Amerikkalaiset käyttävät venäläisten toimista Georgian suunnalla termiä "incursion". Se tarkoittaa yleisimmin tulvatuhoja, mutta sillä on merkityksensä myös rosvojen hyökkäyksenä tai muuna laittomana ja tuhoa aiheuttavana tunkeutumisena toisen maalle. Cowboy-termejä, siis. Mutta sodasta ei kukaan järkevä enää puhu.
Paatuneempikin katsoja hätkähti, kun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov hymyilee. Näinä päivinä hän on onnistunut siinäkin. Monet ovat valmiita pitämään sitä yksinomaan pahana asiana, mutta tosiasia on, että Venäjä on Georgian tapahtumien myötä palannut takaisin maailmanpolitiikan ytimeen. Sen heikkouden toistelu ei ole järkevää, mikä ei tietenkään heitä sitä pelkäksi (sotilaalliseksi) uhaksi. Aste-eroja on, vaikka journalismi ei sitä helposti tavoita ja vaikeaa se voi olla niillekin asiantuntijoille, jotka ovat kangistuneet kaavoihin neljännesvuosikvartaali kerrallaan.
Politiikan retoriikassa (yleensä vastustettavan) maan nimeä ja kunnioitettuja instituutioita vältellään mainitsemasta suoraan. Eufemismit lieventävät tai silloin, kun kysymys on sotapropagandasta, pahentavat asiaa: "itäinen naapuri" ja "karhu" ovat suomalaisen politiikan sanaston yhteydessä varsin tuttuja eufemismejä. Suora puhe osoitetaan kuitenkin suoraan.
Venäjän tosisiallista vahvuutta osoittaa Lavrovin varoitus siitä, että Washington - tämä on se lievempi versio - pelaa vaarallista peliä Georgian kysymyksessä. Mutta sitä seurasi vahva, suora puhuttelu: "Ymmärrämme kyllä", Lavrov sanoi, "että Georgian poliittinen johto on Yhdysvaltain erikoishanke, mutta eräänä päivänä Yhdysvaltojen on valittava puolustaako se prestiisiään illusorisissa (kuvitteellisissa) hankkeissa vai sellaisissa todellisissa hankkeissa, jotka johtavat yhteisiin pyrintöihin". Retoriikkaa arvioidessa tämän viisauden unohtaa helposti. Ei pitäisi.
Solvaukset ovat näinä päivinä tavanomaisia. Lavrov haukkui sujuvasti Bushin puheenkirjoittajat sanomalla ihmettelevänsä, miten nämä voivat kirjoittaa niin surkeasti. Vielä surkeampaa siitä seuraa, kun näitä sanoja kritiikittömästi lainataan. Suomalaisilla poliitikoilla on ollut vingettä vähän tähän suuntaan.
Epäilemättä nokittelun aika on ohi, vaikka amerikkalaiset vouhottavat mahdollisuudesta erottaa Venäjä esim. G-8-järjestelmästä "yhdessä eurooppalaisten liittolaistensa kanssa". Niin tyhmiä eurooppalaisia liittolaisia ei ole, enkä ymmärrä, kenelle tuollaisia viestejä suunnataan.
Ehkä amerikkalaiset puheenkirjoittajat ovat todella huonoja. Paperitiikereitä, sanoivat aikanaan kiinalaiset. Se oli ja on hieno vertaus, globaalisti ymmärrettävissä.
Nyt kun Georgian sotajoukkojen jälkeensä ("tyhjiksi") jättämät varastot, varustukset, linnakkeet ja linnoitukset sekä tukikohdat on tuhottu, voivat venäläisten moottoroidut ajoneuvot körötellä valtaväyliä pitkin takaisin Etelä-Ossetiaan rauhaa turvaamaan. Se puoli asiasta lienee aika selvää, mutta saamme varmaan kuulla vielä "ristiriitaisia tietoja" tulitaukosopimuksen rikkomisesta tiedotusvälineistä pari päivää. Tuskinpa niitä kannattaa propagandahyötyjä suurempiin tarkoituksiin valjastaa. Pyssyt ovat soineet alueella jo parikymmentä vuotta.
Todellinen toiminta keskittyy nyt humanitaariseen apuun. Amerikkalaisten arvojärjestystä kuvaa se, että heidän puoleltaan sitä johtaa puolustusministeri Robert Gates. Poliittista puolta hoitaa Tbilisiin matkaava Rice.
Euroopastakin varmaan apua lähtee. Jakelussa tärkeässä asiassa on Suomen johtama ETYJ, kuten ulkoministeri harmaassa puvussaan eilen raportoi.
Kansainvälisestä uutisoinnista ETYJiä on turha hakea. Siellä jyllää politiikka, kuten jo eilen yritin sanoa.
2 kommenttia:
Amerikkalaiset tietävät, että sota on hyvää bisnestä. Venäläisten tuhoaman vanhentuneen neuvostokaluston tilalle tarvitaan uutta ja pommitetut rakennukset pitää rakentaa uudelleen. Ei liene vaikea arvata, mistä maasta uudet aseet ostetaan ja minkämaalaiset yritykset saavat jälleenrakennussopimukset. Georgiasta tulee asevoimiltaan NATO-yhteensopiva maa, vaikka Venäjä nimenomaan haluaa estää NATOa laajenemasta.
Venäläiset sotilaat suorittivat päivän aikana tarkastuksia myös muilla tiesuluilla. Niiden tarkoituksena oli Reutersille kommentoineen venäläisupseerin mukaan estää osseettisissien pääsy Goriin. Sissien on kerrottu ryöstelleen paikallisissa kaupungeissa ja kylissä, sekä ahdistelleen siviiliväestöä., Yle
Suurin ongelma tuolla taitaa olla Venäjän kannalta liittolaiset ja omat tykinruokajoukot, joille pitää varmaan kohta pikkuhiljaa myös ärähtää kun eivät muuten ymmärrä näytellä käsikirjoituksen mukaan.
Lähetä kommentti