maanantaina, joulukuuta 06, 2004

Hyvää itsenäisyyspäivää

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, myös maassa asuville ja oleskeleville ulkomaalaisille! Itsenäisyyspäivän viettoa ei pidä jättää natsitervehdyksin maataan pilkkaavalle, kaljupäiselle rasistiselle lipunhalventajalle, kaljapäissään keskiyöllä kansallislauluja örisevälle banaalinationalistille, Suur-Suomi-alttareita kotiin rakentavalle reservinupseerille eikä sotarikoksistaan ja muista väkivallanteoista humalassa ylpeilevälle dorkalle. Esimerkit eivät ole keksittyjä vaan koettuja. Onneksi meitä muita on paljon enemmän.

Itsenäisyyspäivää sopii juhlistaa vaikkapa Britney Spearsin Kevin Federlinelle kirjoittamalla runolla ”A meal, a shower and some ice-cream / Then I threw my man down, you know what I mean.” Isänmaallista iltaa ja yötä! Ja hyvää Nikolain-päivää!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun vain tietäisi mikä tekee *meistä muista* sitten niin paljon moraalisesti parempia, kiihkottomampia ja suurenmoisempia...

Jari Sedergren kirjoitti...

Noiden ryhmien yhteinen piirre on se, että HE ovat omasta mielestään kritiikin ulkopuolella. Emme me, joita kritikoidaan jatkuvasti. Sinäkin voit kritikoida, mutta voi kuinka paljon mukavampaa olisi, jos tekisit sen nimesi / nimimerkkisi kanssa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Unohtui kysyä mihin mainittuun ryhmään verrattuna on pienintäkään vaikeutta olla "moraalisesti parempi" tai varsinkaan "kiihkottomampi". Suurenmoisuuden kysymykset ovat sitten omia fantasioitasi eivätkä perustu kirjoittamaani.

Anonyymi kirjoitti...

Ohhoh, rauhallisesti vaan. Ei ollut tarkoitus suututtaa. En vain jaksa uskoa enää kovinkaan monen olevan mitenkään toista jalompi. Yksi tuomitsee naapurinsa kiihkoilun aiheet, mutta pitää omiaan ehdottoman luonnollisina ja oikeutettuina, vaikka itse on tasan yhtä sokea itsensä suhteen.

Jari Sedergren kirjoitti...

En minä suutu. Minulla on tempperamenttia! Itsenäisyysjuhlat menivät hyvin. Lauloimme karaokessa afrikkalaista wee-a-a-a-a-uuta ja black and whitea, 3 dog nightin vanhaa hittiä. Eivät tippuneet Suomen liput seinältä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Näppisääntö, jota toistan opiskelijoille silloin, kun teemana on nationalismi, yksi harvoista kovista luennointiaiheistani: jos kuulet sanan "luonnollisesti", kellon täytyy soida päässä.

Käytännössä se että sanotaan "luonnollisesti" EI KOSKAAN tarkoita sitä että se sitä olisi. Kyse on ideologisesta vaikuttamisesta.

Mutta hyvä anonyymi, vielä asiaan. Viattomuutta meissä on tuskin koskaan liikaa, mutta onko sinulle erojen tekeminen ihmisen "moraalisuuden", "kiihkoilevuuden" ja vaikkapa "suuruusfantasioinnin" välillä ja kesken niin vaikeaa, että fasistit, rasistit ja väkivallan ihannoijat - joista puhuin kriittisesti, ja jotka usein esiintyvät kovin isänmaallisina (kaikissa maissa) - menevät niin helposti samaan tasapaksuun, yleistettävään massaan, joka sinulla on jostakin minulle käsittämättömästä syystä mielessä koko ajan. Että juuri näiden takia sinun on noustava ja sanottava, että ei meissä ole eroja. Kaikki me olemme samanlaisia. Ja kaikki yhtä syyllisiä. Minä, emmekä ME yleensä ole syyllisiä fasistien, rasistien ja väkivallan ihannoijien rikoksiin, joiden olemassaoloa sinäkään et varmaan kiistä. Ja jumalauta teen moraalisen eron niiden ja meidän välille. Nyt kysyn, mikset sinä tee? Löytyykö yhtään perusteluja?