keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Festivaalit tammikuussa

Pistäydyin eilen DocPointin toimistolla. Festivaalia järjestävän yhdistyksen hallitus kokoontui tohtori Jouko Aaltosen johdolla kuuntelemaan ja vähän keskustelemaankin tammikuun tapahtuman nykyvaiheesta.

Hyvältä näytti. Tammikuun 20.-25 päivän ajaksi itse kunkin kalenteriin riittää vain DP-maininta. Festivaali muuten toteuttaa sähkoisen lipunmyynnin tänä vuonna. Vuoden loppupäivinä kannattaa uusiutuneilla kotisivuilla vierailla siitäkin syystä.

Festivaalin tekeminen vaatii paljon työtä. Ydintiimi on jo aikapäivät ollut kasassa täydessä työssä. Näinä päivinä johto paiskii 15 tuntia päivässä, muut vähintään 12. Kymmenet vapaaehtoiset työskentelevät festivaalin aikana kaikissa mahdollisissa festaritehtävissä. Se on iso ruljanssi johdettavaksi ja aina sattuu jotakin, vaikka organisaatio olisi kuinka hioutunut ja antaumuksellinen. Siitä se sananlaskukin: tekevälle sattuu.

Katalogissa on varmaankin vajaa 300 sivua, se ei ole nurkkaan heitettävä vihko, vaan oikea kirja. Olen siihen muutaman tekstin värkännyt, tosin vanhemmuuttani vähemmän kuin monena muuna vuonna. Lehti on parin viikon päästä tulossa entistä räväkämpänä jakoon.

Lehdistö ei nähdäkseni ole paljon kiinnittänyt huomiota siihen, että kotimaisen elokuvan sarjaan arvovaltainen raati valitsi yksitoista juuri tällä hetkellä tärkeää dokumenttielokuvaa.

Olisi pitänyt huomioida, sillä DocPoint ei jaa palkintoja elokuville: palkinto on juuri se, että tulee valituksi kotimaisen elokuvan esityssarjaan. Siksi juuri listan julkaisu on se uutinen ja vieläpä hyvä!

Valittuja kannattaa festivaaleilla katsoa:
Helsinki, ikuisesti (ohj. Peter von Bagh, Illume Oy)
Kansakunnan olohuone (ohj. Jukka Kärkkäinen, Mouka Filmi Oy)
Kivilaitumet (ohj. Donagh Coleman, Illume Oy)
Kuolema nyky-Suomessa (ohj. ja tuotanto Antti Lempiäinen)
Liikkumavara (ohj. Annika Grof, Illume Oy)
Niin kauan kuin (ohj. Katariina Järvi, Navy Blue Bird Oy)
Niki ja Nikin veli (ohj. Kirsi Mattila, Leino & Suvinen Production Oy)
Meaning of Life (ohj. Visa Koiso-Kanttila, Guerilla Films)
Sergei Verenseisauttaja (ohj. Juha Taskinen & Petteri Saario, Taiga Films Oy)
Täynnä Tarmoa (ohj. Oskari Pastila, Tuotantoyhtiö Kuvaputki Oy)
Yksin Jumala (ohj. Satu Väätäinen, Road Movies Oy)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

eikö t. aaltosen illume yhtiö ole tuottanut enempää kuin n. 30 % nyt valitun sarjan elokuvista? oisin halunnu nähä enemmän illume tuotantoa. onks ees muissa sarjoissa jotain, vaikka vanhempia pätkiä?

Jari Sedergren kirjoitti...

Voit kehua tässä muita elokuvia mielin määrin.

Tämä on raadin valinta!

Kotimaisen esityssarjan valintaraatiin kuuluivat toimittaja Tuomas Enbuske, dokumenttielokuvaohjaaja Sonja Lindén, ohjaaja Aku Louhimies, tutkija Aleksi Neuvonen ja DocPointin taiteellinen johtaja Erkko Lyytinen.