lauantaina, elokuuta 08, 2009

Ruoan arvonlisävero

Olen seurannut ruoan arvonlisäverokeskustelua hieman hämmentyneenä. Siinä on noussut esille pari ehdotusta: jo 2007 sovittu elintarvikkeiden alv:n lasku viisi prosenttiyksikköä 12 prosenttiin herättää kritiikkiä. Jotkut poliitikot haluavat luopua siitä. Koska ehdotus tuli hallituspuolueesta, kyse on lähinnä siitä, että nykyiselle hallitukselle annettaisiin helpotusta meneillään olevassa talouskriisissä puolen miljardin euron verran vuodessa. Tuskinpa oppositio siihen ehdotukseen innostuu - se suunnittelee jo uutta hallitusta.

Puhe elintarvikkeiden alv:stä on varsin propagandapitoista, kuten poliittistaloudelliset kannanotot yleensäkin. Ruoan hinta on noussut Suomessa paljon enemmän kuin muualla. Sen pitäisi laskea tukia, mutta ei varmaankaan niin tee, koska kauppa ja teollisuus parantavat katettaan. Mutta tämä ruoan hinnan nousu on merkinnyt nykyisellä verokannalla varsin kovaa tuloa myös valtiolle. Miksi siitä ei puhuta lainkaan? Paljonko valtion talous on saanut etua ylisuurista elintarvikkeiden hinnan korotuksista. Kenen taskuun korotukset ovat menneet?

Arvioisin, että kävi niin kuin etukäteen pelättiin. Kauppa ja teollisuus laittoivat tiedossa olevan arvonlisäveron laskun ruoan hintoihin jo etukäteen - eli nyt toteutuneissa hinnoissa se jo näkyy. Tämä selittäisi eron Suomen ja muun maailman hinnankorotuksissa. Nyt alentamisesta luopuminen tarkoittaisi sitä, että kuluttajat eivät saisi saada edes tätä "takaisin" - alv:n laskun pitäisi näkyä tietysti kuluttajahintojen alentumisena.

Tiedämme, että pienituloisille ruoan arvonlisäverotuksen alentuminen on merkittävää. Vaikka siitä ei puhuta, se on tärkeää myös (kaikista tuista ulos jääville ja hyvin/paljon syöville) keskituloisille samoin, varsinkin nyt kun veropolitiikka kiristyy ja palkankorotukset jäävät vähäiseksi. Suurituloisillehan tämä on ihan sama - heidän syömisensä tuskin kansantaloutta liikauttaa, vaikka absoluuttisista euromääristä puhuvat tällä yrittävät hämätä alv:n laskun sosiaalista ulottuvuutta. Talouspolitiikan asiantuntijoiden perustelu pitää alv korkealle selittyy sillä, että pienituloisten elintarvikkeisiin käyttämä osuus pienistä tuloistaan on suuri - korkea elintarvikkeiden alv palauttaa talouteen rahaa hyvällä tehokkuudella. (Vastaavalla tavalla selitetään, että hyvätuloisten saamat helpotukset eivät maksa paljon... Näitähän on viime vuosina jaettu sinne ja tänne - hyvänä esimerkkinä pääomaverotuksen tulojen romautus.)

Toinen kysymys on ollut ravintolan korkea alv (22%). Ravintolat pelkäävät kauppaliikkeiden ulos myytävän valmisruoan korvaavan aterioiden myyntiä ravintoloissa. Näin varmaankin tapahtuu. En ole vielä kuullut perusteluja sille, miksi hyvin työllistävä ravintola-ala ei voisi tällaista alv-alennusta saada. Tietääkö joku?

Pannaan nyt yksi blogilinkki: Akateemiseen talousblogiin, jossa Niku Määttäsen juttu aiheesta.

2 kommenttia:

Rauno Rasanen kirjoitti...

Hyvää tekstiä.

*
Tein blogiini päreen luettuani kirjoituksesi. En kuitenkaan siirrä sitä tänne, koska tekstiin tulee aina jälkeenpäin joitain muutoksia/lisäyksiä, ja koska päre on jossain määrin 'epäasiallinen' eli ei pysy asiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyse taitaa olla porvarihallituksen ideologisesta ratkaisusta tukea maanviljelijöitä ja teollisuutta kuluttajien sijaan.