sunnuntaina, syyskuuta 05, 2004

Bloggaaminen kirjoittamisena

Writer's Write -sivusto tarjoaa eri näkökulmia kirjoittamiseen. Sen etusivun laidalta löytyy jaottelu erilaistuneisiin kirjoittamisen muotoihin, jotka ovat aakkosjärjestyksessä: Blogging, Book Promotion, Business Writing,Epublishing, Fiction Writing, Greeting Cards, Journalism, Medical Writing, Poetry, Research, Screenwriting, Self-publishing, Songwriting ja Technical Writing.

Etusivullaan se houkuttelee lukemaan nettilehteä Internet Writing Journal, tarjoaa yliopistotasoista kirjoittamiskoulutusta ja antaa ohjeita julkaisemiseen ja omakustanteisiin, jonka laadukkutta käsitellään omassa erillisessä artikkelissaan.

Koukkuna ja houkuttimena nettimeren antiin on Harry Potterin kirjoittajan J. K. Rowlingin etukäteisvihjeistöä tulevasta kuudennesta osasta Harry Potter ja puoliverinen prinssi (Harry Potter and the Half-Blood Prince)...

Sivuston bloggaamisosaston pääjuttu on Greg Knollenbergin A Practical Guide to Blogging, joka osoittautuu artikkeliksi mainitussa Internet Writing Journalissa. Se määrittelee bloggaamisen uusimmaksi trendiksi ekirjojen ja online-yhteisöjen rinnalla.

Bloggaamisen ja journalismin suhteesta on väitelty paljon, Knollenberg toteaa, ja mainitsee yhden käytännöllisen ulottuvuuden, jota en ole aiemmin huomannut käytettävän. Monet suositut blogit lisäävät jopa merkittävästi liikennettä lehtien nettisivustoille linkkaamalla suoraan joihinkin yksittäisiin artikkeleihin. Näin blogit hyödyttävät journalismia tuomalla esiin kaikkein kiintoisimpia tai hyvin kirjoitettuja sivustoja. Itse voisin lisätä tuohon nopeuden ja mediakritiikin mahdollisuuden. Niiden yhdistelmä oli mielestäni ratkaisevassa asemassa esimerkiksi toisen Irakin sodan yhteydessä.

Knollenberg mainitsee myös blogin erikoistumisen lisäävän kiinnostusta ja nostaa esille kommentaation merkityksen tässä. Päätelmä on samantapainen kuin mitä itsekin taannoisessa postauksessani tein: "Whether you think weblogs are journalistic endeavors or not, media companies are both aware of them and impacted by them." [hätäinen suomennos: Ajattelitpa blogeja journalistisina pyrintöinä tai et, mediayhtiöt ovat tietoisia blogeista, joilla on vastaavasti vaikutusta yhtiöihin.] Päätelmä on selvä: "Journalists must follow and understand this new trend." ["Journalistien täytyy seurata ja ymmärtää tätä uutta trendiä.]

Muita linkkejä on bloggaussivustolla tarjolla otsikoilla: Blogging Books, Blogging News, Blogging Resources, Discussion Board ja Classifieds.

Ei kommentteja: