Pekingin olympialaisten jyskyttäessä ilotulitusta koko maailman iäksi, Georgiassa ajateltiin Etelä-Ossetiaa, aluetta, joka aikanaan neuvostoaikana päätettiin liittää juuri Gruusiaksi nimitettyyn liittovaltion maahan, mutta joka on kovasti pyrkinyt irtautumaan emämaastaan. Georgialaisia Etelä-Ossetiassa asuu ymmärtääkseni 30 prosenttia väestöstä.
Georgiaa ei tietenkään helposti voi syyttää hyökkäyksestä, onhan E-O:n sota-alue muodollisesti yhä osa valtiota, mutta silti minusta on kovin hämmentävää, että yksi ja toinen tiedotusväline ja jotkut poliitikotkin ovat syyttäneet Venäjää hyökkäyksestä, välillä kiistämättömän tökeröllä tavalla.
Sodaksi kehittyneen aseellisen konfliktin aloitti kaikkien saatavissa olevien tietojen mukaan Georgia. Nyt Venäjä - joka siis muodollisesti turvaa Etelä-Ossetiassa rauhaa - näyttää odotetusti voittaneen sodan, jonka Georgia sitä vastaan aloitti. Seurauksista ei ole vielä tietoa.
Georgialaisille asiasta ei koitunut mitään hyvää, ei myöskään osseeteille tai Etelä-Ossetian muille kansallisuuksille. Etelä-Ossetian autonomia epäilemättä vahvistuu, mutta itsenäiseksi se tai Georgian toinen kapina-alue Abhaasia, tuskin pääsevät lähivuosina. Kosovon jälkeen on tästä tietysti vaikea sanoa mitään kestävää.
Tämä kaikki tapahtui olympiakisojen aikana. Olympiakisojen periaatteisiin kuuluu, että kisoihin osallistuvat valtiot eivät harjoita sotatoimia, puhumattakaan siitä, että aloittaisivat sodan toisiaan vastaan.
Nyt sitten spekuloidaan. En keksi Gergian johdon ennustettavalla tavalla katastrofiin johtaneesta toiminnasta muuta logiikkaa kuin sen, että siellä oli pälkähtänyt päähän tämä Olympialiikkeen säännös, joka johtaisi Venäjän ongelmiin.
Olympialiikehän voisi halutessaan politisoida nyt alkaneen konfliktin sääntöjensä perusteella. En ihmettelisi, vaikka joku sitä haluaisi vaatia. Georgialla tuskin on otsaa vaatia Venäjän sulkemista kisoista tai erottamista olympialiikkeestä, mutta on jännittävää nähdä, vaatiiko joku Georgian erottamista.
Georgia on päättänyt jäädä kisoihin. Tänä aamuna tuli jo ensimmäinen mitali. Ei ole vaikea arvata, että se tuli naisten ilmapistooliammunnassa. Pronssimitali tuskin lohduttaa, kun hopean vei venäläinen ampuja.
7 kommenttia:
Sodan myötä Etelä-Ossetiassa asuvat georgialaiset saadaan pakenemaan Georgiaan tai sitten heidät tapetaan suodatusleireillä. Sitten voidaan järjestää "kansanäänestys" Venäjän armeijan suojeluksessa ja kas kummaa tulos on, että Etelä-Ossetia haluaakin liittyä äiti Venäjään. Georgian on pakko hyväksyä alueluovutus uuden sodan uhalla. Tämä strategia (sota, siviiliväestön terrorisointi ja lavastettu kansanäänestys) toimi jo Tsetseniassa, joten kai se toimii nytkin.
"Kaikkien saatavien tietojen mukaan", niin eikös tämä kähinä alkanut Etelä-Ossetiassa olleiden Georgian hallussa oleiden kylien muistamisesta kranaateilla tms. ja jokusen sotilaan kuolemasta, johon Georgia puolestaan sotilaallisesti vastasi.
Sitä tietty on paha sanoa, että oliko kyse "Mainilan laukauksista", sotahulluista Osseeteista vai Venäjän salajuonesta, mutta pitäisin suhteellisen luonnollisena reaktiona sitä, että jos joku rupeaa sekoilemaan valtion sisällä raskaalla aseistuksella niin armeija yrittää siihen puuttua.
Georgian armeija on sanonut vastanneensa oman armeijansa raskaalla iskulla "separatistien" hyökkäyksiin. Ne kohdistuivat alueen pääkaupunkiin, Tskhinvaliin.
Sillä perusteella voisi sotia tietysti aloittaa joka viikko jossakin.
Pravda Moskovasta uutisoi 8.8. seuraavasti: "Georgian President Mikhail Saakashvili accused Russia of aggression, saying that Russian jets bombed several Georgian villages, wounding seven civilians. A Russian diplomat denied that Russian aircraft had bombed Georgian territory."
Mutta onko Etelä-Ossetia Georgian territoriota? Kuka pommitti ja mitä.
Bush puhui Putinille Beijingissä seuraavasti: "We strongly condemn bombing outside of South Ossetia."
Etelä-Ossetiaa ei siis lasketa. Joten amerikkalaistenkin mielestä Venäjä turvaa E-O:ssa rauhanturvaajiaan, tosin "ylimitoitetusti" kuten Bush valitti.
Tarkennus: Tskhinvaliin kohdistui Georgian armeijan hyökkäys. "Separatistit" olivat hyökkäilleet rajalla oleviin kyliin näiden tietojen mukaan (aivan kuten ennenkin).
Hmm, jo 2.8. uutisointi alueelta oli seuraavanlaista:
Authorities in breakaway South Ossetia said that six people were killed and 15 injured after the Georgian side opened fire in the evening on August 1, followed by shelling of the capital Tskhinvali late on August 1 and overnight on August 2. ... Six civilians and one Georgian policeman were injured as a result of shelling of the Georgian villages of Zemo Nikozi, Kvemo Nikozi, Nuli and Ergneti, the Georgian Interior Ministry said.
Ja 6-7 päivä oli jo täysi rähinä päällä. Molemmat osapuolet olivat evakuoineet siviilejä sekä Venäjä oli ilmoittanut puolustavansa Etelä-Ossetiaa jos Georgia hyökkää sinne (ja lähettänyt varmuudeksi tankit matkaan :) BBC.
7-8 päivä Georgia hyökkäsi Tskhinvaliin ja sieltä seuraavana olisi ollut edelleen Rokin tunnelin haltuunotto, joista molemmat näin sivarista kuulostavat nämä täytyy tehdä äkkiä ennen kuin venäläiset sotilaat on asettuneet maahan jutuilta tai sitten jättää sotiminen toiseen kertaan.
Tietty jos olisivat omanneet paremman pelisilmän, niin olisivat jättäneet sotimatta.
Mutta onko Etelä-Ossetia Georgian territoriota? Kuka pommitti ja mitä.
Alueen kartta on tuon suhteen suht mielenkiintoinen.
Sehän minua tässä ihmetytti, että miksi Georgia juuri nyt halusi eskaloida tilanteen sodaksi.
JA nyt USA aloittaa suurhyökkäyksen Afghanistanissa kun samalla isännöi olympialaisia.
Lähetä kommentti