maanantaina, joulukuuta 28, 2009

Joulun tili(tys)

 
Posted by Picasa


Joulu mennä jolkotti samalla tavalla kuin 50 edellistä, mutta en niitä rupea rankkaamaan arvojärjestykseen. Suurin vaikutus sillä on kai se, että ennen joulua tulee puunattua luonnollisen kaaoksen vallassa muun osan vuotta olevia paikkoja kuten kirjahyllyjä.

Hyllyissä oli nyt sattumoisin tilaa. Olen rahdannut VHS-varastojani muualle. Hämmentyneenä huomaan silti, että DVD:t ovat varastaneet metrikaupalla tuppensahattua lankkua, vaikka olen pyhästi vannonut etten niitä enää osta. Lupaukset ovat tällaisia, vaikka niitä tekisi vain itselleen. Saa nähdä miten maan mahtavien lupauksille ("pulling my leg") käy.

Joululahjat eivät lankkumetrejä paljon vieneet: Herra J.:n Bergman-muistelmat ja Bayardin opas siitä kuinka puhutaan kirjoista joita ei ole lukenut olivat kapoisia vaikka eivät kepoisia, Siltalan 1918-psykohistoria, Meinanderin 1944 ja Paavo Lipposen muistelmat I sitten jo vähän paksumpia ja järempää kalustoa muutenkin. Ostin sitä paitsi ihan itselleni Nikolaj Frobeniuksen Pelon kasvot (Tammen Keltaista Kirjastoa), joka kiinnosti tarkoituksellisesta välinpitämättömyydestäni huolimatta niin, että palasin hyllylle hakemaan sen ja vain sen. Kirjojen ostaminen on välitilan taidetta.

Vaimo antoi kahteen siististi sidottuun pinkkaan ja ruskeaan paperipussiin sijoitetun tonnin. Sanoi että revi tuosta. Nautinto tuli varmaan siitä, että sai kerrankin katsoa naamaani pitkänä.

Mietin tietysti olenko geisha vai kurtisaani, mutta meille, jotka eivät tämmöistä ole ennen kokeneet, sanon ihan suoraan ja kiertelemättä, että hyvälle mielelle siitä tulee. Stressittömänä rahataviksena en ryhdy filosofoimaan tai repimään pelihousuja, toteanpa vain kulutusjuhlan lähtökohdat kuin stoalainen. Tätä on keskiluokka pohjimmiltaan. Parhaimmillaan liberaalia elitismiä.

Täytynee lukea joku vastuullisen kuluttajan opas, vaikka tuhlasinkin heti viisikymppiä karaokebaarissa ja kaksikymppiä taksiin. Pitäisi ostaa kitara, kun uuden DVD:n viime vuoden Järvenpään festarikeikastaan juuri julkaissut Hasse Wallikin lupasi avittaa valkkaamisessa. Jos se korvaa kymmenen karaokeiltaa, on se laskennallisesti ilmainen hankinta.

Mitä uuden vuoden kulutuslupauksiin tulee, harkinnassa on uusi puku sitten kun paino on tipahtanut kymmenen kiloa. Paljon kehuttu laihtumiseni, joka näkyy kaupungeilla kommenteissa vaikka puntarilla siis ei, jatkuu. Englannista sai sopivia eikä liian tiukkoja vaatteita. Suomesta ei.

Oikeastaan tarvitsen kaksi pukua. Olen ajatellut vähän tyyriimpää liituraitaa ja mustaa perushautajaismallia. Käly toi edelliseen sopivan silkkisen solmion odottamaan seuraavia pukujuhlia. Solmio on vaaleanpunainen. Onneksi kälyn miesystävä toi järkytykseen sopivaa espanjalaista brandya. Hyvin tuunattu lahjapakkaus siis.

Puku tietysti tekee miehen, mutta sitä ennen voisi laitattaa uuden hampaan ja poistattaa oikeasta rinnasta vuosikymmenen ajan koko lailla kasvaneen möykyn. Se on aikoinaan todettu vaarattomaksi, mutta lähes kymmenen sentin paksuinen kasvain alkaa koollaan vaivata, kun paidat ja takit eivät mahdu kiinni. Isän äidillä oli kuulemma ollut lähes parin kilon "nyytti" toisessa kainalossaan - liekö samaa geeniperintöä. Paikallislääkäri Kolehmainen halusi laittaa puukkonsa siihen katsoakseen mitä siinä on mutta ei ehtinyt. Toiselta mummoltani olen saanut syylän oikeaan poskeen ja vasempaan pakaraan, joten geenit ovat tasapuolisesti jakautuneet. Suvun miehiltä olen saanut paitsi selkääni niin myös kovan kallon ja luonteen, joka ei ihan pienistä säikähdä.

Luonto on sitten muokannut loput ominaisuudet, jotka jakaantuvat hyviin ja pahoihin. Eiköhän tämä riitä eksistenssi-anteeksipyynnöksi tälle vuodelle.

Kohta on uusi vuosi ja uudet kujeet.

9 kommenttia:

Rauno Rasanen kirjoitti...

Sedis kirjoitti:

'Stressittömänä rahataviksena en ryhdy filosofoimaan tai repimään pelihousuja, toteanpa vain kulutusjuhlan lähtökohdat kuin stoalainen. Tätä on keskiluokka pohjimmiltaan. Parhaimmillaan liberaalia elitismiä.'

Mitä, mitä tämä on!? No - onneksi luin päreesi loppuun asti.

Psykofyysisen habituksesi järkyttävä? tila (paiseita ympäri kehoa) antaa sinulle ilman muuta oikeuden nauttia porvarillisesta Das Man-olotilastasi kuin liiat intohimot ja kärsimykset voittanut? porvari-stoalainen (mikä se on?).

Vallankumoukseen nimittäin tarvitaan nuoria, fyysisesti (ei välttämättä aina psyykkisesti) terveitä ja intomielisiä nuoria ihmisiä. - - Sinä ja minä emme (enää) kuulu näihin ihmisiin. Hiukan eri syistä tosin.

Mutta.

Aion paljastaa sinulle nyt suuren salaisuuden: olen vakavasti harkinnut liittymistä radikaalivihreitten ryhmittymään (Ville Rantanen) ennenkuin kuolen.

Kuolenpahan silloin ainakin ja nimenomaan anarkisti-dissidenttinä (jollainen minusta on tullut parin viime vuoden aikana) enkä minään Paavo Lipposen oikeistolle myymänä ja kolmatta linjaa kulkevana kestävän kaupallisen kehityksen oikeistodemokraattina, joka on antanut periksi kaikkien arvojen muuttumiselle vaihtoarvoiksi (taloudeksi) luullen, että sosialismin tavoitteet on jo saavutettu ja turvattu.

Akseli Koskelan hengessä - ei perkele!

No joo - tulihan siitä Akselistakin sitten ihan oikea tilallinen eli vapaa mies verrattuna isänsä puoli-maaorjuuteen.

Mutta tämä, usein minimaalisen ja yhä lisääntyvällä työllä (ks. Juha Siltala) ylläpidetty elintaso ei ole syy lopettaa vastarintaa kaikkialle tunkevaa, saatanallista kaupallistumista ja teknologista saastekolonialismia kohtaan, joka on synnyttämässä maailmaan uudenlaisen apartheidin (Zizek).
Voitte ostaa ja myydä kaiken muun, mutta sieluani ette voi! Joten pitäkää siis varanne verenimijät! Olen ikuinen piikki lihassanne (en tietenkään tarkoita nyt sinua Sedis ;\).
*
Seuraava etappi: https://oa.doria.fi/handle/10024/48184

Anonyymi kirjoitti...

Vastustan sanan "geeniperintö" käyttöä. Kyse on mitä ilmeisimmin yrityksestä käyttää sanaa perimä, siinä kuitenkaan onnistumatta.

-rh kirjoitti...

Lars von Trierin Breaking the Waves sattui käteen, vielä hintalapun kanssa 3,50 €. Piilotteli hyllyn takana.
Yllättävän paljon muuten pohjoismaisia leffoja DVD-formaatissa - niiden perinteisten ranska, espanja italia, puola .. ohella, ja sanoinkin, sijasta.

Vastusta myös DVD:tä nyky-bittisyydessään ja -näytteenottotaajuudessaan (oikeastihan värien skaalat ovat loputtomia)

-rh kirjoitti...

siis mä vastustan - saa muutkin.
mutta imperatiivi oli typo.

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän mielenmaisemasta heijastaa, kun luin tekstisi "Paavo Lipposen muistelmat" ensin "Pekka Lipposen muistelmiksi". Tosipuheessa tutkailisin kyllä mieluummin jälkimmäistä opusta, jos se olisi olemassa. -Sauli

-rh kirjoitti...

Paavolla lienee omat syynsä luritella kakkaa esim. Puolan kansannousun ajalta..

Sedis kirjoitti...

Kannustusta Raunolle radikaaleihin haasteisiin, joita kirjoituksesi heijasteli. Itselleni se olisi mahdotonta. Lasken mieluummin paiseita.

Anonyymi: en missään mielessä kirjoittanut luonnontiedettä: perintö viittasi ironisesti siihen tosiasiaan, että ne olivat ainoita perintöjä. Perimässä pitää mennä syvemmälle kuin syyliin. Kiitos kuitenkin oikaisusta, kielenkäytön vaaliminen on elämäntehtävä, vaikka anonyymiys tietysti vähän sädekehää varjostaa, koskapa mielikuvitusta ei ole edes nickiin.

-rh-: Luotan kollegaani Antti Alaseen, omaan auktoriteettiini näissä bittiasioissa. Hänhän ei kerää dvd:tä mutta sanoi, että jos keräisi, blue ray riittäisi hänelle. Olen siis samaa mieltä sekä kunnioitussyistä että käytännössä.

Anonyymi kirjoitti...

Jokos olet Sedis tuon Meinanderin lukenut? Meinaan olis mukava kuulla mielipiteesi - ja onhan siellä yksi kuukausi omistettu elokuvallekin. Jopa sellaiselle kuriositeetille kuin Ansa Ikosen ainoalle ohjaustyölle.
Minäkin sain sen joululahjaksi. Ja toivottavasti moni muukin.

Sedis kirjoitti...

En ole vielä lukenut Meinanderia. Siltalan Sisällissodan psykohistoria ja pari romaania kesken. Sen jälkeen.