lauantaina, lokakuuta 11, 2008

De mortuis nil nisi bene

"De mortuis nil nisi bene" on vanha sanonta ja pätee betonipilariin virka-autollaan törmänneeseen Jörg Haideriinkin, "suurimpaan kärnteniläiseen", kuten hänen maaherraseuraajansa asian ilmaisi.

"Tämä on kuin maailmanloppu", totesi puoluetoveri, ja vasemmaltakin itävaltalaispoliitikot antavat tunnustusta Haiderin vaikuttavuudelle maan politiikassa, "mielipide-eroista huolimatta".

Haiderin uran aikana julkisesti esitettyihin kansallissosialistisiin sympatioihin kommentteja tulee ulkomailta: Serbiasta ja Israelista voimakkaimmat. "Puolesta ja vastaan" oli myös kirkollinen kommentti.

Kuolleista erikoisen eläviin. Eilen bussimatkalla Kuopiosta Mikkelin kautta stadiin radio toisteli Martti Ahtisaaren ylistystä lähes väsyksiin asti. Korttijengi meinasi seiskan keskeltä jo hermostua hypetykseen. Alexander Stubb oli valmis sublimoimaan Ahtisaaren suureksi suomalaiseksi "Mannerheimin rinnalle".

Ei rauhan miehen sallittu nousta arvostukseen ilman sotaisaa vertausta... Mutta niinpä nobelistin tärkeimmäksi kommentiksi tämän päivän lehdissä nostettiin kehotus Suomelle liittyä Natoon. Hukkaan meni hyvä paikka rauhan sanomaan.

Kotimassa lehdet netissä järjestävät äänestyksiä ja näyttäisi siltä, että 85 prosenttia pitää Nobelin rauhanpalkinnon saajan valintaa oikeaan osuneena, minä yhtenä monista siis. (Uusi Suomi) Väite, jonka mukaan valinta vaikuttaisi Suomen maineeseen positiivisesti, epäilyttää lähes joka neljättä.(HS)

Mistähän näitä "kriitikkoja" oikein syntyy, kuka heidät kasvattaa ja kukaa pitää pahaa mieltä yllä näinkin itsestään selvässä tapauksessa. Kyllä edes nettiäänestyksessä voisi aseensa laskea hetkeksi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Venäjälle Ahtisaari on samanlainen punainen vaate kuin oli Max Jakobson aikanaan.
YK-miehiä molemmat.

Iisi

Sedis kirjoitti...

Totta. Ja vanhalle Serbialle.

Kosovo-neuvottelut ottivat idässä koville.

Arapapegoija kirjoitti...

Lisätään listaan Jakke Laakso, kaikkien ärkyröiden rodina.

Anonyymi kirjoitti...

Lisätään vielä Tapio "Jaakon poika" Laakso.

Panu kirjoitti...

En ihmettele, että Haider ajoi itsensä kännissä hengiltä. Tuontyyppiseen populismiin kuuluu sellainen pohjaton "muapa ette määräile, mä meen vaikka kännissä auton rattiin ja kaikki nopeusrajoituksethan on perseestä" -asenteinen kyvyttömyys tajuta, että oman itsen ja oman navan ulkopuolinen maailma on olemassa. Sitten otetaan järjettömiä riskejä vain koska "vittu mullahan on oikeus". Ja siinä käy kuten käy. Ei mitään edesvastuuntuntoa, vain koskaan aikuiseksi kasvamattoman penskan halu järkyttää ja näyttää.