perjantaina, joulukuuta 22, 2006

Lanttulooraa ja kinkkua

Kinkku on hankittu ja paistettu. Tämän päivän urakka on lanttulaatikon ainesten hankinta.

K-ketjun (pirkka.fi) ohje on tässä:

Lanttulaatikko
(8 annosta)

1 ps (1 kg) Apetit lanttusosetta (tai 1,2 kg lanttuja)
1 dl Pirkka korppujauhoja
1 prk (2 dl) Pirkka kasvirasvasekoitetta
1 Pirkka Omega kananmuna
1/2 dl siirappia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl muskottia

Pinnalle:
Pirkka korppujauhoja
voita

Anna lanttusoseen sulaa jääkapissa yön yli. Kaada kulhoon kasvirasvasekoite ja sekoita joukkoon korppujauhot. Sekoittele, kunnes korppujauhot alkavat turvota. Lisää turvonneisiin korppujauhoihin lanttusose, muna, siirappi ja muut mausteet. Kaada seos voideltuun vuokaan. Painele lusikalla soseen pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama Kultaniitty-nokare. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

Herkut.net taas kehottaa tekemään näin:

1 kg lanttusosetta
1 dl kermaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
2 kananmunaa
hieman valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
1 dl korppujauhoja
3 rkl voita

Sekoita kaikki ainekset korppujauhoja lukuunottamatta ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele korppujauhot pintan ja lisää muutama voinokare. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Hämmentävää yksimielisyyttä! Onko muita variaatioita?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun laatikoissani (siis joka lajin) on tuota sisäkivääriä kyllä mutta pomeranssia ja neilikkaa muskotin sijasta, koska m-maustetta ei yllättäen löytynyt, kun inspiraatio oli kuumimmillaan.

Koemaistaja melkein kuoli onnesta. Viimeinen, mitä olen hänestä kuullut, oli "Bravo".

Itse asiassa postissa ei lukenut "onnesta". Bravo voi tietenkin tarkoittaa myös, että alitin jopa itseni.

Anonyymi kirjoitti...

Höh. Mitään puolivalmisteita tai kevytmoskia! Meidän perheen lanttulaatikkotestien voittaja on tämä kälyni versio:

Rehtorin lanttulaatikko, 4 annosta

(8-10 annokseen kaksinkertainen määrä muita aineita, mutta mausteita vain 1,5 kertaisesti)

1,5 kg lanttuja
4 dl kermamaitoa
2 dl korppujauhetta
1 dl siirappia
1 muna
1 tl inkivääriä
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl muskottipähkinää
1 tl suolaa

pinnalle:
korppujauhetta, voinokareita

1) Pese ja kuori lantut
2) Paloittele ne ja keitä pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja säästä se.
3) Soseuta lanttu perunanuijalla, sähkövatkaimella tai tehosekoittimella.
4) Sekoita maidossa turvonneet korppujauhot, siirappi, kevyesti vatkattu muna ja mausteet lanttusoseeseen. Lisää niin paljon lanttujen keitinvettä, että saat löysän puuromaisen seoksen.
5) Kaada seos voideltuun vuokaan ja korista pinta haarukalla tai lusikalla. Ripottele korppujauhetta laatikon pintaan ja lisää muutama voinokare. Paista n. 2 t 175 asteisessa uunissa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Tykkään lanttulaatikosta niin, että kokeilen näitä kaikkia kevään mittaan.

Lanttusose oli loppu kaikista kaupoista. Ihmiset tykkäävät tehdä ne itse.

En usko, että lanttu menisi pilalle siitä, että se survotaan teollisesti ja pakataan. Mielestäni aika vaaraton puolivalmiste.