sunnuntaina, tammikuuta 25, 2009

Toiseksi viimeinen päivä

Viimeinen DP-festaripäivä. Vaikka olin poistunut ajoissa toissapäiväisestä iltatilaisuudesta, lähdin eilen liikkeelle hieman myöhään. Vapaaliput olivat menneet. Ostin sitten katsomisluvan Vitali Manskin elokuvaan Virginity, jossa tarkastellaan neitsyyden menetyksen taloudellisia, sosiaalisia ja psykologisia ulottuvuuksia Moskovassa. Kolmen naisen kautta kirjo ulottuu neitsyyden myyntipalstoilta Internetistä tosi-tv-ohjelmiin ja strippibaariin. Armotonta nykyaikaa, jossa elämänarvoja ei aina paljon mietitä.

Kööpenhaminalaisen nuorisotalon häätäminen ja purkaminen olivat suuren kohun kohteena joku vuosi sitten. Nikolai Vyborgin elokuva 69 kuvaa nuorten toimijoiden radikalisoitumista, joka osaltaan vaikutti siihen, että rauhanomaiset miekkarit muuntuivat usein väkivaltaiseksi kohtaamiseksi poliisin kanssa. Itse asiassa ne saivat polttopulloineen suoranaisen katusodan piirteitä.

Varsin tasapainoinen esitys vaikeasta aiheesta: paljon oli jäänyt kuvaamatta ja kameraa käyttäneet saivat itsekin aika usein poliisin pampusta, toinen joutui ällistyttävällä nimikkeellä syyteharkintaan "osallistumisesta väkivaltaiseen toimintaan passiivisena tarkkailijana". Syytteitä, vaan ei tuomiota tuli myös poliiseille, jotka filmatussa kuvassa armotta pamputtavat mielenosoittajia, jopa niitä, jotka ovat noudattaneet poliisin ohjetta istua. Syyttäjä oli halunnut näyttää elokuvasta otteita oikeudenistunnossa, mutta kun puolustus vaati koko elokuvan esittämistä, syyttäjä luopui toiveestaan...

Ei kommentteja: