maanantaina, syyskuuta 15, 2008

Mansku rulaa

Menoja riittää tällekin viikolle. Valkokankaiden Mannerheim -dvd:n valmistumista juhlitaan tänään, huomenna pistäydyn Porissa puhumassa ja Waltari-näyttelyynkin pääsen avecina tutustumaan.

Waltari-vuoden pääjuhlaan en pääse, kun vaimon kutsu ei ole avec. Ehkä voisi tuurata Lipposta ja pitää puheen?

Siinä välissä sitten kirjoitellaan niin paljon kuin ehditään. Mutta blogin päivittyminen on sattumien varassa.

Mannerheim tuolla jo mouruaakin.

4 kommenttia:

peku kirjoitti...

Julkaiseeko se arkisto nykyisin dvd:llä mitään muuta kuin erilaisia sota- ja lahtarihomokatsauksia? Ansionsa kai niilläkin, mutta kun tulee vähän samanlainen olo kuin jos olisi kirjasto, jossa olisi pelkästään jotain Päätaloa tai Lehväslaihoa...

Sedis kirjoitti...

Arkisto - lue: Lauri Tykkyläinen - on julkaissut Kulttuurirahaston kanssa kansatieteellisiä elokuvia nimellä Isien työt. I, II, ja III. Kato googlesta.

Arkisto on julkaissut myös perijöiden puutteessa valtiolle ja edelleen arkiston haltuun siirtyneet Tulion elokuvat dvd:llä.

Arkisto ei voi julkaista muuta kuin mihin sillä on tekijänoikeudet.

Ja asiallisempaa kieltä kun minulle puhut.

peku kirjoitti...

Tutkija googlailee itse vaan. Olen tietoinen Isien töistä. Niissä tosiaan julkaisijana Kulttuurirahasto, ei arkisto, olipa Tykkyläinen töissä missä tahansa.

Kysymykseni koski nykyistä julkaisusuunnitelmaa. Tuliothan on julkaistu jo ajat sitten. Kiinnostavampia toki nekin kuin tämä nykyinen pateettisisänmaallinen linja ja luotien viuhuna.

Tekijänoikeuksien osalta kommenttisi ok.

Ja kieleni katson ihan riittävän asialliseksi tälle foorumille.

Sedis kirjoitti...

Kansatieteellisten filmien kohdalla julkaisija on toki Kulttuurirahasto yksin, mutta tuskinpa se ilman SEA/KAVA-yhteistyötä olisi ollut mahdollista.

Tähän viittaa III:n osan takakannen tekstikin: "Tämän tallenteen aineisto on vapaasti, moraalisia oikeuksia kunnioittaen, käytettävissä tarkoituksiin, joilla ei välillisestikään tavoitella tai saada rahallista hyötyä. Muu käyttäminen on tekijänoikeuslain mukaisesti suojattua ja edellyttää Kansallisen audiovisuaalisen arkiston lupaa".

Kuten tuosta arvaa, käytännössä filmit ovat edelleen KAVAlla, joka on elokuva-arkistona haltuunsa saamat filmit restauroinut ja digitoinut varsin pyyteettömästi. Ei sitä tekemättömäksi saa dvd-julkaisun julkaisijasta puhuttaessa, niin kuin tunnut vähän yksioikoisesti ja yksinkertaistaen meille kertoa. Miksi näin?

Olen ymmärtänyt, että restaurointi ei ollut helppoa, sillä elokuvat oli osin pahoin silputtu eräässä televisioyhtiössä sen ohjelmiksi.

Näiden elokuvien tekijänoikeudet - eli paperi ja oikeudet - ovat tietysti Kulttuurirahastolla, jolle Kansatieteellinen Filmi Oy ne aikoinaan luovutti paperilla siltä varalta, että filmit jostakin ja jonkun toimesta voitaisiin talteen pelastaa.

Paperit erikseen ja filmit erikseen on usein nykyisen maailman laki.

Lopputulos on tässäkin hyvä: omistaja julkaisee ja ne jotka osaavat, ovat yhteistyössä.

Minun ei myöskään tarvitse googlailla näissä tapauksissa, muuten teen sitä mielelläni.

Lahtareista voit edelleenkin puhua tälläkin forumilla, noiden muiden luonnehdintojen kanssa saattaa diktaattorin sensuuri iskeä. Eli sinun arviointisi ei riitä, tarvitaan minun hyväksyntäni. Tällä forumilla.