keskiviikkona, joulukuuta 14, 2005

DocPoint 5 vuotta.

DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin vuoden 2006 kotimainen elokuvaohjelmisto on valittu. Kotimaisen esityssarjan elokuvavalintojen takana olivat tänä vuonna kansanedustaja Eva Biaudet, näyttelijä Elsa Saisio, elokuvaohjaaja, arkkitehti Georg Grotenfelt, dokumettielokuvaohjaaja John Webster sekä festivaalin taiteellinen johtaja, elokuvaohjaaja Kristina Schulgin. Nimistä päätellen siis varsin kansainvälinen porukka - Elsan mukana tosin pääsi suomalainenkin sukunimi livahtamaan listalle.Oppilastyösarjaan valitsivat ohjaajat Schulgin, Grotenfelt ja Webster; Kristina lisäksi pikkasi esiin erikoisnäytösten kotimaiset elokuvat.

DocPoint on erikoinen festivaali, koska siellä ei kilpailla palkinnoista, vaan kyse on siitä, että festivaali valitsee kotimaiseen ohjelmistoonsa suomalaisesta dokumenttielokuvatuotannosta vuoden parhaimmiston. Palkintona on siis esityssarjaan pääseminen. Suomalaista dokumenttielokuvaa on esitelty näin laajalta pohjalta jo vuodesta 2002 alkaen.

Itse olin DocPointin valintaraadissa mukana vuoden 2003 valintoja tehdessä. Kun silloinkin juryn jäseninä oli kotimaisia huippuohjaajia, oli kokemus valtaisa. Yli sadan elokuvan katsominen, niiden kommentointi, keskustelu ja lopulta vähän väittelykin oli kuin elokuva-analyysin jatko- ja syventämiskurssi yhtä aikaa. Itse saattoi tuoda keskusteluun ennen muuta yhteiskunnallisia ja historiallisia teemoja, vähän toki muutakin. Mutta kyllä se sysäsi omaa suuntautumistani syvemmälle dokumenttielokuvaan.

Kotimaisen esityssarjan ja oppilastyösarjan esivalintaan ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 118 dokumenttielokuvaa. Ilmoittautuneiden elokuvien joukossa oli runsaslukuisesti korkealaatuisia lyhytdokumentteja. Esivalintaan oli ilmoittautunut ilahduttavan monimuotoisia oppilastöitä. Niistä kolme nostettiin Kotimaiseen sarjaan. Tämäkin oli omiaan vaikuttamaan siihen, että Kotimaiseen esityssarjaan valittiin peräti 18 elokuvaa. Oppilastyösarjaan jäi tämän jälkeen 10 elokuvaa.

DocPointin Kotimaiseen esityssarjaan valittiin seuraavat elokuvat:

Aikansa lapsia (ohj. Kai Nordberg)
Amerikan taikuri (ohj. Sami Kuokkanen)
Hetket jotka jäivät (ohj. Pia Andell)
Hylje (ohj. Miia Tervo)
Jaruzelski - Kenraalin kiirastuli (ohj. Martti Puukko)
Jono (ohj. Kimmo Yläkäs)
Jään yli (ohj. Seppo Rustanius)
Keijupuisto (ohj. Miia Jonkka)
Kone 17 (ohj. ohjaajaryhmä)
Kosminen näytelmä (ohj. Jouni Hiltunen)
När kommer gryningen (ohj. Johan Eriksson)
Ota minut syliin (ohj. Rostislav Aalto)
Pavlovin koirat (ohj. Arto Halonen)
Rekkamies, isäni (ohj. Annika Grof)
Santtu Karhu - livvin kielellä (ohj. Esa Nissi)
Unet Episodi IV (ohj. Pekka Uotila)
Vaalitaisto (ohj. Pasi Riiali, Mikko Peltonen)
Väinö Auer (1895-1981) (ohj. Mikko Piela).

Oppilastyösarjaan valittiin seuraavat elokuvat:

Allt glömt (ohj. Ditte Uljas)
En båtlös man (ohj. Hanna Berndtsson)
Dear Mom, Love James (ohj. Alli Haapasalo)
Ihan pihalla (ohj. Virva Guttorm)
Kontrakt (ohj. Oliwia Hirvi)
Kuka pelkää suursyömäriä (ohj. Pauliina Punkki)
Naurun pisaroita (ohj. Ima Aikio-Arianaick)
Transistori plays Toppilan tehdas (ohj. Ilmari Huttu-Hiltunen)
Trulichka (ohj. Jean Counet)
Äitini ja isä (ohj. Katariina Järvi)

Myös DocPointin erikoisnäytöksissä nähdään kotimaisia dokumenttielokuvia. Ohjelmistossa mukana ovat Lasse Naukkarisen uusi elokuva Paanajärven Anni ja virolaisen Imbi Pajun ohjaus Torjutut muistot. Myös Susanna Helken ja Virpi Suutarin uutuus Pitkin tietä pieni lapsi nähdään DocPointin erikoisnäytännössä. Sen yhteydessä esitetään neljä Yleisradion hallinnoimassa Mundo-projektissa syntyneitä maahanmuutajien valmistamia lyhytdokumentteja.

DocPoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali juhlii viisivuotista taivaltaan 25.-29.1.2006. Festivaaliteattereita ovat Bio Rex, Kiasma-teatteri, Forum, Tennispalatsi ja Ateneum-sali.

[Lehdistöakkreditointi DocPointiin on jo alkanut. Täytä akkreditointilomake festivaalin nettisivuilla osoitteessa www.docpoint.info/pressakkre.html]. Jos joku bloggari haluaa akkreditoitua festivaaleille pressin edustajana, pystyy on-line -bloggaukseen ja välittämään myös ottamiaan kuvia, niin ota yhteys tämän blogin kirjoittajaan vaikka ensin tämän blogin kommenttien kautta. Järjestän pressipassin.

Lisätiedot, materiaalit ja haastattelupyynnöt, ks alussa linkattu DocPointin sivu.

Ei kommentteja: