perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Arrivederci Roma

Rooma on taas otettu haltuun uudesta nàkòkulmasta. On ollut yllàttàvàn làmmintà, yli 20 astetta melkein joka pàivà ja viime pàivinà vielà aurinkoista. Naama rusottaa, mikà tunnetusti ei ole vain mukavaa.

Olemme jàttàneet antiikin vahemmalle ja keskittyneet 1300-, 1400- ja 1500-lukuun, jonkin verran myòs 1600-lukuun. Taidegallerioita ja palatseja siis. Ostoksia on tehty varovasti, kirjoja kuitenkin niin etta painorajoitukset saavat taas huutia. Mutta lentoyhtiòthàn ovat keskittyneet vain nesteisiin nykyààn.

Syksyn kuntoilu auttoi. Kàveleminen on ollut helppoa. Tànààn San Angelon linnassa oli kiva ohitella puuskuttavia turisteja. Juoksimme portaat kevyesti kattoterassille asti. Nàkymàt olivat hienot, vaikka sumu hieman vaivasi aamupàivàllà.

Marraskuun alku on Roomassa parasta. Ei ole kuuma, Ali Baban miehià vain rajoitetusti ja hekin viettàvàt ilmeisesti lomaa, kun bussit eivàt ole viimeisen pààlle tàynnà. Linjat eivàt silti vedà nopeasti.

Ruuhkat ovat làhes entisellààn, ja erityinen piirre on runsaslukuinen faunasto mielenosoituksia, jotka keskeyttàvàt liikenteen làhes tàysin. Tànààn matkustimme Vatikaanin nurkilta Terminin pohjoispuolelle làhes puolitoista tuntia. Suuri mielenosoitus saa huipentumansa tunnin pààstà.

Viime lauantain mielenosoitus oli rauhallinen, vaikka parin tunnin ja noin 10-20 000 vasemmistoihmisen kulkuetta seurasi muutama kymmen karabinieerejà ja heidàn kuljetusvàlineitààn. Suurimmaksi provokaatioksi jài sillà kertaa Fetrinellin kirjakaupan graffitoiminen hienolla tunnuksella: "Kirjoja kansalle ilmaiseksi". Se pààsi uutislàhetyksiinkin.

Parina iltana treffasimme Tiinan kanssa hyvàn ruoan ja varsinkin juoman parissa. Itse olen pistàytynyt Napolissa ja Pompeissa, Rooman liepeillà kàvimme Eurissa, virkamies- ja museokeskuksessa, joka luotiin moderniksi nàhtàvyydeksi Mussolinin aikana.

Barberinit, Farneset, Orsinit, Cencit, Santacrocet, Matteit, Borgiat ja monet muut roomalaiset suvut ovat tulleet tutuiksi, samoin heidàn suosimansa taiteilijat. En voi muuta kuin suositella. Olemme katselleet muurien sisààn rakennettuja antiikin jàànnòksià, lòytàneet kirkkojen sisuksista pyhàinjàànnòksià, eri aikakausien kerrostumia ja tarkkailleet ympàristòà henkevàllà tavalla.

Ja olemme syòneet hyvin. On ollut jàrkevà ratkaisu keskittyà hyviksi tiedettyihin ruokapaikkoihin, palata aina uudestaan siihen, missà keittiò ja tarjoilu toimii ystàvàllisesti ja huumorilla.

"Just a thirty minutes!" tarjoilijalta sai jopa teholiikenaiset naurahtamaan kellon katselun vàlillà. Hàn olisi halunnut tilata spagettia, mutta tyytyi fettucineen, koska sen sai "kolmessa minuutissa". Tuotu annos oli niin suuri, ettà siihen venàhtàisi joka tapauksessa tunti pari. Parhaissa paikoissa on aina huumoria matkassa eikà mutkatonta tunnetta sovi hàirità nipotuksella. Hyvàt paikat tuoksuvat oikealta ja maistuvat hyvàltà ennen ja jàlkeen vierailun.

Paluu pakkaseen on edessà. Koettakaa kestàà.

Ei kommentteja: