perjantaina, joulukuuta 31, 2004

Vuosi 2004

Sedis Zedis Inc.:n johtokunta katseli kuohuviinilasi kädessä tornitalonsa parvekkeelta maisemaa vuoden vaihteessa 2004-05. Rannan suunnassa näkyi epäilyttävää kuohuntaa, itkua ja hammastenkiristystä, mutta naapurissa harrastettiin laatuisaa rakennustoimintaa. Kysyn-Vaan Inc.:n tornitalon romahduksen paikalle - Ground Zero-Zero-Blog, kuten sitä piireissä kutsuttiin - on nousemassa vauhdilla - varsinkin kun ottaa huomioon että jengi siellä lähinnä ratkoo ristikoita - uusi hämmästyttävästi jättiläismäistä viilaa muistuttava bildinki: Karu Selli Company! Sen Johtajat on nähty jo raitapaidassa kaivautumassa lumihankeen Töölönlahden reunamilla bongikiikarit kädessään!

Sedis Zedis jutteli vuoden päätteeksi mukavia: "Olen aina ihmetellyt, miksi asioiden pitäisi olla pähkinänkuoressa. Se on hämäävää, koska pähkinä on pieni, sen kuori aina rikki (olen kuullut että on olemassa pähkinänsärkijöitäkin!) ja sitä paitsi tietomme siitä epämääräisiä. Käsi sydämelle, kuka johtokunnasta tiesi, että maapähkinä (elintarvikeviraston nro 378, Arachis hypogaea) ei ole pähkinä vaan eteläamerikkalainen papu. Siinä on siis pähkinä purtavaksi!"

Sedis Zedis korosti maljapuheessaan, että vuodelle 2004 ei ollut ennustettu eli asetettu varsinaisia tulostavoitteita. Silti niiden voi sanoa täyttyneen, varsinkin kun epäonnistuneitakin arvioita on tarjolla: esimerkiksi Harri Veijonen ennusti Antikristuksen tulevan maan päälle pääsiäisenä 2004. Maailmanlopun dead linen yllättävä siirto ei näytä tuotteliaisuutta hidastaneen, seuraava raja taitaa liikkuia vuoden 2013 tienoilla. "Internetin puolustukseksi voi sanoa, että onneksi Optimismiakin esiintyy", Sedis Zedis lausui hilpeästi nyökkäilevälle ja maljoja kohottavalle johtokunnalleen.

Vaikka varpaita kipristeli, Sedis Zedis halusi kahdeksan tunnin esityksessään luoda katsauksen menneeseen nostamalla esiin Sedis Blogin näkökulmasta vuoden päätapahtumat, jotka samalla tarjoavat uusille Blogistanin väestöryhmille edustavan otoksen Sedis Blog Inc.:n toimintaan:

Tammikuu 2004: Blogisuunnittelua karaokebarissa.

Helmikuu: Blogihallinnon järjestelyjä karaokebaarin asiantuntijoiden opastuksella.

Maaliskuu: Kirjoittamaan opettelua karaokebaarin lauluvarauslappujen avulla.

Huhtikuu: Lukemaan opettelua Rafaelin enkeli -kappaleen karaoketekstityksen avulla.

Toukokuu: Marraskuussa 2002 tapahtuneen blogin perustamisen jälkeen ensimmäiset jutut kirjoitettiin Sedis Blogiin otsikolla Blogin avaus 6. toukokuuta 2004. Päivitystahti ei siis silloin huimannut, mutta sitoutuminen kapitalistiseen blogikulttuuriin auttoi. Huomiotaloustulos tai ulos! Avaus tapahtui anonyymina, lempinimeäni Sedis ei taustoitettu, joten pienet paljastukset ja tunnustukset olivat tarkkaan harkittuja strategisia liiketoimintaliikahduksia. Tavoitteena oli saada 10 tilaajaa henkilökohtaisella paljastustaktiikalla. Liiketoimintastrategiaamme ja visioihimme kuului myös rohkea kannanotto Blogistanin keskeisiin hahmoihin viritettynä ylitsekäymättömällä nokkeluudella ja tieteellisellä tarkkuudella. Muutamat kirjoitukset olivat omiaan virittämään taivaalliseen korkeuteensa Sedis Blogin google-hakuisuuden.

Kesäkuu: Kesäkuussa Sedis Blog käytti jo vakiintuneita keinoja, joilla luretetaan asiakkaita. Ihmissuhdeblogien jatkuva menestys pakotti nostamaan esille niinkin triviaalin asian kuin seksi. Samalla syväluotaavat pohdinnat Blogistanin olemuksesta nousivat Sedis Blogin uudeksi syväluotaavaksi teemaksi. Tarkoitus oli syväluodata Pinserin kannatuspohjaa uusiksi ennen kesälomia. Sijoitus keikkui top-listalla vakiintuneen oloisesti tuolla 160. tienoilla. Digikameran hankinta tuotti runsaasti valokuvia, kesäkuvastoa, Sodankylän elokuvafestivaalimatkan odotusta, elokuvajuttuja ja perinpohjaista, etten saoisi syväluotaavaa itsetarkkailua ja kovaa tiedettä. Paluu Sodankylästä oli kuitenkin helppo, koskapa kuvauskohteita löytyi kesälomista huolimatta.

Heinäkuisen sukukokouksen jälkeen paljastusmoodi oli viety äärimmilleen, vain alastonkuvat voisivat enää tuottaa tarkempaa informaatiota. Heinäkuussa kylässä kävi myös Zeppeliini. Legendaarisia hetkiä on tietysti se, että saa listaykkösen - Kysyn ja Vaanin - kommentoimaan omaa sepustustaan. Se olisi kuin olisi parkkeerannut Bulevardille Monopoli-pelissä. Sedis Blog Inc.:n Johtokunnalle lähetettiin kullekkin korillinen kyseistä mehujuomaa vaikka karhunvatukat eivät olleet vielä tuolloin kypsiä. Digiboksin hankinnan jälkeen - sen merkistä tuuli googletusennätyksiä pitkälle syksyyn - elämä kulki aika lattuisaan tapaansa. Heinäkuun lopulla oli aika kesäloman kunniaksi viritellä esiin mahdollisia ja mahdollisimman erilaisia bloggaustyylejä. Viisitoista tuntia koneella päivässä ei kuitenkaan ollut merkki muusta kuin siitä että loma oli oikeasti lopussa. Eikä Sedis Blog Inc.:ssa lomailla, Sedis Zedis korosti.

Elokuu: Sedis Blog Inc.:in Johtokunnan päätökselle perhebloggauksen osuutta oli kasvatettava. Hallintotoimiston ruoskimisen jälkeen tuotantotoimisto tuotti tärkeitä avauksia tähän suuntaan. Myös ammatillinen suuntautuminen alkoi tuottaa ongelmia. Anonymiteetti katosi viimeistään Mikkelin sotaelokuvajuhlien julkisuusrumban yhteydessä. Niinpä Sedis Zedis päätti, että "bloginpitäjäksi" palkataan joku toimessaan tarpeeksi tuntematon hahmo, joka saa nimellään kuukausipalkkaa vastaan esittää yhtiön tuotantotoimistoa. Elokuun suosituimpiin googlauksiin kuului syväluotaava katsaus Da Vinci Koodi -teokseen. Blogin sijoitus oli noussut tuotantotoimiston ahkeroitua yätäpäevää jo 50:n huippeille, aktiivisia tilaajia naftit 70. Elokuussa keksin sitten jo omia meemejä, suosituimpia niistä on ollut tämä Miksi minä en kirjoita romaania?. Blogimaailman keskusteluihin Sedis Blog on aina osallistunut hanakasti.

Syyskuussa syntyi myös Sediksen elokuvablogi, jonka jälkeen monet elokuvakirjoitukset ja -esittelyt siirtyivät sinne. Sen suosio on varsin vaatimaton "kilpailijoihinsa" verrattuna. Muutenkin. lähestyvien vaalien vuoksi, Sedis Blog haki suuntaansa myrskyisissä johtokunnankokouksissa.

Lokakuu: Syyskuussa matka Tallinnaan, Viron elokuva-arkiston vieraaksi, tuotti paljon kuvastoa, lokakuussa edessä oli ensin matka Pariisiin luennoimaan Suomen-instituutissa ja sitten Bukarestiin avaamaan Suomen elokuvaviikkoa ulkoministeriön aloitteesta. Niiltä matkoilta piti sitten toipua Roomassa marraskuun alussa. Paluu arkeen tapahtui osallistumalla sopiviin meemeihin. "Ja joulukuu, se olemme me", Sedis Zedis päätti puheensa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Blogiversumin kiihkeärytmisyys on omiaan aiheuttamaan jonkinlaisen pseudohistoriallisen tunteen: kun nopeimmat kirjoittavat merkintöjä päivittäin, toiset jopa useita kertoja päivässä, ja pitävät tahtia yllä säännöllisesti, alkaa tuntua, että juuri nämä blogit ovat olleet olemassa aikojen alusta saakka.

Vuosikatsauksesi hätkähdytti, koska tajusin, että oletkin aloittanut blogittamisen vasta toukokuussa. Onneksi olkoon siis ensimmäisistä kahdeksasta kuukaudesta. Ainakin minun silmissäni sivustosi on vakiintunut keskeisten suomalaisblogien joukkoon.

Jari Sedergren kirjoitti...

Kiitos kauniista imartelusta.