sunnuntaina, heinäkuuta 24, 2005

Pystin näköinen mies


Minusta on sitten näemmä tehty pystikin. On muuten millilleen näköinen, ei siis melkein, vaan justiinsa.

Kuvateksti tietysti vähän hämmentävä: "A man of the cord pottery culture (based on a skeleton from Ardu Cemetery, Estonia)" Enkä tiennyt että minulla olisi esivanhempia Virossa ennen Henrik Stork-nimistä kauppiasta, joka asui siellä 1400-luvun lopussa.

Nämä "cord ceramic culturen" asukkaat ovat samaisen tekstin mukaan liitetty indo-eurooppalaisiin heimoihin, joten minä olen tämän kirjan mukaan sitten "eurooppalaisen rodun" edustaja. Toivottavasti siitä ei tule painolastia.

[Lähde: Zigmantis Kiaupa, Ain Mäesalu, Ago Pajur, Guntis Vilmsons: The History of the Baltic Countries,Tallinna: As Bit 2000, s. 21]

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös cord ceramic = nuorakeraaminen eli vasarakirveskulttuuri, tuttua juttua Suomessakin siis :)

Jari Sedergren kirjoitti...

Vasarakirveskulttuuri on jo tuttu ilmaisu: mietinkin cord-sanan merkityksiä, joista tulivat kyllä mieleen köysi, nuora, jänne, juoste, ydin (spinal cord), napanuora, monikossa äänihuulet (vocal cords), mutta en keksinyt niistä tuota nuoraa, vaikka se tutulta kuulostikin.

Nyt tiedän jo paremmin:
Vasarakirveskulttuurin aikana tasapohjaisia astioita koristi usein nuorapainanne, ja siitä sitten tulee nimitys nuorakeraaminen kulttuuri, jolla vasarakirveskulttuuri on myös tunnettu.

En koskaan opiskellut arkeologiaa: siinä pitää olla ahtaissa, kylmissä ja kosteissa kaivannoissa paarmojen syötävänä!

Silti Time hunters (oliks se metsästäjät?) on parhaita televisio-ohjelmia, mitä säännöllisesti seuraan Discovery Civilization -kanavalta

Jari Sedergren kirjoitti...

Hassua oli siis se, että tuo kivikauden miehen rekonstruktio on niin näköinen, että läpäisisin sillä kuvalla Schengen-tarkastukset tosta vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kennewickin mieskin on ilmetty Patrick Stewart, vaikka on kymmenisen tuhatta vuotta vanha.

http://www.cnn.com/2005/TECH/science/07/07/kennewick.man.ap/index.html

Jari Sedergren kirjoitti...

Niin on. Patrick löytyypi täältä
http://www.imdb.com/name/nm0001772/

Hanhensulka kirjoitti...

Tuota, ei oikein uskalla edes näyttää siltä, että yrittäisi korjata korkeasti oppinutta katselemassa esi-isänsä kuvaa, mutta eikös indo-eurooppalaisuudella ole enemmänkin ei-eurooppalaisia juuria. Vaikka geneettisesti taidamme "me" alkuperäiset eurooppalaiset ja "ne" kulttuuriset maahantunkeutujat olla samoja ihmisiä. Jopa nimi "indo-eurooppalainen" maistuu vähän propagandistiselta newspeak'ilta.

Jari Sedergren kirjoitti...

Siteerasin vain eteläisten naapuriemme historiakäsitystä. Siellä tämmöinen rotulinkitys on vielä voimissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

suomessa on monta sukua, joissa löytyy esivanhemmista Turun I pormestari Hans Platz ja vaimonsa Brita Henriksdtr. Stork.

Sedis on löytänyt Virosta esi-isänsä Henrik Storkin. Onko hänestä jotain muuta tietoa ? Virosta saattoi tulla myös Hans Platz.

Filip