torstaina, tammikuuta 22, 2009

Kekkoslovakia tänään

Heräsin yöllä ja valveilla ollessani suunnittelin päivän puheen. Sen valmistuttua sain onneksi uudestaan unen päästä kiinni. Aamulla ei nukkuminen tekisi pienintäkään vaikeutta, mutta tangolaulun laulajan sanoin "nyt mun mentävä on".

Eilinen Robert Flahertyn Loisiana Story (1948) oli huikaiseva jopa Kiasman kovilta penkeiltä. Peter von Bagh, jonka oman elokuvan näytös myytiin loppuun festivaaleilla ensimmäisenä, haastatteli Richard Leacockia, elokuvan kuvaajaa. Jälleen kerran saattoi huomata, että yli 70 vuoden elokuva-ura siivittää näkemyksiin. Elokuvahistorioitsijallekin Leacockin sanat olivat opetus: "Älkää uskoko leikkaajan valheisiin. Uskokaa mitä minä sanoin!"

DocPoint jatkuu. Toistamisen uhallakin sanon, että tulkaa katsomaan Orioniin (tänään torstaina klo 17.00, Eerikinkatu 15) Ilkka Kippolan ja allekirjoittaneen ohjaama Kekkoslovakia. 80-minuuttinen kooste-elokuva käyttää lähteinään uutisfilmejä ja muita dokumentaarisia lyhytelokuvia 1940-luvulta 1970-luvulle. Etukäteen kannattaa paljastaa juonesta sen verran, että päähenkilöistä yksi jos toinenkin on kalju. Puhe on valmistunut ilman papereita aamuyöllä kello 5 ja on ehkä juuri siksi varsin lyhyt ja informatiivinen.

Lippuja Kekkoslovakia 1 -näytökseen voi varata osoitteesta liput.docpoint.info. Nyt näyttäisi siltä, että lippuja jää kyllä Orionissakin ovellakin myyytäväksi. Olen ymmärtänyt, että myös Bio Rexin ala-aulan ennakosta niitä saa.

Antautukaa Kekkoslovakian vietäväksi ja tuokaa ystävänne mukaan. Turha sitä on katua. Parempi katsoa.

Festivaalin oma lehti Daily ilmestyy pdf-muodossa.

Ei kommentteja: