tiistaina, huhtikuuta 26, 2011

KAVA tiedottaa

Digitaalisesti restauroituja klassikoita Kino Tuliossa Kallio Kukkii -kaupunkifestivaalilla 14.–22. toukokuuta.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (KAVA) esittää digitaalisesti restauroituja elokuvaklassikoita Kallio kukkii -kaupunkifestivaalilla. Kino Tuliossa esitetään Martin Scorsesen Taksikuski 4k-formaatissa ja Michael Powellin ja Emeric Presburgerin Punaiset kengät 2k-formaatissa. Molemmista elokuvista on kolme esitystä 14.–22. toukokuuta.

Martin Scorsesen vimmainen Taksikuski oli 1970-luvun elokuvatapauksia. Robert de Niro on Travis Bickle, newyorkilainen taksikuski, jota maailma painaa. Jodie Foster näyttelee teiniprostituoitua, jonka Travis yrittää pelastaa. De Niron Are you talkin' to me -hokema jäi elämään ja elokuvan jälkeen New York ei ole näyttänyt entiseltään. Scorsesen valvoma restaurointi esitettiin ensimmäisen kerran Berliinin elokuvafestivaalilla helmikuussa. Suomessa Taxi Driver on mahdollista nähdä digitaalisena 4k-kopiona ainoastaan Kino Tuliossa.

Scorsesella on sormensa pelissä myös balettielokuvien klassikkorestauroinnissa. Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin Punaiset kengät teki ohjaajaan vaikutuksen jo pikkupoikana. Elokuva restauroitiin Scorsesen johtaman säätiön tuella alkuperäiseen technicolor-väriloistoonsa. "Miksi haluat tanssia?" kysyy impressaario Boris Lermontov. "Miksi sinä haluat elää" vastaa nuori ballerina. Elämä ja taide kohtaavat traagisesti H. C. Andersenin satuun pohjaavassa elokuvaklassikossa, joka on ollut ilmeisenä esikuvana Darren Aronofskyn Black Swanille.

Taksikuski on restauroitu 4k-tarkkuudella eli kuvan vaakasuunnassa on 4096 kuvapistettä. Tämä on kaksi kertaa niin paljon kuin tavallisessa digielokuvateatterin kuvassa, eli kuvapisteitä on nelinkertainen määrä. KAVA:n referenssiteatteriksi rakennettu Kino Tulio on Suomen ainoa 4k-elokuvateatteri ja se tarjoaa mahdollisuuden nähdä maailman parhaita elokuvarestaurointeja täydellä kuvanlaadulla ja terävyydellä.

Lue lisää Taksikuskin 4k-digikopiosta Kalle Kinnusen blogista Suomen kuvalehdestä: http://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/berliinin-elokuvajuhlat-2011-scorsesen-taksikuski-loisti-lumoavana-4k-digikopiona

Martin Scorsese: Taksikuski (Taxi Driver, USA 1976, kesto 115 min, K15)
Robert De Niro, Cybill Shepherd, Jodie Foster, Peter Bopyle, Harvey Keitel

Michael Powell & Emeric Pressburger: Punaiset kengät (The Red Shoes, UK 1948, kesto 135 min, S)
Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Robert Helpmann


KINO TULIO NÄYTÖSAIKATAULU 14.5.–22.5.2011
la 14.5. klo 17.00 Taksikuski
su 15.5. klo 17.00 Punaiset kengät
ti 17.5. klo 18.00 Taksikuski
ke 18.5. klo 18.00 Punaiset kengät
la 21.5. klo 17.00 Punaiset kengät
su 22.5. klo 17.00 Taksikuski

Digitaalisesti restauroiduissa elokuvakopioissa ei ole tekstitystä.


Liput 5,50 € / KAVA:n klubikortilla 4,50 € euroa.

Myynti Orionin kassalla sekä verkkokaupassa www.kava.fi

Myös Kino Tuliossa (1/2 h ennen näytöstä), jos lippuja on jäljellä!



Kino Tulio on KAVA:n digitaalinen 57-paikkainen digitaalinen elokuvateatteri

Osoite Kansallinen audiovisuaalinen arkisto /KAVA, Sörnäisten rantatie 25A1, 5. krs.

1 kommentti:

Heli kirjoitti...

Kiitos tästä vinkistä! Taksikuski pitäisi ehdottomasti mennä katsomaan! Moinen klassikko ja pakko myöntää, etten muista, olenko sitä koskaan edes kokonaan nähnyt :o...