tiistaina, joulukuuta 21, 2004

Ensimmäinen lomapäivä (maanantai)

Ensimmäinen oikea lomapäivä eli maanantai meni pohtiessa elämän autuutta. Pari sadan euron kapakkilaskua viikonlopulta antoi suuntaa siihen suuntaan, että esimerkiksi DVD-hyllyjen yli oli helppo kuikuilla eikä tehnyt lainkaan mieli ostaa.

Stockmannin tungos oli kiitettävä: joulumieltä piti etsiä muualta. Olin jo pitkään himoinnut esinettä, jonka hankkiminen ei koskaan aikaisemmin - ennen siis tämän tavarahimon - olisi voinut mitenkään tulla mieleeni. Myönnän, että kyse ei ole katu-uskottavuudesta.

Lainaan asiantuntijaa: "Oikea espresso tunnetaan juoman pinnalla olevasta kullanruskeasta vaahtokerroksesta eli cremasta. Se ei synny "mutteripannulla" eikä painekeittimellä. Sitä varten tarvitaan oikea pumppukeitin. Vielä muutama vuosi sitten sellaisesta saattoi joutua maksamaan parikin tuhatta markkaa. Nyt hyvän keittimen saa noin puolellatoista sadalla eurolla." [Antti Purhonen: Oikea espressokeitin kotikäyttöön, Voimatorilla 3/2003.]

Sama voidaan tietysti tehdä kätevällä maidonvaahdottimella. Hämmentävää, miten maidonvaahdottimen hinta voi vaihdella. Jos IKEA ei olisi Ruotsissa asti - vai oliko se nyt Esbossa - olisin kyllä hakenut tämän 1,25 euron vaahdottimen. Maksoin nimittäin Severinistäni 5,95 Anttilassa ja jouduin jonottamaan. Stockmannilla tuotteita oli useita, mutta alle 20 euron sellaista minivispilää ei siitä kaupasta saa. Rae Masterin maidonvaahdottimen saa nettikaupasta hintaan 7,90 euroa, ja siinä näyttäisi olevan erikoistoimintojakin, vai mitä ihmettä nyö kyhmyt kahvassa oikein ovat. Promologolla semmoinen maksaa 11,90 euroa, ja siihen tulee vertikalisoiva teline mukaan.

Mutta viimeisellä rannalla sillä hinnalla ei ole väliä, kuten käy ilmi tästä asiantuntijalausunnosta:
-Tässä on erittäin käytännöllinen maidonvaahdotin. Se vispaa kaiken maidon kaiken kerman, salaattikastikkeen ja on helppo puhdistaa - tuhannen taalan tuote helppokäyttöiselle kahvinnautiskelijalle, kertoo Helena Mattila-Sorri Everydaydesignista [via MTV-Internet].

Minäkin olen kyllä tuhannella taalalla varsin helppokäyttöinen kahvinnaatiskelija. Ainakin tämmöisen viikonlopun jälkeen. Yrittäkää vaikka.

Lopuksi tietoisku oikeaoppisesta maidonvaahdottamisesta:
"Maidonvaahdottimen käyttö voi olla joko siistiä tai yhtä sottaamista, joten tarkistathan ostohetkellä kannen tiiveyden. Etenkin kaatonokan seudun tiiveys on syytä olla hyvä.Täytä astia maidolla korkeintaan merkkiviivaan saakka. Jotta maidon saisi paisumaan, on se ensin lämmitettävä. Sekä mikrolla että liedellä on etunsa. Huomioi, että kaikki mikrot eivät metalliosia kestä.

Laita astia mikroon. Älä kuumenna maitoa liikaa vaikka se ei mikrossa herkästi kiehumaan rupeakaan. Kuumennuksen jälkeen, kiinnitä kansi paikoilleen ja aseta vaahdotin pöydän tai työtason päälle. Keittiöpyyhe tai muu pitävä ja pehmeä alusta helpottaa työtä. Aloita pumppaava liike, kunnes vaahtoa on tarpeeksi.

Maidonvaahdottimen käyttäminen merkitsee usein espressopannun omistamista. Jos asian laita on näin, voit lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kuuma liesi lämmittää paitsi pannun, niin myös maidon. Liesi saa olla melko pienellä teholla, aivan kuten espressoa valmistettaessa. Maitoa voi ruveta vaahdottamaan heti kun se on saatu liedelle. Näin se myös lämpenee tasaisemmin. Kun maito on lämmennyt tarpeeksi, voit laittaa valmiiksi ladatun pannun liedelle ja jatkaa vaahdottamista pöydän tai työtason päällä. Jos vaahdotin vuotaa kannen reunoilta, ei liettä kannata käyttää. Kiinnipalaneen maidon irrotus ei ole niitä hauskimpia arkiaskareita.
Maidonvaahdottimella saa aikaiseksi kestävää, tiivistä vaahtoa. Verratessa espressokeittimen höyrytysputkella tuotettuun vaahtoon, se on lähempänä kermavaahtoa kuin kevyttä ja ilmavaa. Maussa ei ole havaittavissa myöskään samaa makeutta. Halpa hinta espressopannun tapaan antaa pienellä investoinnilla mahdollisuuden tutustua erikoiskahveihin." [via kahvilasi.net]

Voiko ilman sellaista elää? Kun se hoitaa laulamisenkin puolestasi?

Ei kommentteja: