sunnuntaina, maaliskuuta 23, 2008

Routakuun laulun muistoja

Enpä ollut tiennytkään, että olen (taas) tuore levytähti. Kiertelin television esittämän Koivusalon Kulkuri ja joutsen -elokuvan jäljiltä joitakin netin saitteja ja törmäydyin sitten erääseen vanhaan tapaukseen, Solidin Routakuun lauluun (1980), joka perustui Viljo Kajavan runoihin.

Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että LP on ilmestynyt nyt ensi kertaa CD-muodossa. Julkaisijana 30.1.2008 on ollut tamperelainen Rocket Records.

Lainaanpa levyn esittelyn suoraan levy-yhtiön sivuilta:

"Rocket Recordsin vuoden 2008 kolmas albumijulkaisu on 30. tammikuuta julkaistava cd-uusintapainos Solidin vuonna 1980 ilmestyneestä levystä Routakuun laulu. Levy sisältää Ilkka Hannulan sävellyksiä Viljo Kajavan lyriikoihin.
Solid on 70-luvun puolivälissä syntynyt Ilkka Hannulan johtama suomenkielistä laulelmamusiikkia esittävä yhtye. Vuonna 1976 Solidille avautui mahdollisuus albumin tekemiseen Love Records -levymerkille. Syksyllä 1976 ilmestyikin yhtyeen esikoisalbumi On päivä työn ja laulun aika.
Jo ennen levyn ilmestymistä Solid oli yksi ahkerimmin esiintyvistä lauluryhmistä ja albumin julkaisu edisti entisestään keikkatilannetta. Opiskelu- ja perhesyistä johtuen ryhmän koostumus kuitenkin muuttui varsin pian ensimmäisen levyn teon jälkeen. Ryhmän uusiutuessa poliittinen tiedostavuus korvautui aiempaa määrätietoisemmalla taiteellisella kunnianhimolla.
Uusitulla kokoonpanolla Solid osallistui vuonna 1978 Jyväskylän Talveen isolla Solidario-konsertolla. Kovin pitkäikäiseksi Solidin toinenkaan kokoonpano ei jäänyt ja 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa ryhmä koki jälleen uudistumisen. Tällä kokoonpanolla Solid myös julkaisi vuonna 1980 toisen pitkäsoittolevynsä Routakuun laulu. Kaupallisesti Routakuun laulu ei järin hyvin aikoinaan menestynyt. Joidenkin näkemysten mukaan persoonallinen levy oli liikaa aikaansa edellä. Kriitikoiden puolelta levy sai kuitenkin kannustavan vastaanoton osakseen.
Levyn cd-painos sisältää Ilkka Hannulan kirjoittamat saatesanat. Samalla viikolla cd-uusintapainoksen ilmestymisen kanssa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta runoilija Kajavan kuolemasta."

Minä soitin siis bändissä kitaraa ja lauloinkin, vaikka lopulta bändin uusiutuminen eteni niin kovalla vauhdilla, että levyllä lauluani ei kuulla muuten kuin ehkä epävirallisesti taustoilla - Finnvox-studiossa Pitäjänmäellä lauloin yhtenä solistina muistakseni ehkä noin puolen tusinaa biisiä.

Levyn tekeminen oli nuorelle miehelle hauskaa: oman pitkän prosessimme aikana studiossa - siinä oli kaksi äänityssalia silloin - vierailivat keskenään hieman erilaiset Atte Blom Kollaa kestää-yhteen albumin kanssa ja Matin ja Tepon luotsaamat Turuttaret. Hector teki jossakin vaiheessa Linnut Linnut -albumiansa siellä.

Odotushetkiäkin oli: luin silloin studion eteisessä poliittisen historian tenttiin tai keskustelin näiden muiden kanssa ajankohtaisista. Sain studiossa kuulla muistaakseni Blomilta, että tulossa markkinoille oli single nimeltään Tahdon rakastella sinua. Vaikutti älyttömän rohkealta sanoitukselta, vaikka kyllähän minä 1960-luvun undergroundia olin kuunnellut. Siinä meni raja silloin.

Solidin keikoilla kyllä lauloin ja soitin - viimeinen keikkani bändissä oli levynjulkistamistilaisuus 1980 Juttutuvassa vai oliko sen jälkeen sittenkin vielä yksi soittopäivä. Tuskinpa bändi sen jälkeen virallisesti esiintymislavoille meni. Minua lukuunottamatta muut bändin jäsenet olivat ammattimuusikkoja, osa varsin monessa koulussa ja liemessä kokeneitakin. Vahinko bändin loppuminen oli siksi, että minut piti koulita myös mikseriksi. Muille bändin osaaville miessoittajille keikat olivat lähinnä musiikkiterapiaa. Minä en osannut mitään, mutta opettelin kovasti keikoille.

Terveisiä tutuille niistä yhteyksistä, jos tähän tekstiin törmäätte.

Levy on siis kaupan. Kympillä. Ei se huono ostos ole.

Muutaman kappaleen soisi tulevan radiosoiton klassikoksi.

Ei kommentteja: