keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Kotkan poikii

 

Borgian tai Borghesen sukuvaakunassa on komea kotka. Perhe on kotoisin Sienasta, jossa on merkintöjä tästä juristisuvusta 1200-luvulta lähtien. Roomaan perhe ilmestyy 1500-luvulla nimenomaan juristina ja diplomaattina suhteessa paavin hallintoon. Varallisuutta tulee hyvien naimakauppojen avulla siitä huolimatta, että kotipaikka Siena menettää itsenäisyytensä, kun Medicien Firenze sen valtaa.

Ensimmäinen paavi suvulla on 1600-luvun alussa ja se merkitsee omaisuuden valtaisaa kasvua. Maallista mammonaa riitti aina 1800-luvun lopulle, jolloin Banco Romanan vararikko vei suurimman osan varoista ja tunnettu Villa Borgia taideaarteineen siirtyi valtion omaisuudeksi.

Vaikka juuri fasismi (ja sen "talousajattelu") vei perheen vaikutusvallan lopullisesti, suvun jäseniä oli mukana äärioikeistolaisessa vallankaappausyrityksessä Italiassa 1970-luvun alussa.

Tästä kaikesta voi ounastella, että suvun kotkallakin on ollut monenlaisia merkityksiä symbolina. Kuvan kotka EI ole suvun vaakuna, mutta arvata sopii, että tämä antiikin kotka on ollut esikuvana vaakunaeläintä valitessa.

 Posted by Picasa

Ei kommentteja: