torstaina, elokuuta 19, 2010

Jussit 2010 -sarja KAVAssa

Syksyn mittaan Kava esittää tämän vuoden Jussi-kisan elokuvia - käytännössä siis alkuvuonna ilmestyneitä. Syksyn uutuudet löytyvät elokuvateattereista. Mutta tässä esitevihkoon kirjoittama teksti syksyn kotimaisista esityksistä:

Jos rakastat, kokeneen televisio- ja teatteriohjaaja Neil Hardwickin ensimmäinen näytelmäelokuva on musikaali. Miinisterin tyttären ja maahanmuuttajan rakkaustarinaa ryydittävät tutut kotimaiset pophitit. Katja Kallion käsikirjoitus on velkaa Sakari Topeliuksen Adalmiinan helmi –tarinalle. Aikuistumisen, rakkauden, menetyksen ja anteeksiannon teemat toteutuvat vetoavalla tavalla nykypäivän Helsingissä.

Paha perhe on ihmissuhde-elokuvan ekspertin Aleksi Salmenperän kolmas pitkä elokuva. Näyttelijät pääsevät parhaimpaansa tarinassa, jossa ylisuojeleva isä yrittää puuttua kapinoivien lastensa elämiin surkuhupaisella tavalla. Tragikoominen asetelma puri hyvin myös Ranskassa, jonne elokuva myytiin.

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan suosittujen lastenkirjojen hahmoihin, mutta kyse on alkuperäiskäsikirjoituksesta. Mari Rantasilan koko perheen musiikkikomedia osoittautui suursuosikiksi.

Auf Wiedersehen Finnland kertoo vain vähän käsitellyn tarinan suomalaisista naisista, jotka lähtivät maasta vetäytyvien saksalaissotilaiden matkaan Lapissa syksyllä 1944. Paluun jälkeen edessä olivat karanteenileiri, kuulustelut – ja yleinen halveksunta. Naiset kertovat tunteikkaasti tarinansa omilla nimillään ja kasvoillaan.

Sukunsa viimeinen on globaaleilla elokuvakentillä mainetta niittäneiden Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin vankan dokumentaarisen pohjan omaava näytelmäelokuva. Jamalin niemimaalla Siperiassa asuvien nenetsien historia Neuvostoliitossa ja alkuperäiskansan tapa hahmottaa maailmaa saavat helposti ymmärrettävän muodon.

Kohtaamisia on Saara Cantellin innostusta herättänyt episodielokuva, joka lämmitti mieliä välittömyydellään ja aitoudellaan. Kohtaamiset seitsemän naisen arjessa, niiden helppous tai vaikeus, herkistävät katsojan löytämään tutuista tilanteista uusia piirteitä. Yhtenäisyyttä korostaa minimaalinen leikkaus, joka antaa mehun nautittaville näyttelijäsuorituksille.

Freetime Machos on Pohjois-Suomen teemoja usein kuvanneen Mika Ronkaisen dokumenttielokuva maailman pohjoisimmasta rugby-joukkueesta. Joukkue ei taidoillaan vakuuta, mutta pelaajamiehet antavat rugbyn SM-sarjan tiimellyksessä oivan läpileikkauksen nykyaikaisen miehen ja miesryhmän maailmaan ja sen naisia aina hämmästyttäviin erikoisuuksiin.

Tuomari Nurmio – stadilaista tangoa etsimässä on taitavana kuvaajana tunnetun Tahvo Hirvosen musiikkielokuva suomalaisen rockin legendasta, joka kääntyi tangon taivutukseen. Hirvonen antaa tilaa musiikkiesityksille enemmän kuin dokumenteissa on ollut tapana: Nurmion musiikin ystävät voivat nautiskella hyvästä äänentoistosta ja raisusta visuaalisesta meiningistä stagella ja sen takana.

Miesten vuoro kertoo tukun suomalaisten miesten elämäntarinoita saunan puhdistavassa ympäristössä. Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen valikoimat sielukkaat saunamiehet avautuvat kaikessa alastomuudessaan tavalla, joka on avannut myös katsojien kyynelkanavat – olipa kyse sitten naurusta tai osaaottavasta itkusta. Katsojaluvut lähenevät pitkäaikaisia ennätyksiä.

Reindeerspotting - pako joulumaasta on Joonas Neuvosen ohjaus Rovaniemen huumeisesti elävästä nuorisosta, erityisesti Janista, joka ajelehtii elämän karikoilta toiselle Euroopan metropoleissa. Huumeet, velat ja pelko johtivat elokuvan K18-ikärajaan, joka synnytti Suomessa ainutlaatuisen keskustelun dokumenttielokuvan vaikutuksesta: mainosta vai valistusta, kysyttiin kaduilla ja puutarhassa.

Rautaa rajan taa on Kalle Kujalan huumoripitoinen kuvaus sukelluksesta metallimusiikin maailmaan. Matkalla Amsterdamiin ja New Yorkiin kohdataan raskassoundiset suomalaiset menestyjät Nightwishit, Amorphikset, Sonata Arctican, Diablon ja uuden tulokkaan, joka kantaa nimeä Dantless. Ja mikä vaikutus metallimusiikilla on nuorisoon?

Teeman näytökset, joihin saa lippuja aikanaan Kavan sivuilta:

Virpi Suutari
AUF WIEDERSEHEN FINNLAND
23.10.2010 lauantai 17:00
Neil Hardwick
JOS RAKASTAT
15.12.2010 keskiviikko 17:00
Aleksi Salmenperä
PAHA PERHE
17.12.2010 perjantai 17:00
Anastasia Lapsui, Markku Lehmuskallio
SUKUNSA VIIMEINEN
21.12.2010 tiistai 16:45
Saara Cantell
KOHTAAMISIA
22.12.2010 keskiviikko 18:45
Mari Rantasila
RISTO RÄPPÄÄJÄ JA POLKUPYÖRÄVARAS
25.12.2010 lauantai 15:45
Mika Ronkainen
FREETIME MACHOS
27.12.2010 maanantai 17:00
Tahvo Hirvonen
STADILAISTA TANGOA ETSIMÄSSÄ
27.12.2010 maanantai 21:00
Joonas Berghäll, Mika Hotakainen
MIESTEN VUORO
1.01.2011 lauantai 20:00
Joonas Neuvonen
REINDEERSPOTTING – PAKO JOULUMAASTA
4.01.2011 tiistai 16:45
Kalle Kujala
RAUTAA RAJAN TAA
7.01.2011 perjantai 16:45

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen tässä jo jonkin aikaa ihmetellyt, miksi noinkin järkevä mies kuin Sedis on mennyt mukaan tähän nettisivujen värjäykseen? Vaalea teksti tummalla pohjalla näkyy paaaaljon huonommin kuin musta teksti valkealla. Ja kun siinä sivupohjassa on vielä kuvioita...

Jos olisin ilkeä, kysyisin että jäikö teillä jotenkin tapettia yli kun KAVAn remonttia tehtiin, ja se on nyt tässä blogin pohjana? Kun en ole, huomautan että lukijoihin kuuluu varmaan jonkin verran ikänäköisiä ihmisiä (eikös Sedis itsekin täyttänyt tässä taannoin pyöreitä...)

Sedis kirjoitti...

Tuota minäkin mietin, mutta vaihtelua pitää välillä olla. Linkkien erottuminen on varsinkin huonoa.

Toivottavasti tää nyt ei ihan mahdoton ole. Katsellaan vaihtoehtoja kun ehditään.