perjantaina, syyskuuta 05, 2008

Pituudella mitään väliä

SchizoBlogin Janne on kiinnittänyt huomiota televisiotuottaja, poliitikko ja reservin vänrikki Osku Pajamäen tasa-arvoehdotukseen, jonka mukaan kouluissa olisi luovuttava tyystin pituusjärjestyksen käyttämisestä erilaisissa järjestäytymistilanteissa.

Rauno Räsäsen hyväksi havaitsemalla metodilla laitan tähän Jannen blogiin kirjoittamani kommentin ja samalla pyydän anteeksi niiltä, jotka tulevat anonyymisti mainituksi.

"Pituusjonot olivat toki lyhyen elämäni aikana huonoista kokemuksista vähäisimpiä, mutta silti ikimuistoisia, olinhan paitsi varreltani viimeisten joukossa luontojaan myös nuorin, kun olin “loikannut” yhden luokan yli koulun alkuvaiheessa.

Minulta puuttui vuoden pituus- ja vähän muukin kasvu muihin verrattuna. Urheilukentällä olin aina jättiläisten keskellä.

Urheilussa piti siis pärjätä vuotta, kahta vanhempien kanssa tasaveroisesti, sillä myös arvosanat annettiin lähtökohtia sen kummemmin erottelematta - majuriopettajamme piti liikuntatuntien organisoinnissa lähtökohtana armeijaa.

Tämä kaikki ei onnistunut muuten kuin varvastamalla ja sittenkin onnistuin olemaan muita päätä pidempi vain muutamassa lajissa. Mutta niitä lajeja oppikin sitten pitämään arvossa.

Pituusjonot johtivat segregaatio-kakkoseen: joukkuelajeissa “kapteenit” saivat valita yksi kerrallaan joukkueensa jäsenet ja vasta parin kolmen viimeisen, yleensä pienimmän ja lyhimmän kohdalla tuli demokraattinen armahdus - nämä kilpaurheilun ulkopuolelle jääneet määrättiin joka toinen-periaatteella sitä ennen urheilullisin perustein muodostettuihin joukkueisiin.
Muut tietysti ymmärsivät pudistella päätään kohtalon sormen osuessa näihin lajin vähäisimpiin.

Oskun on hyvä tehdä ehdotuksiaan, sillä hän 178 senttisenä sattuu olemaan suomalaisen miehen pituuden keskimitta.

Mutta on lyhyydestä hyötyäkin. Velipoika, “pikkuveli” aikoi pienenä antaa köniin isolle veljelleen “heti kun kasvaa isommaksi”. Jumala rankaisi isottelusta ja jätti hänet neljä senttiä lyhemmäksi. Saatoin näyttää pitkää - ja suoraa - nenää sitten nelikymppisenä."

Ei kommentteja: