perjantaina, joulukuuta 03, 2010

Vuodot ja mäkihyppääjän keskisormi

Vuotajia on riittänyt. Tietyt maailmalla suuret lehdet julkaisevat puolivalmiita uutisia siitä, että joku on sanonut jostakin toisesta jotakin, vieläpä vertauskuvallisesti. Pahasti sanottu kuin mäkihyppääjän hanskalla peitetty keskisormi, joka uutisoitiin kuin maailmansodan syttyminen suomalaisessa iltalehdessä. Kysymys oli lopulta vain muutaman ihmisen toimeentulosta. Mikään ei riitä, kun nöyryys on valttia: epäurheilijamainen käytös kattaa nyt sanattoman viestinnänkin, joten täsmäisku on paikallaan.

Historiallista diplomaattiviestintää aika paljonkin lukeneena - mm. parikymmentä vuotta suomalaisen diplomaattikunnan muistioita ja vähän amerikkalaistenkin Suomi-yhteyksistä - voi sanoa, että yksittäiset viestit ovat aika vaikeita muuntaa kestäväksi tiedoksi. Tietysti joskus sattuu mukava tärppi ja tiedollinen lukko avautuu.

Tässä mielessä toimittajat kulkevat kyllä onnensa ohi. Muistatteko mitä tarkoitti 080808. Kun Stubb kerran halusi kommentteja niin annettakoon. Kansainväliset tarkkailijat ilmoittivat WikiLeaks-vuotojen mukaan Yhdysvalloille, että Georgia aloitti sodan Venäjää vastaan pommituksilla 070808. Ei vain yksi tarkkailija, vaan kaikki. Kyllä tästä kannattaisi asialla yllättävän paljon aikoinaan elämöineeltä Stubbilta kommenttia kysyä. Kun hän sitä itse blogissaan vielä pyysi.

1 kommentti:

Aleksandr Murashev kirjoitti...

Kannattaa muistaa että joskus vuoto voi olla tahallinen. Kaikki julkisuushan on loppupelissä hyvästä. Pahakin julkisuus on hyvää julkisuutta pitkällä tähtäimellä, sillä pahat asiat jää helpommin mieleen, kuin ne hyvät. Kaikki muistaa kuka henkilö pudotti Suomen 2003 jääkiekon MM-finaaleista, mutta kuka meistä muistaa enää sitä kaveria joka voitti isoimman lottopotin ikinä ja pisti kaiken palamaan päivässä hyväntekeväisyyteen.