perjantaina, marraskuuta 27, 2015

Myyttinen suomalainen humala kotien kuvaputkillaRTVA esittää tänään 28.11. Orionissa klo 17.00:
Pieni etyylialkoholisarja, eli myyttinen suomalainen humala kotien kuvaputkilla


Koosteohjelman suunnittelu ja toteutus: Sami Hantula, Ilkka Kippola ja Timo Kinnunen / KAVI 2015. Koosteessa käytetty aineisto: Kun isällä oli hammassärky (Suomi-Filmi, 1922), Nummisuutarit (Suomi-Filmi, 1923), Suomen viinapulma gallup-tutkimuksen valossa (Suomen Filmiteollisuus SF Oy, 1948), Olutta (Felix-Filmi Oy, 1949), Pekka Puupää kesälaitumilla (Suomen Filmiteollisuus SF Oy, 1953), Maistuu – Jano haihtuu (Suomi-Filmi Oy, 1954), Aura Baari (Suomi-Filmi Oy, 1960), Alkoholi ihmisruumiissa (Fennada-Filmi Junior, 1961), Olutpakkauksen historiaa (Fennada-Filmi Oy, 1971), Rantojen miehet (Erkki ja Hannu Peltomaa, 1971), Spede Show (MTV, 1970–1985), Velipuolikuu (Yle TV1, 1983), Veikko Huovisen lyhyet erikoiset (MTV, 1986), Hymyhuulet (Yle TV1, 1987-1988), Lapinlahden Linnut: Seitsemän kuolemansyntiä (Yle TV1, 1988), Lapinlahden Linnut: Maailman kahdeksan ihmettä (Yle TV1, 1990), Kunnon Unto (Martti Utriainen, 1992), Alivaltiosihteeri muistelee (Yle TV1, 1993). 85 min. DCP. Ikäraja 7 v.

Kippis ja kulaus!

Näinä päivinä, jolloin uutiset kertovat yli 100 000 suomalaisen kantavan rähinähumalageeniä, kysymys on yhä edelleen ajankohtainen: miksi Jeppe juo? Tähän pyrkii omalta osaltaan vastaamaan KAVI:n pirskahtelevan poreileva alkoholikooste, jonka bukee on pölyisen magneettisasetaattinen. Elokuva- sekä radio- ja tv-osastojen kokoelmista uutetussa etyylialkoholipotpurissa vedetään huppu himmeäksi, pelti kiinni, naula päähän ja nakit silmille - Pohjanmaan kautta. Kooste sisältää viinanhuuruisia asiaohjelmia, lyhytelokuvia, mainoksia, tietoiskuja sekä valikoitua viihteellistä lutraamista television sketsiohjelmista halki vuosikymmenten. Hakkaavan janon kourissa kärvistelevät mm. Spede, Pirkka-Pekka, Lapinlahden Linnut sekä monet muut tutut ja tuntemattomat.
                                                
Neil Hardwick on muistellut ihmetelleensä Suomeen muutettuaan pohjoisen havumetsävyöhykkeen viihdeohjelmia, joissa hauskuuden ylintä astetta edusti tilanne, jossa Leo Lastumäki ryyppää kirkasta suoraan pullon suusta. Alkoholinkäytön moninaiset ongelmat ovatkin imponoineet vuosien saatossa niin viihde- kuin asiaohjelmien tekijöitä sekä erinäisiä dokumentaristeja. Pämppääminen jälkiseuraamuksineen on innoittanut kerta toisensa jälkeen sukupolvensa lahjakkaimmat näyttelijät merkittäviin roolisuorituksiin, joista on aistittavissa hetkittäin myös omakohtainen kokemus aihepiiristä.

Myös animaation tekijät ovat vuosikymmenten kilinässä iskeneet useasti taidokkaat näppinsä spiritukseen. Animaatiota on valjastettu vuosikymmenten varrella niin panimoteollisuuden markkinointiviestintään, tieteellisen dokumentin kansantajuistamiseen kuin myös ylettömän dokaamisen vaaroista muistutteluun.

Huomautettakoon, että käsillä oleva kooste edustaa aihealuetta käsittelevistä loputtomista aineistoista vain ja ainoastaan jäävuoren huippua. Televisio- ja elokuvakameroiden taltioimaa sihinää, kilinää sekä yleistä ördäystä löytyy arkistojen holveista sellaiset määrät, että kohtuukatselijaa uhkaa paitsi haimatulehdus, myös maksakirroosi. Koosteeseen tehdyt valinnat ovat ehdottoman subjektiivisia, eikä niistä voi valittaa. Tai voi, mutta mitäpä se hyövää? Lupaamme olla kuuntelematta.

Jälkiruokaryyppynä kurkusta kumotaan alas Veikko Huovisen kertomuksiin pohjautuvan Mainostelevision Lyhyet erikoiset -sarjan jakso Viinankätkijä (1986), jossa nimihenkilön omalaatuinen filosofia aiheuttaa ratkaisevan murroksen miestä väkevämpiin mieltyneen veljenpojan elämässä. Kuplivan helmeilevän pienoisdraaman on ohjannut Pauli Virtanen ja sen pääosissa nähdään Vesa-Matti Loiri ja Martti Kainulainen. Ohjelmasta nähdään KAVI:n valmistama uusi digiesityskopio.

Koosteen toteuttajat kiittävät lämpimästi aineistoyhteistyöstä MTV:n arkiston Merja Lampoa ja YLE:n arkiston Eva Lintusta. Kooste sisältää juopumustiloja, alkoholin mainontaa sekä juomiselle irvailua, ja se aiheuttaa myös ahdistusta.

Helsinki 27.11.2015
Sami ”Huikka”Hantula, Ilkka ”Kippis” Kippola & Timo ”Pikakilju” Kinnunen

Ei kommentteja: