sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Sodankylän satoa


Peter von Bagh ja Aki Kaurismäki sunnuntaiaamun keskustelussa. Miehet muistelivat sattumuksia 20 vuoden varrelta veljellisesti naljaillen. Petteri yltyi välillä kovasanaiseen argumentointiin paremman ja filmillisemmän maailman puolesta.

Lisää elokuvakerhoja, oikeita elokuvia ja kokemuksia,Bagh korosti. Vähemmän byrokratiaa. Hieman ylilyövällä tavalla hän mitätöi akateemisen elokuvatutkimuksen (jotka pitivät Veijo Hietalan johdolla elokuvakasvatuksen koulutuskurssia, Petterin sanoin "tonttupiiriä" Sodankylässäkin) ja elokuva-arkistonkin "kopioidenvartijana".

Aki kertoi ostaneensa Jean Vigon elokuvien esitysoikeudet 13 vuodeksi. Hän aikoo näyttää niitä kaksi vuotta "tappiolla", minkä jälkeen hän lahjoittaa kopiot elokuvakerhojen käyttöön "omakustannushinnalla". Elokuvakopioiden hinnat arkisto- ja koulunäytöksiin voivat olla hyvin kalliita: Sodankyläpalkinnon saanut rehtori Lauri Ylä-Tepsa kertoi Casablancan esityksen maksaneen pelkkinä korvauksina 1000 euroa yhtä kouluesitystä varten. Rahdit ja koneenkäyttäjän palkkio tulee siihen sitten päälle, usein vielä vuokrakin. Ei ihme, että elokuvakerhot ovat taloudellisissa vaikeuksissa: näine hyvineen elokuvakerhossa elokuvan katseleminen maksaa enemmän kuin tavallinen elokuvanäytös, mikä ei ole ollut tavoite, kuten varsin maltillisesti Peteriä peesannut Aki K. muistutti.

Mutta hauskaa yleisöllä riitti näistä vähemmän mukavista hetkistä huolimatta. Filmihullussa samoja soundeja kirjannut Lauri Timonen, lehden nuori elokuvakriitikko ja -skribentti, oli festivaalin puhutuimpia miehiä.

4 kommenttia:

Eero Leppänen kirjoitti...

Hei, oltiin samassa paikassa samaan aikaan. Olin myös yksi niistä kahdestakymmenestä paikallaolijasta, jotka olivat myös eka festareilla. Petteri oli tapansa mukaan hieman mauton. Minkä ihmeen takia hän katsoo asiakseen ivata Hietalaa tuolla tavalla? Muutenkin tuli hieman huono viilis kun karismaattinen taiteellinen johtaja sai koko porukan nauramaan Hietalan kurssille. Miksi?

Jari Sedergren kirjoitti...

Lukaisepa uusin Filmihullu: siinä on tiivistetty asia, jota on muodossa tai toisessa toistettu nyt reilut 20 vuotta. Syitä ja seppiä on monia, enkä viitsi alkaa niitä - ainakaan kaikkia - näin blogissa arvailemaan.

Eero Leppänen kirjoitti...

Just. Joskus sitä on niin onnellinen, että saa olla täällä periferiassa, eikä tartte sotkea kenenkään muun hiekkalaatikkoja eikä juuri kukaan huomaa niitä omia linnoja.
Vaikka, sattuhan sitä välillä täälläkin kaikenlaista, en sitä kiellä.

Anonyymi kirjoitti...

Peter von Bagh on vanha konservatiivinen äkäpussi. Ilman hänen sinänsä huomattavia saavutuksiaan hänestä voisi käyttää sanaa pelle.

Bagh on elokuvafani ja elokuvakulttuurin puolestapuhuja, mutta ei hän tieteellisenä tutkijana ole juuri mistään kotoisin. Vähäisiä ovat saavutukset, mikäli verrataan vaikkapa Veijo Hietalaan.