lauantaina, marraskuuta 15, 2008

Agitointia! Toimintaa!

Päivän kirjoitus koostuu kahdesta tapahtumamainoksesta. Kirjamessujen jälkeen lukulattialla löhönnyt teos on kesken, mutta valaistusta saa tänään pidettävästä tilaisuudesta. Samaan aikaan toisaalla avautuu mainioita mahdollisuuksia elokuvaankin. Viisautta, vapautta ja villiä menoa siis luvassa lauantaiksi.

"Taloustieteilijä, professori Meghnad Desai (London School of Economics) esitelmöi Vanhalla ylioppilastalolla lauantaina 15.11. kello 13-15.

Esitelmä perustuu Desain vastikään suomeksi ilmestyneeseen teokseen Marxin kosto (Gaudeamus 2008). Marxin kosto on valaiseva katsaus kapitalismin historiaan Adam Smithin ajasta tähän päivään. Se kuvaa kehityskulkua, jossa markkinasuhteet ovat vallanneet koko maailman ja tunkeutuneet myös sosiaalisiin suhteisiin. Se auttaa ymmärtämään, miksi maailmantalous on globaalistunut ja miksi Marx on edelleen ajankohtainen.

Desai hyökkää teoksessaan perinteisiä Marx-tulkintoja vastaan. Hänen mukaansa Marx ei kannattanut tuotantovälineiden kansallistamista eikä markkinoiden korvaamista keskusjohtoisella suunnittelulla. Marx puhui vapaakaupan puolesta ja suojatulleja vastaan. Epäonnekseen Marxista kuitenkin tehtiin eräänlainen neuvostokommunismin älyllinen takuumies.

Desai sijoittaa nykyisen finanssikriisin ja taantuman taloustieteellisen ajattelun yhteyteen - marxilaisuudesta monetarismiin. Ratkeaako kriisi itsestään kapitalismin uudistamisen avulla, vai onko kriisi vielä ankarampi, kuten monet marxistit ovat haaveilleet?

Desaita kommentoivat mm. tutkijat Juhana Vartiainen (Konjunkturinstitutet, Tukholma) ja Hanna Kuusela (Goldsmiths, University of London).

Tilaisuus on englanninkielinen.

Järjestäjät: Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Gaudeamus."

***
Kava Kansallinen audiovisuaalinen arkisto on tänään myös aktiivinen Avanto:

14.00 · GUY DEBORD -SEMINAARI
17.00 · Guy Debord: LA SOCIÉTÉ DU SPECTACLE
18.45 · Guy Debord: WE TURN IN THE NIGHT, CONSUMED BY FIRE

Siteeraan Mika Taanilaa: "L'Internationale situationniste (Kansainväliset situationistit) oli vuosina 1957-72 vaikuttanut (risti)riitainen avantgarderyhmä, jonka on sanottu olleen yksi tärkeimmistä sysäyksistä kevään 1968 tapahtumille Pariisissa.

Guy Debord (1931-1994) oli situationistien kiistaton johtohahmo ja tunnetuin teoreetikko. Hän kirjoitti liikkeen keskeisen opuksen Spektaakkelin yhteiskunta (1967, suom. 2005). Sen kritiikki perustui Debordin teoriaan spektaakkeliyhteiskunnasta, joka vieroittaa ihmiset itsestään ja todellisesta elämästä.

Debord ehti muiden aktiviteettiensa ohella tehdä kuusi hämmästyttävän monisyistä elokuvaa, jotka ovat aiemmin olleet harvoin nähtävillä kotimaassaankaan. Debordin ystävä, tuottaja Gérard Lebovici murhattiin epäselvissä olosuhteissa 1984, jonka jälkeen Debord veti kaikki elokuvansa pois levityksestä. Nyt niistä on vuosien odotuksen jälkeen nähtävillä uudet 35 mm:n filmikopiot."

Ei kommentteja: