tiistaina, syyskuuta 21, 2004

Ground Zero Blog

Sedis Zedis ei uskonut silmiään tarkastellessaan Sedis Inc. Towerin yläkerroksesta avautuvaa maisemaa. Samaan aikaan kun trooppiset myrskyt ja hurrikaanit ovat aiheuttaneet valtaisia tuhoja toisella puolen maailmaa ja tuoneet pakolaisia Texasia myöten rakkaaseen pääkaupunkiimme, Helsinki on saanut nauttia raikkaasta ja leppoisasta syyssäästä.

Mutta nyt syysmyrskyt olivat tehneet tuhojaan täälläkin. Sedis Zedisin silmänvalkuaiset eivät koskaan olleet pullistuneet billclintonmaisiin suuruusluokkiin, mutta nykyistä välkettä ei voinut verrata mihinkään sitä vähempiarvoisiin pullistumiin. Ei, hämmennys ei johtunut huhuista, joiden mukaan terveysjuomia elämänsä rajuimmissa kasaribailuissa pillillä lutkuttaneen Minyan pömppövatsan sisään olisi ilmestynyt alien. Kyse oli elämää suuremmista asioista.

Jättiläismäisen Sedis Inc. Towerin ikkunoista on aina näkynyt myös muiden keskeisten blogituotantotoimistojen liikepalatseja. Nyt Sedis Zediksen pingispallon kokoisten valkuaisten äärellä kaksi suihkumoottorikäyttöistä blogiohjusta oli törmännyt Kysyn-Vaan Inc.:in jättiläismäiseen tornitalokaksikkoon, joista toinen tunnettiin nimellä Kysyn ja toinen Vaan. Nyt niitä ei ollut. Kysyn-Vaan Inc.:n kaksoistorni oli luhistunut yhdellä tai enintään kahdella napinpainalluksella. Jäljellä oli vain jättimäinen pölypilvi. Vallitsi kivespussiakiristävä tunnelma.

Sedis Zedis oli kutsunut koolle hätäkokouksen. Osaamiskeskusten exekutiivit olivat kerrankin kaikki paikalla, yhtä hämmentyneinä jok'ikinen.
- "Kuten kaikki näemme", Sedis Zedis sanoi kyyneleet silmissään, "Kysyn-Vaan Inc. on kadonnut. Näin omin silmin sen romahtavan valtaisaksi pölypilveksi. Paperinriekaleet melkein tukkivat meidänkin ilmastointimme. Massasta päätellen hänellä oli ollut blogiaiheita ainakin 468 vuoden tuotantoon. Tämä on surullista, mutta meillä ei ole aikaa hiljaisiin hetkiin. Tämä on sotaa. Blogistan on julistettava sotaan. Osaamiskeskus ykkönen. Logiikka, analyysi, kommentit."
- "Ydinosaamisalueellamme tämä ei paljoa merkitse", osaamiskeskusykkösen johtamisalueen johtava eksekutiivihenkilö totesi suuta mutristellen.
- "Voiko tuo pitää paikkaansa", Sedis Zedis karjahti ja hakkasi etusormellaan aamulla hankkimaansa tilastoa.
- "Tilastot näyttävät seuraavalta", Sedis Zedis luki ääneen dramaattisesti liioitellen: "Sijoitus 35 (+1) Elokuvia ja Valokuvia 88 (219), päiv. pros. 99%, 78.3 pistettä. Sijoitus 36 (-8) Sedis Blog, 92 (145), 100%, 77.8 pistettä."
- "Kuten näette meillä on yhä enemmän tilaajia" osaamisykkönen aloitti, mutta hänet keskeytettiin pian.
- "Kahdeksan sijaa alas. Yhä. Jumalauta." Sedis Zedis sanoi vertajanoavalla katseella ja äänellä.
- "Se johtuu tästä antarktisesta myrskystä. Kysyn-Vaan Inc.:n romahtamisesta...", vikisi osaamiskeskusykkönen ja pyyhki solmiollaan hikihelmiä hiusrajasta.
- "Ja tuota sinä sanot analyysiksi, logiikkaksi ja kommentiksi", Sedis Zedis totesi inhonväre huulien helmenä. Sedis Zediksen sormi läheni punaista nappia ja valkoinen kissa hänen sylissään oli nostanut pöyhöisän häntänsä kaarelle hänen päänsä yläpuolelle.
- "Elokuva...", osaamiskeskus ykkönen aloitti, mutta Sedis Zedis oli jo tehnyt päätöksensä.

Sedis Zediksen päätökset olivat peruuttamattomia.

- "Sedis Blog on luopunut elokuvasta. Keskeiset toiminnot on jo siirretty pari viikkoa sitten aloittaneeseen Sediksen elokuvablogiin", Sedis Zedis julisti. "Osaamiskeskus Ykköstä ja varsinkaan sen johtamisalueen johtavaa eksekutiivia ei enää ole." Johtajana Sedis Zedis oli aina ollut kova, eikä aina niin oikeudenmukainenkaan. Juuri siksi hän äänesti Tarja Halosta Blogistanin naapurivaltio Suomen presidentiksi.

Sedis Zedis painoi hehkuvaksi muuttunutta punaista nappia. Osaamisalueykkösen ex-exe vajosi tuolin alta lähtevään kuiluun hirveän kaikuhuudon saattelemana. Päälle kuului jättiläismäisen vessanpöntön vetämiseen helposti liitettävä vesijohdon melu.

Muut osaamisalueiden johtajat istuivat läptopiensa kanssa hiiren hiljaa. Vain Osaamiskeskus viiden - perheblogin - johtoon taannoin siirretty Sedis Zediksen tytär jatkoi hihkumisten säestämää huispaamista omalla koneellaan. Osaamisaluejohtajat kääntyivät katsomaan tytärtä, mutta Sedis Zediksen hiljaisuuden vuoksi päät kääntyivät ääntäkin nopeammin takaisin vinoon etuoikealle tai etuvasemmalle riippuen heidän istumapaikastaan.

- "Uusi osaamisalue ykkönen on politiikka. Politiikalla tarkoitan kaikkea merkittävää kuntavaaleista Blogistanin kansainvälisiin suhteisiin. Entinen osaamisalueykkösen johtaja on mennyt. Eläköön uusi johtaja. Eikä kukaan enää muista mitä meillä oli ennen politiikkaa."
- "Eläköön", toistivat osaamisalueiden johtajat vaisulla äänellä. Osaamisaluekeskus Viitosen johtaja hurrasi seitsenvuotiaan tarmolla huispaustuloksensa paranemista huomaamatta ympärillään vallitsevaa dynamisen toiminnan puutostilaa.

- "Osaamisalue ykkösen johtaja esitellee nyt oman strategiansa. Mutta ensin on kysyttävä analyysia, logiikkaa ja kommentteja tornitalokaksosten romahduksesta. Julistammeko sodan? Ykkönen ole hyvä", Sedis Zedis sanoi ääni jo pingoituksesta rauenneena.

- "From the political point of view", kansainvälisillä blogimarkkinoilla kannuksensa kerännyt uusykkönen aloitti, mutta vaihtoi kielen nopeasti hieman kangertelevaan suomeen. "Poliittisesta näkökulmasta Blogistanissa on tapahtunut mullistus, kangastuksenomainen järkyte, revolutsionitsi. Perustavaa laatua olevat mullistukset ovat aina vaarallisia, mutta niissä voi nähdä myös tulevaisuuden siemenen laskettuna hedelmälliseen multaan. Tuhka, mitä me kaikki näemme ympärillämme, voi synnyttää Feenix-linnun. Uuden loistavan pyrstösulkahyypän."

- "Voimme rauhassa, tunteiden vaikuttamatta katsoa mitä on tapahtunut. Kysyn-Vaan Inc. kaksoistornitalo on romahtanut. Jotta voisimme analysoida tilannetta, on meitin kysyttävä vaan, että oliko se itseaiheutettua vai olivatko asialla ulkopuoliset pahat voimat á la jihaadia huutavat Eastern Cowboysit", uusykkönen lasketteli leikinlööperiä ehkä vähän turhankin vakavassa paikassa.

"Psyykkinen arvio on tietysti se, että Kysyn-Vaanin management-tasolla on ollut jo pitkään itsetuhoisia ajatuksia. Havaitsimme entistä pidemmälle kehittyneitä ajatuksia splitroitumisesta. Pitkistä päivitystauoista huolimatta äänessä olivat milloin Ediittorit milloin vielä vähempiarvoiset eksekutiivit. Johdon ääni oli kuin huutavan ääni korvassa, hän ruoski itseään jopa kommenttiosastoissa. Kysyn Vaan Inc.:ltä puuttui kestävän kehityksen strategia. Sapluunat ikään kuin kuluivat rikki. Kun sitten kansa alkoi napinoida ääneen, tämä kävi liian raskaaksi, vaikka emme ajattelisi nyt ensi sijassa katolista moraalia."

Osaamisykkönen jatkoi: "On tietysti kysyttävä oliko tämä esitetty kritiikki naulan kärkikamaa. Osuiko, hittasko se kärjen kantaan. Räpyläpölkyn mielestä Kysyn Vaan oli aikansa elänyt. Hänestä se ei enää ollut hauska. Nimimerkki Räpyläpölkky on tässä kannassaan tyypillinen kvartaalitalousajattelija, jolta huomiotalous tai ulos - siis top-lista-ajattelu on jäänyt taka-alalle. Sen sijaan Räpyläpölkky ajatteli, että todellinen "respect" saavutetaan joka päivä, aina uudelleen. Pitäisi siis naurattaa joka päivä, eikä miten tahansa, vaan HÄNTÄ pitäisi naurattaa joka päivä. Huumoriblogin arvo alkaa ikään kuin joka aamu nollasta. Jos ajattelemme tätä yksilöllistä kritiikkiä, niin on tietysti kummallista, että hän vaatii Kysyn Vaanilta kollektiivista osaamista yksilöllisten ihmisten jokapäiväisessä arkinaurussa. Very strange, I'd say."

- "Mutta poliittisesta näkökulmasta Räpyläpölkyllä oli tärkeää ajankohtaista sanottavaa, sillä hän - luen tämän nyt ruudulta: 'Ei siinä muuten mitään, mutta kun etenkin alkuaikoinaan Kysyn vaan kirjoitti todella nasevasti ja hauskasti ajankohtaisista aiheista.' Räpyläpölkky palasi siis mielessään menneeseen, jossa hän, ehkä itse noviisina, arvosti taitavaa blogistia. Mutta nyt hän aiempaa kokeneempana bloggarina ei sitten enää niin arvostakaan, kun osaisi varmaan itsekin huvitukset ja sirkushuvit jos haluaisi. Tuo ajatus piti sitten julkistettiin niin, että me analyytikot emme voi muuta kuin lukea sen hyökkäykseksi ja suoranaiseksi lopetuskehotukseksi", osaamisykkönen huomautti. "Sen sijaan on kummallista, että Räpyläpölkky osoitti tyytymättömyytensä huumoriblogin aiheisiin. Ja nimenomaan tyytymättömyytensä. Aikoinaan ajankohtaiset aiheet olivat parempia. Kyllä toki Kekkosesta sai parempi juttuja aikaan kuin Matti Vanhasesta."

"Se, että Räpyläpölkky on sijalla 65 kuudellakymmenellä aktiivisella tilaajallaan - sijoitus on ollut joskus kovempikin - ei merkitse tässä mitään, kuten ei sekään, että Kysyn Vaan 270 aktiivisella tilaajallaan on ilmeisesti onnistunut hauskuttamaan useampia kuin närkästyttämään. 'Räpyläpölkky c'est moi' on ideologia, jolla on pitkät perinteet. Robespierre olisi tuosta ylpeä, jos hänellä olisi oma pää jäljellä."

- "Räpyläpölkky onnistui khilouttamaan kaverille, ja nimimerkki Näkymä rannalta sitten peesasi tätä: 'Itsekin laitoin tilauksen tauolle alkusyksystä kun huomasin, etten ollut enää vähään aikaan jaksanut lukea Kysyn vaania. Ajattelin ajautuneeni itse sivuun vastaanottavaiselta taajuudelta, mutta saattaa tietysti olla, että variaatiot teemasta on vain kaluttu loppuun.' Hänenkin ratkaisunsa, sijalta 23, oli yksilöllinen, sillä hän ei jaksa lukea tuota huumorittomaksi käynyttä luritusta. Eräänlainen peitetty, implisiittinen kehotus lopettaa siis sekin. Varovaisin sanankääntein toki. Mutta kuitenkin. Varsinkin kun se liittyi toiseen samanmoiseen. Huomattavaa on, että näkymien näkökulmasta kyse oli muodosta ja niiden variaatiosta. Kun Räpyläpölkky ei nauranut sisällön vuoksi - ei ajankohtaisia huvituksia - niin Näkymä ei pitänyt muodoista ja niiden variaatioiden vähäisyydestä. Yhdessä kritiikki oli siis 100 -prosenttinen. Sisältö fifty paskaa ja muoto fifty paskaa. Tekee sata paskelia. Köyttä ja rasvaa siis."

- "Tämän ulkopuolisen kritiikin näkökulmasta hyökkäykset Kysyn Vaan Inc.:iä kohtaan eivät lopultakaan olleet kovin pahoja eivätkä erityisen jyrkkäsanaisia. Herkkänahkaisuudellaan ykkössijan saaneen velvollisuuksiin kuuluu tulla horjutetuksi. Blogistanin kansan velvollisuuksiin kuuluu napista. Näin kaikki ikään kuin tekivät velvollisuutensa", uusykkönen muistutti Sedis Inc.:n managementtiä.

- "Mutta miksi Kysyn Vaan on sitten tehnyt niin kuin on tehnyt, mutta emme voi olla varmoja siitä vielä", osaamisykkönen valitteli. "On montakin mahdollisuutta. Ehkä joku murhaa huumoriblogeja: Moroskooppi vaikuttaa kuolleelta, Mielisairas on tullut uskoon. Ikuinen kahvitauko nousi pystyyn zombiena. Eikä tässä Sedis Blogin huumorissakaan ole ollut tarpeeksi elonvirettä."

Nuppineulankin tipautuksen olisi kuvitellut menevän lattian läpi kaikki 69 kerrosta, Zero Ground-kerroksen kohtuun asti.

- "Kyse voi olla väliaikaisesta lopetuksesta", osaamisykkönen korosti. "Kysyn Vaan kuuli kansan napisevan ja kerää nyt väliaikaisella lopetuksellaan myötätuntoa, sellaisia kuin Kobaian Julius ja Absolute Truthin Kuhlakaan esittivät. Tiramisun tyttöset, jotka taannoin saivat epäoikeudenmukaisia haukkuja tylsyydestään, ovat ihan pöyristyneitä: 'Ja mitä siitä, jos emme voikaan aloittaa aamuamme Kysyn vaanin seurassa, pääasia että joku on nyt tyytyväinen itseensä siellä jossain häntäpäässä ja odottaa noususuhdannettaan'. Näitä myötätunnon osoituksia - todellisia tai tehtyjä - on odotettavissa lisää. Ehkä jopa Schiczo-Janne aktivoituu tässä. Sanokaa minun sanoneen - kaikki haluavat syvällä sisimmässään nousta yhden sijan top-listalla..."

- "Kyse voi tietenkin olla teknisestä ongelmasta, itseaiheutetusta tai lopullisesta, kuka tietää. Jos se ongelma ratkeaa, voimme kaikki kieriskellä ajatuksinemme Blogistan-pölyssä ja nauraa hohottaa itserakkaille ajatuksillemme. Ehkä kaikki tulee olemaan kuin silloin ennen. Silloin toimimme psykologisesti ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Emme tee seppukua, koska kasvomme ovat peitetyt kivipölyllä jo nyt. Ehkä Kysyn Vaan on jo aloittanut toisella nimellä. Ehkä joku blogistanilaisista kasvattaa sisällään pientä Kysyn Vaania ja vaanii ja kyselee mahdollisuutta rekisteröidä hänen blogspot-osoitteensa itselleen..."

- "Mutta ehkä käy niin, että Blogistanin kansa suorastaan vaatii demokraattisesti valittua ykkösblogiaan takaisin kärkeen, keulakuvaksi ja esimerkilliseksi jopa epäonnistuessaan. Jos kerran Kysyn Vaan ei tänään ollut hauska, miksi meidänkään pitäisi olla työelämän nopeassa huononemisessa aina vaan parempia. Miksi meidän pitäisi olla täydellisiä, kun täydellisistä täydellisin voi olla olematta hauska. Kysyn Vaan oli tärkeä venttiili, joka osasi piiputtaa tarvittaessa. Kansa tarvitsi sellaisia venttiileitä. Mutta nyt, kun se on poissa, tarvitseeko se enää. Ja jos se ei tarvitse, kuka ottaa silloin johdon."

- "Haluan muistuttaa teitä", osaamisykkönen sanoi tarkoin kuunteleville Sedis Inc.:n eksekutiivit, "niistä marxilaisleniniläisistä voimista, jota aikoinaan Venäjän duumassa joutuivat samanlaiseen tilanteeseen. Nuo bolsevikit eivät olleet saaneet valtaa demokraattisissa vaaleissa, vaan olivat duumassa pieni ja jopa merkityksetön tekijä. Silti suurten puolueiden jahkatessa ja kysyessä ääneen, kuka haluaisi sekasorrossa ottaa johdon käsiinsä, vain huuto pienestä bolsevikkien ryhmästä ylitti hiljaisuuden. Me otamme sen, bolsevikit sanoivat. Muut tietysti nauroivat. Mutta eivät muut sitten lopulta nauraneet pitkään", osaamisykkönen lopetti.

Sedis Zedis oli asentanut vallankumouksellisen panosvyönsä kulkemaan univormunsa rinnan yli ja liitti sen päälle ristiin toisen. Viikset väpättivät untergang-tunnelmissa, silmissä ui vallanhimo. Eksekutiivit laittautuivat litteäksi nahkatuolinsa selkä- ja persemystä vasten.

- "Meidän on asetettava tässä historiallisessa Sedis Inc.:n eksekutiivien hätäpalaverissa kysymys itsellemme", Sedis Zedis sanoi ääni retorisesti väpäjäen.

"Kuka ottaa johdon, kun kaksoistorni on poissa. Kysyn vaan."

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinun täytyy astua johtoon! ....Räks!...

Chloe kirjoitti...

Hmmm. Joku huomautteli blogissaan, että sivujesi Kysyn vaan-linkki olisi väärin linkitetty minuun. Tottahan tuo oli. Mitä Kingille on tapahtunut?

Jari Sedergren kirjoitti...

Kas pirua. Piti linkittää sinuun ihan oikeasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tietämättä sitä kuinka kieliposkella olit (sinänsä kyllä varsin mainion) juttusi kirjoittanut, haluan tarkentaa vielä yhtä asiaa: kirjoitin ehkä turhan tylyn kuuloisesti siinä yhdessä postauksessani, mutta tarkoitukseni ei tosiaan ollut muuta kuin herätellä Kysyn Vaania hieman. Mihin tässä mennään, jos edes "the listan" ykkösblogia ei saa kritisoida?

Ja yksi erityinen kohta:
"Mutta nyt hän aiempaa kokeneempana bloggarina ei sitten enää niin arvostakaan, kun osaisi varmaan itsekin huvitukset ja sirkushuvit jos haluaisi."

Oliko tuo nyt sitten reilu kommentti? :) En todellakaan osaisi itse kirjoitella Kysyn Vaanin kaltaisia juttuja, enkä edes yritä, enkä moista ole väittänyt. Ja bloggasin kyllä jo kauan ennen Kysyn vaanin syntyä, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.

Tuskin Kysyn vaan nyt yhden satunnaisen hölisijän kommenttien takia blogiaan lopetti. Ei kai nyt sentään? Eiköhän taustalla ole jotain muuta. Jos minun turhanpäiväinen kritiikkini sai Kysyn vaanin bloginsa lopettamaan, pyydän anteeksi.

Menenpä tästä polttamaan itse itseni roviolla, ei kai tässä enää muukaan auta. :)

- Räpyläpölkky-ilkimys

Jari Sedergren kirjoitti...

Katumus, tuhkan ripottelu ja nöyrtyminen korviahuumaavan itkun äärellä ovat aina paikallaan tässä realismi-illuusioiden maassa. Jatkakaamme samaan malliin. Sedis Zedistä luonnehditaan jutussa nimenomaisesti ei-oikeudenmukaiseksi. Osaamisalueykkösen uusi johtaja on sitä lähtökohtaisesti. Silti hän hyväksyy kritiikin: meillä ei ole mitään teitä vastaan, mutta jos te ammutte takaisin...

Anonyymi kirjoitti...

Jepulis. Ja toteanpa vielä, että kritiikin kritiikkikin on toki sinänsä aina hyvästä. Kieltämättä oma kritiikkini tuli kirjoitettua enemmänkin hetken mielijohteesta, kuin pitkällisen pohdinnan tuloksena, vaikka aihe sinänsä olikin usein käynyt mielessäni kyseistä blogia lukiessani. Toivottavasti Kysyn vaan kuitenkin palaa, poistuminen ei ollut minunkaan mieleeni.

Aurinkoa ja hyvää mieltä kaikille bloggaajille ja ei-bloggaajille - kai tässä itse kunkin elämä kuitenkin jatkuu. :)

- Räpyläpölkky, pää pölkyllä

Anonyymi kirjoitti...

Kerrassaan oivallinen tarina, bravo! Mutta kuka on kehdannut sanoa meitä tylsiksi? Janoamme verta: Kohta tippuu jonkun sijoitus..

Misu Tiramisu

Jari Sedergren kirjoitti...

Kas tässäpä teille iltaristikkoa: "häntäpään" blogit odottavat lukijaansa. Mutta Sedis Zediksen johtokunnan faktat ovat aina paikkaansa pitäviä, vain johtopäätökset ja tulkinnat ovat lumeen valtakunnan satoa.