sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Taekwondoa ja diplomatiaa

Mainostetaanpa uutta Huumoriblogia ja siirretään sieltä viimeisin juttu tänne vähän suuremman yleisön eteen.

Ydinaseillaan viime aikoina kerskunut Korean demokraattinen kansantasavalta (조선민주주의인민공화국, Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk) syyttää Suomea ihmisoikeusloukkauksista.

Tuttavallisesti maata nimitetään usein Pohjois-Koreaksi (북조선, Puk-Chosŏn), mutta Korean tasavallassa käytetään myös nimeä 북한 eli Puk-Han.

Kyse lienee kuitenkin vain kulttuurisista väärinymmärryksistä, suomalaiset viranomaiset korostavat tämän päivän Helsingin Sanomien mukaan (HS 25.12.07, D6). "He olivat hokeneet kovasti diplomatic, diplomatic, mutta eivät antaneet tullitarkastajien katsoa edes pintapuolisesti matkatavaroitaan."

Pohjois-Korea oli lähettänyt diplomaattipostia kuriiriensa mukana Moskovasta Tukholmaan. Kuriirit eivät lentäneet, vaan matkustivat junalla. Junan hytissä syntyi lopulta käsirysy, jossa mm. naispuolinen tullitarkastaja "lennätettiin" hytistä "hyvin ronskisti" käytävän puolelle.

Tarkastajatar pyysi tarkastusapuun poliiseja, jotka ottivat mukaansa kyynelkaasua ja vihaisen koiran, jolla ei sitten ollut edes kuonokoppaa. Ja arvaahan sen miten käy, kun koira saa kyynelkaasua sieraimiinsa.

Tämä on selvästi pohjoiskorealaisen etiketin vastaista. Siellä on näet tapana, että väestö syö koiria, ei toisinpäin.

Näin syntynyt kulttuurinen väärinymmärrys on huomattavasti suurempi ongelma kuin taannoinen "Parman kinkku" Berlusconin ja "hanhenmaksa" Chiracin kommentointi suomalaisen ruoan, erityisesti varmaankin uuniperunan ala-arvoisesta laadusta.

Nyt suomalainen poliisikoira alkoi järsiä pohjoiskorealaista diplomaattipassilla kulkevaa kuriiria. Jos kuriiri sitten käyttää tuhansia vuosia vanhoja itsepuolustuskeinoja, todennäköisesti taekwondoa, sitä ei kannattane ulkoministeriön apulaisprotokollapäällikön toimistossa tai VR:n turvallisuusjohtajan pakeilla ihmetellä.

Kulttuurisena väärinymmärryksenä tapahtumia voi pitää jotakuinkin huomattavana. Kuriireja suojaa diplomaattinen koskemattomuus, heitä ei saisi pidättää - kuten nyt tehtiin - eikä kuulustella - kuten nyt tehtiin -, kuriiripostia ei saisi pysäyttää tai läpivalaista, saati avata - kuten nyt pkorealaiset ilmoittavat suomalaisten yrittäneen tehdä.

Roomalaisetkin suuttuivat pahoin karthagolaisille, kun nämä urinoivat Rooman lähettilään päälle neuvottelujen päätteeksi. Karthago tuhottiin ja kaupungin alue suolattiin perinpohjaisesti, ettei siellä enää koskaan kasvaisi mitään. Ydinasevallalta lienee syytä pyytää anteeksi kuin Muhammedin kuvista konsanaan. Ja jos sen jälkeen naurattaa, on kyse helpottavasta naurusta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyseiset diplomaattiherrat eivät ilmeisesti esittäneet minkäänlaista dokumenttia "diplomatic"-väitteensä tueksi. Voin minäkin väittää olevani diplomaatti, mutta olisi se jollain myös pystyttävä todistamaan.

Karthagon suolaus puolestaan lienee vain sitkeää ja itseään uudistavaa legendaa, jolla ei ole liiemmälti todellisuuspohjaa.

Sedis kirjoitti...

Jos toinen hokee olevansa "diplomat", kyllä minä ainakin koiralle panisin kuonokopan.