tiistaina, joulukuuta 16, 2008

Unelmana Karjala

En toivottavasti ole liian usein levitellyt tietoa katsottavaksi kelpaavista dokumenttielokuvista. Nyt olisi sellainen kuitenkin tarjolla.

Vuoden 2007 marraskuussa annoimme sittemmin dokumentti-Jussilla palkitun Ari Matikaisen kanssa Kettupäivillä dokumenttielokuvapalkinnon K. J. Kosken mainiolle elokuvalle Unelma Karjalasta. TV2 lähettää sen tänään 22.05.

Kosken idea elokuvaan, jonka kuvaaminen Karjalassa koki kovia viranomaistoiminnan vuoksi, on yksinkertainen mutta toimiva.

Mitä Karjalassa asuvat venäläiset ja muut kansallisuudet ajattelivat sinne muuttaessaan ja siellä eläessään. Ja mitä he ajattelevat nyt, kun evakoiksi lähteneet palaavat kotikonnuilleen katselemaan ja muistelemaan.

Ohjaajan pitkältä uralta muuten löytyy koko joukko kiinnostavia elokuvia, riippumatta siitä, mitä hän on tuotantoprosessissa tehnyt.

Yksi asia hämmästyttää. Mikähän lienee saanut televisioyhtiön pitämään näin hyvää dokumenttia näin pitkään hyllyllä esittämättä sitä kertaakaan!

Löytyi vielä tuo lausuntomme. Siteerattakoon tähän:
Dokumenttielokuvan ammattilaissarjan "Pääpalkinnon saa K. J. Koski ohjaustyöllään Unelmana Karjala. Unelmana Karjala tuo uutta valoa ja yllättäviä näkökulmia suomalaisille tärkeään ja jopa myyttiseksi jähmettyneeseen Karjala-teemaan. Raati piti varmaotteisesta toteutuksesta, erityisesti elokuvaa rytmittävästä luontevasta arkistomateriaalin käytöstä. Elokuva on katsojalle helppo, mutta paljon puhuva.

Helsingissä lauantaina 10.11.2007
Ari Matikainen & Jari Sedergren"

1 kommentti:

Antti Leppänen kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta! Panin aamulla ohjelman merkille katsomisen arvoiseksi, mutta olen ollut illan aivan muissa maailmoissa, valmistamassa CD:tä jouluksi lähetettäväksi jo kaksi vuotta sitten äänittämästäni Rva Hwangin laulusta hänen kampaamossaan. Laulaa niin kauniisti että pala nousee kurkkuun.