sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2009

Hobsbawmin petos

Maailman tunneimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin historioitsijoihin kuuluva Eric Hobsbawm, jota minullakin on ollut kunnia suomentaa, haluaisi lukea brittien tiedustelupalvelun hänestä kirjoittamat raportit. Mutta ei onnistu. Sisäisestä tiedustelusta vastaava MI5 kieltää tältä marxilaiselta taloushistorioitsijalta pääsyn arkistoihinsa. Data Protection Act on nimeltään tämä brittiläisen maailman lakipykälä, jota nyt sovelletaan.

Brittiläisessä vasemmistoliberaalissa Guardianissa kirjoittanut Seumas Milne muistutti Hobsbawmin saaneen pitkäaikaiselta kotimaaltaan mitalin, jonka nimi on Companion of Honour. Sen on saanut vain 45 brittiä. Mitalin motto on: 'In action faithful and in honour clear.' Hobsbawm on myös Britannian akatemian jäsen.

"Tietääkseni en ole koskaan sotkeutunut mihinkään turvallisuusasiaan", Hobsbawm kertoi Guardianille. "Luulenpa että ainoa syy on se, etteivät viranomaiset halua antaa tietoa siitä, ketkä juorusivat minusta."

Miksi tämmöisestä miehestä on sitten tiedustelukansio? Hobsbawm on marxilainen, joka pysyi Britannian kommunistipuolueen jäsenenä yli 50 vuotta vuodesta 1936, ja osallistui jo 1930-luvulla antifasistisiin mielenosoituksiin. Hobsbawmin syntilistalle kuuluu myös 1939 julkaistu pamfletti, jossa hän kommunistisesta näkökulmasta tuki Molotov-Ribbentrop sopimusta natsi-Saksan ja stalinistisen Neuvostoliiton välillä. Hän on jatkanut (ei-väkivaltaisten) mielenosoitusten tukijana nykypäiviin saakka.

Hobsbawm, jos kuka, oli samalla - kommunistien yleismaailmallisen linjan mukaisesti - Suomi-syöjä talvisodan aikana. Suomessa usein vieraillut Hobsbawm sai kerran julkisesti selitellä täälläkin, kun joku osoitti kansalaisrohkeutta kysyessään hänen talvisodan aikaisesta neuvostomielisestä pamfletistaan. Ei hän kovin ylpeältä siitä vaikuttanut. Mutta takkia hän ei ole kääntänyt, mistä oikeistolaiset kriitikot usein muistuttavat.

Daily Mailin Stephen Glover luettelee Hobsbawmin synnit ja toteaa, että hän olisi voinut olla sosialidemokraatti, mutta valitsi Stalinin. Hobsbawmin Tony Blairilta saama kunniamitali on Gloverin mielestä vain palkinto siitä, että tämän Julia-tytär osallistui Labourin kampanjaan aktiivisesti.

Glover kirjaa tunnollisesti ylös kaikki vasemmistolaisista mielipiteistään tunnetut historian professorit Britanniasta. Listaa voi hyvin pitää suositeltavana, kun etsii korkeatasoista luettavaa historian alalta. Kaikki he muodostavat Gloverin mielestä pahan verkon, jonka hän nyt paljastaa.

Hobsbawm on Gloverin mukaan pettänyt maan, joka on häntä ruokkinut. Kuka sanoo, ettei historiassa liiku intohimoja?

Liite: Guardianin profiilikirjoitus Hobsbawmista.

Kiitos Jussille vinkistä.

7 kommenttia:

-rh kirjoitti...

Kiitos Jussille vinkistä.
jahah,selvä työväenakatemiaveljien salaliitto.

Sedis kirjoitti...

Niin, minä en ole koskaan käynyt Työväen Akatemiaa, vaan sen ihan tavallisen.

Mutta salaliitto on selvä asia.

Antti kirjoitti...

Oikaisu: MI5 ei vastaa ulkomaantiedustelusta.

Ja stumppaa, hyvä mies. Näytät tyhmältä tuo tupakka kädessä.

Sedis kirjoitti...

Näistä asioista ei kannata koskaan tietää liikaa ;.)

MI6 vastaa ulkomaantiedustelusta, MI5 sisäisestä, kuten me kaikki jännityskirjallisuuden ystävät tiedämme.

Sedis kirjoitti...

Tupakki on ongelma suussa, ei kädessä.

Pentti kirjoitti...

Kireimmät antitupakoitsijat huomauttaisivat tähän tietenkin, että mites se passiivinen savunjako?

Sedis kirjoitti...

Se on ollut tuossa jo niin pitkään, ettei se millään voi enää palaa.