torstaina, kesäkuuta 21, 2007

Amerikan Top 100 elokuvat

American Film Institute on koonnut uuden top 100-listan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kommentoin listaa Radion 1:n kulttuuriuutisissa ilmeisesti klo 15.00.

Citizen Kane, The Godfather ja Casablanca ovat yhä kärkikolmikossa, kaksi viimeistä paikkaa vaihtaneena elokuvan satavuotisäänestyksen jälkeen.

Kuin raivo härkä (Raging Bull) on noussut kaksikymmentä sijaa neljänneksi. Singin' In the Rain, Gone With The Wind ja Lawrence of Arabia ehtivät ennen Schindlerin listaa ja suurta nousijaa Vertigoa. Kymmenentenä neljä sijaa menettäneenä on The Wizard of Oz.

Suurin ohjaaja äänestyksen perusteella on Steven Spielberg, jolla on Top-100 -listalla viisi elokuvaa.

Yllätysnousijoita: aiemmin listalta puuttunut The General (Buster Keatonin ohjaama Kenraali, 18) ja sitäkin suurempana The Searchers (Etsijät), joka on listalla 12. Kymmenen vuotta siten se oli sijalla 84. Elokuvaa säännöllisesti isänsä kanssa katsoneet pojat ovat siis päässeet kriitikkoikään, sillä tämähän on kriitikkoäänestyksen tulos. Ehkä länkkärit ovat taas matalelentokauden jälkeen nousussa, film noir laskussa.

Sadas listalla on Ben Hur, 28 sijaa menettäneenä.

4 kommenttia:

Varapygmi kirjoitti...

Nitpicking! Raging Bull oli tietysti suomeksi Kuin Raimo Härkä.

Ilahduttavaa, jos Kenraali ja eeppiset westernit ovat nousussa, ovathan ne suurta kerrontaa… tosin varmaan yksipuisehkoa äijäkerrontaa voittopuolisesti.

Sedis kirjoitti...

Kiitän oikeaoppisella oikealla suoralla tavattaessa. Korjasin tietysti tekstiin kun käskettiin.

Varapygmi kirjoitti...

Lupaan tulla leuka edellä vastaan! Jos vaan ehdin varautua, ettet Veikko Huovisen "nurkantakuista" tarjoile, josta novellissa 'Mies joka tyrmäsi Rocky Marcianon' kerrotaan. Nimi saattoi mennä kyllä väärin…

Sedis kirjoitti...

Ajattelin itse roikuskella köysissä kuten Muhammed Ali Frazieria vastaan. Ennen kuin on aika sanoa Hyvää Juhannusta!