lauantaina, maaliskuuta 06, 2010

Politiikkaa

Eläkeikää pitäisi nostaa neljällä vuodella; alusta, keskeltä ja lopusta kuulemma kuin Aristoteleen runousopin kolmikantaperiaatteelta pystyyn kuolleena ideana. Asia ratkeaa, kun osaa valita oikean maitofirman - sisältö ei tietenkään ratkaise asiaa vaan purkin painate. Näillä markkinoilla boikotit ovat näemmä jopa pääministerin mieleen.

Työtä ei sovi boikotoida, varmaankin siksi, että Kalle Toiskallion televisiokommentaarin mukaan "punoittavat ja lihavat vuorineuvokset" ovat niin sanoneet. Muutama tuhatta ahtaajaa ei saa Suomen kansantaloutta nurin vaikka vallankumousta yrittäisivätkin. Asiahan on sitä paitsi rahalla hoidettavissa.

Hienointa on kuulla höpöpuhetta satojen miljoonien päivätappioista samalla kun uusi, kelvollinen ja taatusti ihan kohtuullinen sopimus maksaisi paljon, paljon vähemmän. Ja jos taas lama vaanii - sehän on ollut jo kuukausia itse asiassa ohi - miksi käsitellä periaatekysymyksiä juuri nyt, "herkkään aikaan". Vuorineuvokset joutavat kaivamaan takataskustaan lompsan ja varmistamaan nousukauden sillä. Heidän näkökulmastaan, satojen miljoonien tappioiden takaa, prosentin palkankorotustoiveet ovat kaikkea muuta kuin kohtuuttomia.

Samaan aikaan toisaalla yhä useammat nettikirjoittelijat vaativat lakkojen kieltämistä, vaikka jokainen tietää, että työpakolla on maailmanhistoriassa vain yksi nimi, orjuus.

Yksi esimerkki päinvastaisesta eli asiakysymyksestä, joka on periaateratkaisu. Ahtaajat ovat oikealla asialla vaatiessaan työturvan kustannuksia siirrettäväksi työntekijöiltä työnantajalle: jälkimmäinenhän se kulun aikaan saakin erottamalla työntekijöitä milloin minkin kvartaalituloksen parantamiseksi.

Ja tässä yhteydessä on turha puhua jatkuvasta hingusta ulkoistamisiin ja tuotannon siirtämisestä Kiinaan ja muille palkkaturvattomille alueille. Paljonko ulkoistamiset ovat tuoneet tappiota kuntataloudelle? Voisiko joku laskea nämäkin vaikutukset.

Lakkojen yhteydessä ihmetyttää se kuka kulloinkin puhuu? Ammattiyhdistyksien aktiivista toimintaa vastustavia ja lakko-oikeuksien rajoittamista haikailevia näyttää nettikeskusteluissa riittävän. Mistä eturyhmistä puhujat tulevat? Samalla näyttää myös siltä ettei yhdelläkään ole mitään kiintoisaa sanottavaa, sillä samalla sanansäilällä lyödään "lesbofeministejä" ja "kommunisteja", jotka ovat nettipöljien sanankäytössä tietysti saman kolikon eri puolia. Ammattimaiset yrittäjäpropagandistit ja oikeistopoliitikot ovat asia erikseen. Heidät pitäisi vain identifioida keskustelussa reilusti sinne minne kuuluvatkin. Ammattiyhdistyksen ammattimaisiin vastustajin.

Ammattiyhdistystoiminta vaatii ryhdistäytymistä. Ei vasemmistopuolueilla ole mitään häpeämistä siinä, että ne asettavat yhteisiä tavoitteita ay-ryhmien kanssa positiivisen eduntavoittelun nimissä. Ei sillä, etteivätkö tavoitteet voisi olla erilaisiakin. Mutta yhteistoiminnassa poliittisen muutoksen aikaansaamiseksi ei nyt vain ole kerta kaikkiaan mitään pahaa.

Vasemmisto tarvitsee oman tiedotusvälineensä. Nykyinen alennustila on säälittävää - jokainen tiedotustaistelu on tuomittu häviämään näennäispuolueettomalla kentällä. Suomeen on perustettava vasemmistolainen aamu- ja iltapäivälehti, joka osaa asiansa myös netissä. Se on kallista, mutta poliittisesti varmaankin sen väärtti. Minä aloittaisin iltapäivälehdestä ja kysyisin Ruotsista mallia.

Mutta naisten kokonaisvaltaista militarisoimista ajavien liikkeiden pitäisi painua takaisin poteroonsa. Sen sijaan yleisen asevelvollisuuden kriittinen tarkastelu - esimerkkinä Ruotsi - voisi olla ajankohtaista täälläkin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt analyysissäsi Sedis osuit asian ytimeen.

Rupea poliitikoksi - Sinua tarvitaan. Timo Rädylle myös pisteitä - EK:n Inkeroinen on erittäin vastenmielinen tyyppi. 70-luvulla tällainen henkilö olisi istuttu ulos neuvotteluista periaatteeella "persettä penkkiin kunnes mimmi lähtee"

-rh kirjoitti...

Sedis Blog:
Vasemmisto tarvitsee oman tiedotusvälineensä. Nykyinen alennustila on säälittävää - jokainen tiedotustaistelu on tuomittu häviämään näennäispuolueettomalla kentällä. Suomeen on perustettava vasemmistolainen aamu- ja iltapäivälehti, joka osaa asiansa myös netissä. Se on kallista, mutta poliittisesti varmaankin sen väärtti. Minä aloittaisin iltapäivälehdestä ja kysyisin Ruotsista mallia.

Mutta naisten kokonaisvaltaista militarisoimista ajavien liikkeiden pitäisi painua takaisin poteroonsa.


Niin, tässäpä tämä, poteroon: median tie on sitä vaikeampi, jos koko liike makaa aatteellisessa suossa. Rakentavan uutisoinnin asemesta olisi ensin pelkkää revintää.
Periaatteellinen profiloituminen kuitenkin on mahdollista - tarkoittaa kovaa linjakeskustelua, jossa vahvin argumentti voittaa.
Nykyinen vasemmiston etujoukko edes luota siihen, että sen argumenteilla selviää voittajana väittelystä, eikä selviäkään, jos ne ovat höttöä ja vain minidemokratiamaista räksytystä jostain valtionbudjetin yksittäisistä tulonsiirroista.
Poikki.
Ja suuret periaatteelliset, ennen muta lainsäädännölliset, kehityslinjat esiin: yhteiskunnan, tieto- ja yksityisyydensuojan, päihdepolitiikan, koulutuksen + terveydenhuollon, tieteen ja kulttuurin, energian ja suojelun tonteitta … Näiden osalta voidaan sitten myös hahmotella ehkä hieman tulonjakomalleja ”lupauksina”.

Anonyymi kirjoitti...

Elinkeinolämän Valtuuskunnan julkilausumien rinnalle pitäisi saada esille myös "Kansanvaltuuskunnan" näkemys.

Anonyymi kirjoitti...

Soininvaaran blogissa Tommi Uschanov heitti peräti mainion kommentin TUPOsta EK:sta ja siitä kun paska lentääkin omaan tuulettimen.

http://www.soininvaara.fi/2010/03/05/pitaisiko-lakko-oikeutta-rajoittaa/#comments

ks. Tommi Uschanov kirjoitti 5.3.2010 kello 17:23

Voikos tuota selvemmin sanoa.

Mitä mieltä raati on? Tullaanko julkisella sektorilla vielä palaamaan a-palkkataulkon tapaiseen järjestelmään vai ovatko UPJ ja vastaavat lyöneet itsensä läpi lopullisesti vaikka rahaa ei ole?

-rh kirjoitti...

Yhteiskunnan (yhteiskuntien) koventunut ilmapiiri ilmentää hengeltään lähinnä Hammurabin kiveen hakatun alkulain revanssia.
siinä mielessä laajat, mahdollisimman kattavat sopimukset - joiden tekstikohdat rajoittavat välistävetoja puolin ja toisin - tulisi olla yes, perusteltua, vaikka muuten kuin purettaisin hammasta nyrkki taskussa.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta naisten kokonaisvaltaista militarisoimista ajavien liikkeiden pitäisi painua takaisin poteroonsa."

Puhutaanko tässä nyt feminismistä vai asevelvollisuudesta?
Nimittäin asevelvollisuuden voisi korvata kansalaisvelvollisuudella ja se voisi naisille olla oletuksena jotain siviilipalvelustyyppistä lottatoimintaa.

-rh kirjoitti...

öh, se "lottatoiminta" ko kö ei ole militarisointia?