Päivän hätkähdyttävin uutinen oli epäilemättä tieto yhdysvaltalaisen keksijän Eugene Polleyn, 96, kuolemasta. Polleyn käytännöllinen keksintö istui modernin sohvaperunan käteen paremmin kuin hansikas konsanaan. Flash-matic, television kaukosäädin, tuli ihmiskunnan pitkäaikaiseen käyttöön vuonna 1955. Sen syrjäyttää todennäköisesti joku kännykän seuraajista.
Flash-matic oli ensimmäinen langaton kaukosäädin. Viisi vuotta aiemmin markkinoille oli tullut käytössä hankalaksi osoittautuneen kaapelin varassa toimiva ohjain Lazy Bone. Kauko-ohjaamista oli toki harrastettu aiemminkin. Natsit ohjasivat toisen maailmansodan aikana moottoriveneitä kauko-ohjaimilla. Sodan jälkeinen rauhanomainen käyttö liittyi lähinnä automaattisiin oviin esimerkiksi autotallissa.
Asiaan liittyvä patentti Yhdysvalloissa (U.S. Patent 613809) oli vielä varhaisempi, amerikanserbialaisen Nikola Teslan keksintö vuodelta 1893. Thomas Edisonin laboratoriossa työskennellyt Tesla tunnetaan yhtenä radion keksijöistä. Mutta sitäkin kestävämmin maailmaan on epäilemättä vaikuttanut hänen keksintönsä vaihtovirta.
Polleyn Flash-matic perustui television nurkkiin asennettuihin neljään valokuvakennoon. Katsoja käytti laitteen lähettämää valonsädettä aktivoidakseen kontrollitominnot, joiden avulla kuva ja ääni voitiin panna päälle ja pois, mutta laitteella voitiin vaihtaa myös kanavaa molempiin suuntiin. Laitteen ongelma oli se, että aurinkoisin päivinä se ei toiminut tai auringonsäde saattoi vaihtaa kanavia kuin itsekseen.
Markkinoilla Flash-matic ei ollut johtava malli pitkään. Sen korvasi tohtori Robert Adlerin
keksintö Zenith Space Command, joka saatiin kaupalliseen tuotantoon 1956. Neljännesvuosisadan kauko-ohjainmarkkinoiden johtomerkki toimi yliäänillä. Se oli hyvin kallis ennen kuin transistorit saatiin elektroniikan käyttöön 1960-luvulla.
8 kommenttia:
National Geographicin mukaan natseilla oli valmis suunnitelma kauko-ohjata tuhosatelliitteja maata kiertävällä radalla ...Aatu itte hyllytti sen rahanpuutteessa ja "liian pitkäkestoisena" hankkeena.
mitäpä noista, ne, jotka Briteissä ja vielä paremmin Washingtonissa kansallisarkistossa ovat perehtyneet natsikamaan, ovat yllättyneet.
mutta eihän Suomessa ole edes yhtään fasismin tutkijaa (siellä olis myös kuulemma vähän sotiimme ja siihen aseveljeyteemme liittyvää asiaa, eli ei kannata avata ovea).
Parhaat kokoelmat ovat College Parkissa Marylandissa, ihan Washingtonin vieressä. Sekin on osa National Archivesia. "Kamaa" on siellä aika paljon. Ei riitä yhden ihmisen voimat. Olen siellä kuukauden penkonut, enkä ehtinyt paljon mitään. Monista maista oli isoja ryhmiä juuri mainitsemiesi paperien joukossa - he kopioivat kuukausia, vähintään puoli vuotta jopa vuoden isolla porukalla. Kaiken mitä irti saivat.
Sinänsä se on erikoista, että vasta siinä 13-osaisessa Britti-sarjassa Hitlerin kätyreistä ja myötäilijöistä - härmän asiat pöydälle pistäneen 12-osan jälkeen Rolf Nevanlinnaa koskevaa artikkelia korjattiin arkistotietoja vastaavaksi esimerkiksi Wikipediassa (2011).
Nämä tiedot kun ovat tosiaan jo suurelta osin tutkijoiden saatavilla, sanoi muuan historiaa harrastava erikoiscommondo-upseeri, joka vapaa-aikanaan luki aineistoja sillä toiselta puolen salia.
Ja hän tarkisti myös jotakin asioita sieltä päästä, kun itse vähän kirjoitin natsitieteestä.
ps.
"sanoi muuan historiaa harrastava erikoiscommondo-upseeri",
täydennän vähä: valmistui just kirjallisuusmaisteriksi (A Master of Arts) ko. harrasteestaan, his IQ Score of 191 as very superior intelligence.
Juu, kyllä niistä yhtä ja toista uutta löytyy.
Tekstin valokuvakenno on väärin, pitäisi olla vain valokenno.
No, vähän saattas olla jotain, jos se kiinnostaa - siellä po. arkistossa makaa mm. liittoutuneiden raportti tiedustelutietojen väärintulkinnasta välirauhan lopun Suomessa.
Ei julkinen mutta ei kovin erityisen salainenkaan, kuulemma.
Olen itse ollut skeptinen, ja kallistunut kannalle, että Aatu kusetti helponoloisesti suomalaisia kertoilemalla meille Vjatšeslav Molotovin ehdotuksista koskien Suomen osaa heidän, NL:n ja natsien, keskinäisissä vanhoissa sopimuksissa.
Ne toki oli mitätöity Moskovan rauhassa. Mutta Aatun kanssa asiasta ei oltu puhuttu. Hellittyjen tarinoiden poisoppiminen, kuten nyt tuo "Hitler Suomen pelastajana" on kaikkein vaikeinta.
Lorujen, hokemien, dogmien ja valmiiden ns. patenttivastausten kanssa on niin, kuten Arthur Schopenhauer kuulussa kasvatusfilosofiassaan v, 1851 totesi: vaikeinta ja usein mahdotonta, vaikka siihen poisoppimisen pyrkimykseen kuluisi koko elämä (esim. uskontoa hänen mukaansa ei siksi pitänyt lainkaan opettaa alla 16-vuotiaalle). Nietzsche totesi just näistä, että hän tunsi kuin ne tekstit olisi kirjoitettu suoraan hänelle.
Jännä tunne.
Hei Jari! Ajttelin, että tämä uutisartikkeli voisi kiinnostaa sinua. Uusi keksintö: 3D piilolinssit. Olisi kiinnostavaa lukea postaus blogissasi aiheesta, elokuvaekspertin näkökulmasta.
http://news.discovery.com/tech/augmented-reality-contact-lenses-120203.html
Ystävällisin terveisin,
Miona - LensOn
miona.matar(at)lenson.com
Lähetä kommentti