tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Romahtaako Iso-Britannia?

Suomessa harva ajattelee oikeastaan koskaan sitä, että Englanti on vain yksi osa Yhtyneitä Kuningaskuntia (Iso-Britanniaa), vaikka toki Wales, Pohjois-Irlanti ja Skotlanti tunnetaan ainakin urheilun maajoukkueistaan. Politiikan tasollakin arvon lehtemme, televisiosta nyt puhumattakaan, käsittelevät vain Lontoon politiikan piirteitä - niistäkin oikeastaan vain ulkopolitiikkaa (joka kiistämättä on Unioni-politiikan ytimessä).

Mutta onko tuuli jo kääntynyt? Purkaako Skotlanti 300 vuotta toukokuun alussa täyttävän Unionin ja itsenäistyykö Skotlanti?

Daily Mail kirjoitti tammikuussa (12.1.) suurin otsikoin, että Unioni on vaarassa: skottien enemmistö näkee itsenäisyyden välttämättömänä. Yllättävintä asiassa on se, että myös yleinen mielipide Englannissa ajattelee samoin: yli puolet kannattaa sielläkin Skotlannin itsenäistymistä. Ja kaiken tämän oletetaan tapahtuvan viiden vuoden sisällä.

Tom Nairn on vuodesta 2002 ollut professori, ja millä tittelillä ja sijoituspaikalla: Innovation Professor in Nationalism and Cultural Diversity, the Globalism Institute, RMIT University.
Nairn on vuodesta 1977 (The Break-up of Britain) ennustanut UK:n hajoamista.

Nairnin harjoittama nationalismin ja "epätasaisen kehityksen" analyysi jatkui hänen mainiossa kirjassaan Faces of Nationalism: Janus Revisited (1998). Se vahvisti näkemystä, jonka mukaan kansalaisena olemiseen ja ehdottoman maallinen nationalismi on modernia vahvistava ilmiö, ei arkaainen vastareaktio sille.

"Nationalismi alhaalta" oli termi, jonka monet omaksuivat. Se on vastakkainen käsitykselle nationalismista "ylhäältä", olipa tämä sitten (idealistista nationalistikäsitystä vahventaen) sivistysideaalista alkuperää tai (erilaisten nationalististen eliittiteorioiden mukaista) johtavan eliitin (ml. uskonnollinen) politiikan tulosta.

Michael Fry on kirjoittanut kirjan The Union. Se on eräällä tavalla jatkoa "historiasodalle", jossa käsitellään brittien identiteettiä ja perintöä. Linda Colleyn mainio Britons, Forging the Nation, Thomas Smoutin History of the Scottish People, Neal Aschersonin Stone Voices ja Christopher Harvien Mending Scotland ovat sitä eniten boostanneet.

Nairn arvelee, että "historiasotien" aika tässä asiassa on ohi. Kansalaiset ovat tehneet jo päätelmänsä. Vaalit pidetään Skotlannissa toukokuussa, vain kaksi päivää Unionin 300-vuotisjuhlien jälkeen.

Asiasta kiinnostuneiden kannattaa käyttää aikaa Tom Nairnin kirja-arvion lukemiseen. Analyysi on historiallisesti syvällinen, mutta se ei vältä huomioiden tekemistä tämän päivän tilanteeseen.

Ei kommentteja: