu suusta pois.
Luulempa, että sen miehen tulo elämään lykkääntyy nyt vuodella, eihän sitä voi edes pussailla kenenkään kanssa kun pitää varoa sitä ja hengityskin varmaan haisee tosi pahalle:(
Mutta elämä on!

hheidomo kirjoitti...

Moro joo mulla oli eilen hammaslääkäri 13:50 oikealta ylä hammas otettiin irti ja vasemmalta ala hampaan paloi ja jtn juuria vasemmalta puolelta verenvuoto tyrehty noin 4h sisäll ja oikealta puolelta vasta tyrehty kaheksan maissa

yöllä alkoi kauhea särky ja buranaa naamariin ja aamulla posket/kurkku turvoksissa ettei oikein voi avata kunnolla suuta mutta nyt on helpottonu

Olisi kysymys kaikille et mun käsittääkseni ei saa polttaa tupakkia että se tässä iso ongelma onki ja haastavaa pystyiskö millää edes yhtä tupakkia polttaa ja seuraako siitä verenvuotoa sen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään poistettiin kaikki neljä viisuria ja kyllä se yläviisurin poisto on ihan erimaailmasta kuin alahampaat. Yläviisurit lähti yhdellä nyppäsyllä, alaviisureita porattiin ja revittiin 20min/hammas.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä postauksesta.
Minulla poistettiin toissapäivänä molemmat yläviisurit. Poisto oli sinänsä helppo ja kun olin ottanut jo etukäteen ibumaxia ja otin lisää samantien kun pääsin kotiin, ei kiputilaa päässyt syntymään oikeastaan puoleen vuorokauteen. Eilen sitten kivut alkoivat kertautua oikein kunnolla. Olen ottanut 800 buranaa, panacodia, panadolkia ja vielä opamoxia rauhoittavana kun kipu on niin valtava. Nyt heräsin aamuyöstä kipuun, ei saa nukuttua, kipu niin järkyttävä ennen kuin noi lääkkeet auttaa että tekis mieli vetää ittensä hirteen. Kuinkahan kauan toi kipu voi kestää?

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä eilen revittiin aiemmin juurihoidettu mutta tulehtunut poskihammas alhaalta. Hammasta väänneltiin ja kiskottiin suunnasta toiseen n. tunti ennenkuin päättivät porata sen kahteen osaan ja väännellä sitten vähän lisää. Lopulta irtosi, pitkien epätoivoisten hetkien jälkeen. Eilen illalla särki, tänään aamulla ei yhtään. En kuitenkaan saa suuta auki, jos yritän avata kunnolla niin sit sattuu. Verta vuosi eilen siihen asti kunnes menin nukkumaan mutta loppui jossain vaiheessa. V-pen -kuuri päällä ja toivon vaan että tuo kamala monttu paranee. Itseä ahistaa koko asiassa eniten just se että jotain pysyvää vietiin multa. Siinä hammaslääkärin tuolissa maatessa eilen tuntu tosi väärältä kun sitä hammasta revittiin. Automaattisesti, tiedostamatta yritin vastustaa sitä koska eihän se luonnollista ole antaa jonkun repiä poskihammasta irti väkivalloin.
Elossa vielä, toivottavasti tuo pieni alkanut kipuilu loppuu, leuka aukeaa ja tulehdus paranee. Tsemiä kaikille joilla tuollanen kidutus on edessä!

Jälkeläisen tekijä kirjoitti...

5.10.2014

Minulta on täten poistettu kaikki viisurit. Tämä viimeisin, takavasuri on aiheuttanut eniten ongelmia. Googlella löysin diagnoosin itselleni: dry socket, eli kuiva kuoppa!

Takaoikean poistossa verihyytymä oli myös poistunut, kävin hampaanpoistosta seuraavana päivänä näyttämässä kohtuullisen syvää kuoppaa lääkärille, laittoi siihen jotain mystistä mentholilta maistuvaa ainetta, joka helpotti kipuun heti ja kuoppa alkoi parantua. No, se ei ollutkaan ehtinyt luutua niin kovasti leukaluuhun kiinni ja poistoon meni minuutteja.

Tämä takavasuri taasen - no, poistoon meni arviolta 7-8 minuuttia, vetämällä lähti. Mutta verihyytymä poistui ja kotona sain avattua suutani ja tervehdin leukaluutani. Kipu oli aivan helvetillinen, ei siihen kipulääkkeet auttaneet. Seuraavana päivänä jälleen hammaslääkärille, hän laittaa sen saman menthol-aineen ja kehoittaa syömään ibuprofeenia. Tunnusteli, ettei ole turvotusta. Hetkeksi litku auttoikin, mutta yöllä heräsin kieriskelemään kivusta. Taas lääkäriin, nyt toiselle. Tämä katsoo suuhun, sanoo että ei luun pitäisi pilkottaa paljaana (really?) ja että kuoppa-alue on kuiva. Nämä siis aiheuttavat sitä järjetöntä kipua, johon ei auta mikään. Tämä lääkäri pisti spongostaniin sitä menthol-liuosta ja ujutti sen suojaksi haavan päälle. Ja helpotus tuli jälleen. Siellä se näkyy vieläkin, kaksi päivää sitten laitettu. Kipu tosin taas kovenee..

Suukirurgiset toimenpiteet ovat niitä inhottavimpia. Tein mokkapalojakin, mutten ole pystynyt niistä nauttimaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkea mahdollista tietoa ja kokemuksia kaipaa, siinä tämä netti on hyvä vertaistuki.

Ihmettelen kuinka vähän turvotuksesta on puhuttu, itselläni se ja sen tuoma suun rajoittunut aukeaminen tuntui kaikkein suurimmalta vaivalta hampaiden kirurgisen poistoleikkauksen jälkeen.
Vaikka heti leikkauksen jälkeen saikin kylmä-pullon mukaan - niin silti turvotusta syntyi ainakin minulle paljon. Toimenpiteestä seuraavat pari päivää se oli pahimmillaan ja kaikkinensakin noin viikon näytti puoli naamaa ilmapallolle. Suuta ei saanut normaalisti auki, teelusikkakin tuntui liian suurelle.
Jäätelö-dietti oli pakollinen.

Anonyymi kirjoitti...

Itse hammaslääkäri tai kirurgi käynti minun mielestäni HELPOIN ja nopein osio hampaan poistossa. Saa puudutusta ja heti syödään lääkkeitä ennakoivasti kipuunkin.

Toipuminen toimenpiteen jälkeen on mielestäni paljon kurjempaa kuin itse toimenpide - ja aikaa siihen menee paljon enemmän, päiviä.

2 viisaudenhammasta poistettiin leikkaamalla kerralla ja toiset kaksi toisella kertaa. Sulavat tikit laitettiin ja mukaan sai ohjeet kirjallisena ja kylmäpullon, jolla hautoa poskea.
Ohjeiden tarkka noudattaminen auttoi vuotoon ja ehkä kipuunkin, mutta turvotusta ei estänyt mikään ja paransi vain aika.
Toipuminen vie päiviä, naama näyttää turvonneen tuplaksi ja suun aukominen/syöminen vaikeaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeista. Tarpeeseen tuli. Tuosta verenhyytymän säilyttämisestä ei tullut mitään ohjetta minullekaan.

Eilen poistettiin juurihoidettu kuutoshammas ylhäältä, jossa oli liian iso reikä. Tuntui tylyltä poistaa täysin oireeton ja toimiva hammas, mutta oli oikea teko kuitenkin.

Onneksi en lukenut näitä etukäteen. Olisi lisännyt paniikkia. Kirurgi poisti. Kesti se jonkin aikaa ja porasikin, mutta meni ns. normaalina poistona. Ei kipuja laisinkaan,ainakaan vielä, vaikka vahvan pilleripurkin määräsivätkin. En sitten niitä pillereitä syönyt.

Inhottavin on tosiaan tunne, että on isoo aukko suussa. Kaipa siihen tottuu.

Hampaat kannattaisi hoitaa ajoissa, mutta mitäpä tuosta ohjeesta on pelkäävälle iloa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Multa poistettiin eilen huonoksi mennyt ja erittäin pahasti tulehtunut hammas. Ennen poistoa annettiin kaksi kertaa puudutus piikkiä ja toimenpiteen aikana kolme kertaa piikkiä, eikä auttanut. Syynä tähän oli se, että ien oli niin pahasti tulehtunut sisältä, että piikki ei auttanut lainkaan ja tunnin kestänyt operaatio oli täyttä kidutusta. Lopuksi he vielä päättivät kaapia tulehtuneen kudoksen pois. Nyt särky on erittäin pientä ja ei vuoda enään. Neuvoksi kaikille, jotka joutuvat tähän toimenpiteeseen ja teillä on tulehdus kannattaa hankkia antibiootti kuuri ja hoitaa tulehdus pois ennen toimenpidettä..

Jonna // Jonlicious kirjoitti...

Multa poistettiin kuukaus sitten alaalta oikeelta kaks. Meni hyvin, panacodia napsin poikaystävältä ja vpen kuuria. Ei kipua eikä vuotoa. Tikit tuli. 10min meni päivystysajalla. Nyt poistettiin 1 hammas ja kahdet juuret vasemmalta ylhäältä, alko koskemaan ja oksettamaan n. 20 min lääkäriltä lähtiessä. Aikaa meni 30min. Otin jo nyt tunnin jälkeen panacodin, ja samaa vpeniä. Saa nähdä mitä tulee olemaan edessä. Haava vähän tihkuttaa, mutten enää puolen tunnin jälkeen laittanut uutta harsoa.

Anonyymi kirjoitti...

Omakohtainen vastaus siihen kuinka kauan kipu kestää.

Minulta poistettiin reilu kaksi viikkoa sitten viisaudenhammas vasemmalta alhaalta. Operaatio kesti 45 minuuttia ja hammas lähti lopulta ilman leikkausta, vaikka sellaista oli etukäteen suunniteltu. Operaatio oli yllättävän helppo ja kivuton potilaan kannalta, mutta tietämättä silloin, pahin oli vasta edessä. Muutama tunti operaation jälkeen, puudutuksen hävittyä, alkoi voimakas kipu. Burana 800 mg ja Panadol 1000 mg meni molempia vuorokauden maksimiannokset eli Buranaa 3-4 ja Panadolia 3 tablettia päivässä vuorotellen. Annostus riitti juuri ja juuri eli, kun Buranan vaikutus hävisi noin 4 tunnissa ja Panadolin 3 tunnissa, pystyi aina ottamaan seuraavan lääkkeen. Vaikutuksen loppumisen kyllä huomasi ja välillä oli tuskaa odottaa seuraavan tabletin vaikutusta.

Vajaan viikon jälkeen särky ei ollut hellittänyt lainkaan ja lääkkeiden maksimiannokset tulivat edelleen täysimääräisinä tarpeeseen. Silloin löysin googlaamalla tämän palstan. Olin kuitenkin pettynyt, kun en löytänyt näistä kommenteistakaan kunnollista vastausta siihen, kuinka kauan särky yleensä kestää. Ani harvan kommentoijan operaatiosta oli kuitenkaan kulunut viikkoa pidempää aikaa ja siitä päättelin, että viikon jälkeen kipu todennäköisesti hellittää niin, ettei aiheesta nettiin kirjoittelu ole enää ajankohtaista.

Arvioni osui osin oikeaan, osin väärään. Omalla kohdallani kipu alkoi hiljalleen hellittämään noin 9 päivän jälkeen ja nyt 17 päivää operaatiosta on ensi kertaa sellainen, etten ole tarvinnut päivän mittaan yhtään särkylääkettä. Eli ainakin omalta kohdaltani vastaus kysymykseen, kuinka kauan kipu kestää hampaan poiston jälkeen, on että noin 9 päivää kun alkaa helpottaa ja 17 päivää, kun kipu on jo lähes kokonaan poissa.

Tsemppiä kaikille hampaanpoisto-operaatioon meneville ja siitä toipuville.

//Jukka

Kirjoitettu 30.6.2016

Anonyymi kirjoitti...

Minulla poistettiin vas ylhäältä toiseksi viineinen 20 v sitten juurihoidettu hammas ja tuli poiston yhteydessä yhreys eli reikä poskiobteloon. Inhottavan tuntuinen ja olo kuin olis poskiontelotukehdus. Ei omneltu vaan penisiliinikuuri, Duact ja Nasolin 10 pv. Nyt vko poistosta ja edelleen tukkonen olo.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka, kun Eka viisuri leikattiin multa alhaalta niin säryt kesti kuukauden leikkauksesta. Operaatio kesti yli 1,5h ja kirurgi taisteli sen hampaan kanssa. Juuret oli kuulemma niin lähellä hermoja että jättivät juuret sitten sinne. Aluksi luulin et säryn kesto johtui sinne käytetyistä juurista, mutta tuttu hammashoitaja sanoi että johtui todnäk irronneesta verihyytymästä. En muista saaneeni ohjeita verihyytymän suhteen, joten osannut sen irtoamista edes varoa. Nyppäykset ylhäältä särki ikävästi irrotus päivänä, mutta ei sen jälkeen onneksi. Nyt leikattiin toinenkin alhaalta ja meni alle tunnissa, lähti juurineen vaikkakin palasina joutuivat nyppäämään. Särky on silti melkoinen ja nappeja on pakko vetää, nyt vaan ihan vainoharhainen olo että irtoaako taas verihyytymä. Multa kiellettiin; purskuttelu, sylkeminen, kuuma ja kiinteä ruoka sekä puhuminen. Ilmeisesti puhumisessa syljen eritys ja poskien liikehdintä edesauttaa hyytymään irtoamista.

Anonyymi kirjoitti...

Jes, vihdoinkin löytyi muidenkin kokemuksia hampaanpoistosta ja siitä kuinka kauan kipuja voi olla.

Itseltäni poistettiin alaviisaudenhammas 9 vuorokautta sitten. Käyrät juuret ja kokenut hammaslääkäri kirjoitti laskuun, että vaativa poisto ilman leikkausta. Ja voi hyvänen aika, kyllä sai hammaslääkäri tehdä töita poiston eteen, ei inahtanutkaan kun yritti liikutella, halkaisi hampaan, kruunu irtosi. Sitä kaivelua ja voiman käyttöä, aattelin jo, että lähtee koko leuka irti tai jokin työkalu on kohta poskesta läpi! No onneksi juuret saatiin pois ja kokonaisina.
Pois lähtiessä lappu käteen, että pure tuoppoa puoli tuntia, jos kipuja, kuumetta tai turvotusta, niin sit yhteyttä. Veripaikasta ei puhuttu yhtään mitään.
Onneksi on netti ja onneksi itse selvitin, veripaikka pysyi ja osasin varoa sitä.
Mutta tuo kivun kesto...joka paikassa sanotaan, että kolme vuorokautta ja sit pitäs olla kivuton! Ei pidä paikkaansa ainakaan minulla! Veripaikka pysynyt, tulehduksia tai sen oireita ei ole, eikä turvotusta missään vaiheessa ja siltikin särkyä on nyt ollut tuo 9 vuorokautta! Buranaa on saanut syödä ihan kiitettävästi.
Nyt ehkä pikkuhiljaa alkaa säryt helpottamaan, toivottavasti. Alkaa olla hermo kireällä tähän hampaseen, särki jo ennen poistoa tovin ja aattelin, että poiston jälkeen olen särytön!
Suurin stressinaihe tässäkin on ollut se, kuinka kauan särkyä voi olla. Sitä tietoa, kun ei tahdo niin vaan löytyä.
Kaikille kovasti tsemppiä särkyjen suhteen, toivottavasti tästäkin viestistä on apuja jollekin.

Anonyymi kirjoitti...

http://m.varkaus.fi/palvelut/sosiaali-ja_terveyspalvelut/terveyspalvelut/hammashoito/hoito-ohjeet/

Täältä löytyi erinomaiset ohjeet.


Kommentti kirjoitettu 1.11.2016

Anonyymi kirjoitti...

Minulta poistettiin yksityisellä kaksi viisaudenhammasta ja koko operaatio puudutuksineen kesti 15min �� Mutta nyt kaksi pv poiston jälkeen edelleen mädän maku suussa ja jotain nestettä tulee poistoreistä. Heti ku ois rotta kuollu suuhun..ei kiva.

Anonyymi kirjoitti...

Hampaita poistetaan nyt oikein olan takaa ennen implanttien asennusta. Koko alakerta pois. 2 otettiin pois kuukausi sitten ja se keikka jäi kyllä mieleen. 3 tuntia 20 min. kesti yhden hampaan poisto ja lääkäriä vaihdettiin välillä. Kipuja ei ollut minkään vertaa ja haavat paranivat hyvin. Tällä viikolla poistettiin taas 2 hammasta ja nyt poisto oli helppo ja nopea. Mutta nyt kun hampaita puuttuu suusta jo jonkin verran niin purenta on muuttunut radikaalisti ja jäljellä olevat ylä-alahampaat menevät yhteen lomittain purressa. Tajuton kipu suussa, hampaissa ja leuassa. Tätä pitää kuulemma kestää 10 kuukautta jotta saadaan implantit asennettua ja uudet proteesihampaat. Sitten vasta voidaan purentaa kuulemma korjata. Terv. Buranan kestokuluttaja.

Anonyymi kirjoitti...

6 tuntia oikean puolen ylä-ja alaviisureiden poistosta. Kipu lamaannuttaa ja järkyttää. Vaimolla leikattiin 2vko sitten ja ja hänellä katosi verihyytymä. Itki tauotta, kuvaili kipuja pahemmiksi kuin synnytyskivut kolmesta eri lapsesta. Itsemurhakivuksi tuota kutsui, kipu kuulemma raastoi kuon kuoleman edellä. Nyt pelkään että minulta katoaa verihyytymä, tai että onko sellainen edes muodostunut minulle. Noin tunti poiston jälkeen olin kaupassa jossa aivastin, en voinut pidättää, aivastus lennätti kaaressa veret kaupan lattialle sekä rinnuksille. Lähtiköhän hyytymä?
Kirj. 16.6.2020

Anonyymi kirjoitti...

Viikko sitten poistettiin alaviisaudenhampaat. Leikkaamalla poistivat, ei sattunut kun oli puudutus, mutta kyllä oli leuka koetuksella, kun yrittivät irroittaa hampaat. Operaation jälkeen naama oli kuin milläkin hamsterilla, hyvä että kehtasin poistua hammaslääkärin huoneesta!:D Määräsi V-Pen mega -antibioottikuurin, Burana 800mg ja Para-Tabs 1g.

Ensimmäiset kolme päivää kipu oli suhteellisen vähäistä, mutta huono ja heikko olo sekä kuvotus ottivat vallan. Varmaan johtui siitä, kun ei pystynyt paljoa syömään, varsinkaan suolaisia ruokia en nauttinut...+vahvat lääkkeet.

Heti samana iltana leikkauksen jälkeen huomasin oikeanpuoleisen poistokuopan olevan suuri ja kutakuinkin tyhjä. Huolestuin tästä ja seuraavana aamuna soitin hammaslääkärin kiirelliseen. Sanoi, että laittaa soittopyynnön minua operoineelle hammaslääkärille. Perjantaina sitten hän soitti ja kyseli hieman. Siihen mennessä poistokuoppaan oli ilmestynyt hieman tummaa sekä vaaleaa mönjää. Sanoi että on normaalia iso poistokuoppa, ja että sinne kuuluukin kertyä sitä verihyytymää. Olin sit sillee juu hyvä moi.

Auta armias, kun viikonloppu koitti (neljäs päivä leikkauksen jälkeen). Huono olo oli lähes poissa, mutta sitten se kipu iski. Oikean puolen poistokuoppa, leuka, korva ja pää olivat kipeitä. Lääkkeet lievittivät kipua ihan hyvin lauantain, mutta sunnuntaina päätin, että maanantaina soitan taas hammaslääkäriin. Oli nääs neuvottu, että jos kipu voimistuu n. kolmen päivän jälkeen poitoista, tulee ottaa yhteys hammaslääkäriin. Ja maanataina ei enää särkylääkkeetkään tuntuneet auttavan! D:

Puhelussa täti laittoi soittopyynnön päivystävälle hammaslääkärille, joka sitten iltapäivällä soitti. Meinasi, että poistokuoppa ei oo kokonaan täyttynyt verihyytymällä, jolloin luu on osittain paljaana! :0 Sano, että se itekseen helpottuu noin parin viikon päästä. Jos ei halua oottaa niin kauaa, nii sitä poistokuoppaa voidaan sorkkia, jolloin se alkaa uudestaan vuotamaan verta ja muodostuu uusi verihyytymä. En missään nimessä jaksa tätä sietämätöntä kipua, joten sain tiistaille ajan.

Siellä ne poistivat tikit (vaikka olivat itsestäänsulavat) puudutti ja sorkki poistokuopaa. Laitto jotain geeliä sinne myös, jotta se veri hyytyy paremmin. Ei saanu laittaa mitään tuppoa siihen enää. Samat ohjeet kuin silloin hampaanpoistossa: pehmeää ruokaa, ei purskuttelua, ei saunaa tai fyysistä rasitusta, ei saa rassata poistokuoppaa...jne.

Onnellisena lähden kotiin ja elän elämää, kunnes puudutus lakkaa ja kipu on kahta suurempi kuin ennen sorkkimista! Vedän äkkiä lääkettä naamariin, noin tunnin päästä vasta hieman tehoaa. Hieman. Oli jo kulunut monta tuntia hammaslääkärireissusta, joten nälkäkin oli melko suuri, heikotti ja oli pakko syödä. Ennen syöntiä katsoin suuhun ja se verihyytymä oli niin iso, että se oli sormenpään kokoinen verigeeli pallura! Mietin että mitenhän se reagoi kun yrittää syödä. Otin lusikkaan pinaattikeittoa ja nielaisin. Samalla tunnen kuinka suuri veriköntti suussa irtoaa. Menin taas peilin eteen taskulampun kanssa ja kuinkas ollakaan: verihyytymä sanoi hyvästit! :( jäi sinne kuoppaan vähän verihyytymää pohjalle, mutta hyvin mitätön määrä, vähemmän kuin ennen tiistain hammaslääkärikäyntiä. Huoh... Nyt on keskiviikko (viikko viisaudenhampaiden poistosta ja päivä poistokuopan sorkkimisesta) ja poistokuoppa ammottaa. Meinaa kohta itku tulla, onko taas luvassa uusi hamm.lääk.reissu vai odotanko sen pari viikkoa että kipu heltynee... Kipuja on, mutta ei aivan niin kovia kuin eilen. Yöllä sai heräillä kipuun + se ei yhtään auta, että puren unissani hampaita yhteen. Ehkä tästä kuitenkin selvitään. :-/ ?

Anonyymi kirjoitti...

Minulla 10 päivä menossa viisaudenhampaanpoistosta ja kivut ovat edelleen kovat. Olen käynyt särkypäivystyksessä, jossa todettiin hampaan jättäneet niin ison aukon ja luupintaa, että paraneminen kestää. Ei silti uskonut, että kestäisi kahta viikkoa pidempään. 9 päivän kohdalla lääke ehkä hieman paremmin puree, mutta särkylääkemäärä edelleen tapissa, ja välillä tuntuu, ettei riitäkään. En usko, että kipu olisi tätä menoa kahdessa viikossa ohi. Nähtäväksi jää.

Unknown kirjoitti...

On tulehtunut jos mädän maku. Mulla oli sama tänään ja pienellä toimenpiteellä hygmä taas kolossa ja mätä maku poissa

Maarit kirjoitti...

Itselläni on hampaan poisto edessä. Ehtona oli, että saan kipulääkkeitä ottaa hieman enemmän, mitä yleensä. Pääosin minun tulisi niitä välttää, mutta tämmöistä kipua pelkään melko paljon. Apteekista tulisi käydä niitä hakemassa jo ennen itse operaatiota.

cecilia kirjoitti...

Minä olen menossa hampaan poisto-operaatioon. Pitää kyllä apteekissa käydä, jotta saa jonkinlaisia särkylääkkeitä. Hieman jännittää. Varsinkin kun lukee joskus kokemuksia, että kivut ovat kestäneet pitkäänkin.

Kaarina kirjoitti...

Kiitos tästä. Minulla on käynti hammaslääkärille lähiaikoina viisurin poistoon. Hyvä siis hieman tietää, mitä odottaa. Ennemmin minulle ei tuota toimenpidettä ole tehty. Toivottavasti menee hyvin.

Aava kirjoitti...

Kiitos jakamisesta. Hyviä ohjeita myös tuohon syömiseen ja juomiseen liittyen. Minun täytyy varata aika hammaslääkärille, uskon että lähtee viisaudenhammas pois sillä käynnillä. Kuitenkin pelottaa hieman, sillä jännitän kovasti tällaisia käyntejä. Toivotaan että kaikki menee hyvin.