Presidenttiehdokkaat eivät näy lupaavan mitään, paitsi se pitkä mies toitotti pari päivää sitten STT:lle jo tappionsa sanomalla, että Heinäluomasta ei tule pääministeriä. Vanhanen aikoo siis jatkaa virassaan vaalien jälkeenkin. Pekkariseksi emme ryhdy, Jäättenmäeksi emme halua, olkaamme siis Vanhasia.
Omien lupausten keksimiseen aikaa näyttäisi olevan vajaa yksitoista tuntia. Terveyteen liittyvät asiat ovat selviöitä - maailman rauhaa ja itselle terveyttä ovat kai yleisimmät toiveet tulevaisuudesta. Ilmoittakaamme siis julkisesti että ensi vuonna ruhon paino kevenee - ajatus tulee siis suhteessa ruumiiseen painavammaksi. Tämä ei tietenkään tapahdu ilman, että elintavat kehittyvät kehittymistään. Ne muutamme pakkotoimin, nälkävyöllä ja lujan tahdon harjoitteilla terveellisemmäksi, vaikka esimerkiksi raivoraittiiksi en ajatellut ryhtyä. Se olisi sentään vähän liioittelua.
Ja liekö terveellistäkään? Tuntemissani raivoraittiissa ihmisissä on huomattavasti enemmän vikoja - tekovikoja ja itse tekemällä tehtyjä - kuin muissa ihmisissä. Keskimäärin. [Maailmassa on poikkeusyksilöitä. Kysykää vaikka Nietzscheltä. Hyvää uutta vuotta vain raittiille tutuilleni...]
Tuore amerikkalaistutkimus väittää, että alkoholin kohtuukäyttö saattaa auttaa lihavuuden torjunnassa. Se että samaan aikaan uusiseelantilaiset tutkijat esittävät epäilyksiä alkoholin hyötyvaikutuksista sydänsairauksien ennaltaehkäisyssä ei meitä vahvasydämisiä sukuja hetkauta.
Mutta miksi puhua sellaisin kukkaskäsittein kuin kohtuukäyttö. Kohtuukäyttö on näissä maailmasta vieraantuneiden lääkärien paperinmakuisissa määritelmissä määritelty niin vähäiseksi, ettei sitä oikein voi edes käytöksi sanoa.
Eihän se ole edes yhtä paukkua päivää kohden. Ne ajattelevat viinaa selvästi aivan oikeasti lääkkeenä eivätkä sellaisena juomana, jota kaikki maailman baarit myyvät janoisille ja eskapistisille kuluttaja-asiakkailleen. Ryhtymällä kohtuukäyttäjiksi suomalaiset tappaisivat kaikki baarinpitäjät ja heidän lakeijansa muutamassa kuukaudessa nälkään eli janoon. [Arvaan jo, että joku dorka loogikko nostaa päätään strutsinkuopasta ja sanoo, että ei ne kaikki ryhdy raittiiksi kuitenkaan vaikka mikä olisi.]
Mutta ne alkoholin kohtuukäyttäjät, jotka nauttivat korkeintaan viisi annosta alkoholia viikossa, olivat vähemmän todennäköisesti ylipainoisia kuin absolutistit tai runsaasti alkoholia käyttävät, kertoo BMC Public Health Journal. Runsaasti alkoholia käyttävät eli ne, jotka jotka joivat neljä annosta tai enemmän alkoholia päivässä, olivat 46% todennäköisemmin ylipainoisia. Sehän ei ole ihme, sillä alkoholissa energiaa riittää. Tutkijoina olivat amerikkalaiset Ahmed Arif (Texas Tech University Health Science Centeristä) ja James Rohrer (Mayo-klinikka). He analysoivat 8 236 tupakoimattoman ihmiset juomatavat ja painoindeksin.
No, viinasta kaikki tietysti tietävät, ettei siitä ole terveysjuomaksi, tekipä niin taikka näin. Mutta en silti valitse kuten enoni, joka kerää viinapulloja, mutta ei juo niitä. Tyhjät pullot eivät kelpaa, kuten kerran yritin ehdottaa.
Unohtakaamme siis alkoholi ja sen aiheuttamat kärsimykset. Oletteko syöneet viime aikaisen kuituannoksenne. Kinkku ei ole kuitua, kuten taputelllessamme saatamme helposti huomata. Mutta maailmankirjat menivät männä viikolla sekaisin, sillä tutkimus on tehty siitäkin, että runsaskaan ravintokuidun saanti ei anna suojaa paksusuolen syöpää vastaan. Se oli iso tutkimus, aineistoa 13 aiemman tutkimuksen dokumentaatio, yhteensä 725 000 henkilön ravinto- ja terveystiedot.
Tulos oli Reuterin välittämän uutisen mukaan selvä selvä: runsaasti kuitua saavilla henkilöillä paksusuolen syövän riski ei ollut sen pienempi kuin vähän kuitua saavillakaan. Runsaasti kuitua nauttivat henkilöt saivat sitä vähintään 30 grammaa päivittäin, kun taas vähän kuitua saavilla määrä jäi 10-15 grammaan. Tutkimuksen julkaisi Journal of the American Medical Association. Euroopassa on saatu päin vastaisia tuloksia, yli 500 000 henkilön otos noin kymmenestä Euroopan maasta pohjana.
No kuitua syömme vielä ennen sauvakävelyyn siirtymistä sydäntautien ja aikuistyypin diabeteksen riskin vähentämiseksi. 25-35 grammaa kuitua päivässä tasapainottaa myös verensokerin heilahteluja, pitää pitkään kylläisenä, auttaa painonhallinnassa, saa vatsan toimimaan ja ehkäisee ummetusta. Parhaita kuidun lähteitä ovat kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.
Vielä viinasta vähäsen. Kai siitä aina voi puhua. Ne varoittelevat maksan poksahtamisella viinaa juovia, vaikka luulen, että juuri kukaan meistä ei tiedä ketään, jolla se olisi poksahtanut. Eikä kukaan meistä ole jäänyt paitsi liikaa juovista ystävistä (tai ex-ystävistä). Se pelottelukampanja on siis jokseenkin turha: vähän kuin Heinäluoman pääministeriydellä peloteltava. On täysin mahdollista että Heinäluomasta tulee pääministeri, eikä siinä ole mitään pelättävää, mutta sehän tarkoittaisi tässä ja nyt, että Vanhasesta tulisi presidentti. Sen voi torjua äänestämällä Halonen kerralla presidentiksi. Eka kierroksella.
Niin maksasta. Semmoinen amerikkalaistutkimus sattui jouluviikolla silmään, että yli kaksi kahvi- tai teekupillista päivässä voi puolittaa kroonisen maksasairauden riskin. Ei siinä mitään uutta, sillä aiemminkin kahvi on yhdistetty pienempään maksasyövän ja -kirroosin riskiin. Nyt mukana oli 9849 henkilöä. Selittäisikö suomalaisten kiivas kahvinjuontitaipumus sitä, että juomakulttuuristamme huolimatta maksat pysyvät varsin timminä, eivätkä rasvoitu. Vai onko se kiinni siitä, että jengi kittaa teräviä, niitäkin vain iltapäivisin ja viikonloppuisin? Ei siis litkutella maksaa punaviinissä aamuin ja illoin...
Miten kahvi maksaa suojaa, ei tiedetä. Eikä sitäkään tiedetä mikä tai mitkä kahvin sisältämistä ainesosista ovat suojavaikutuksen takana: ehkä kyse on kofeiinista, kafestolista ja antioksidanteilla. Antioksidantit kahvista katoavat muuten alle kymmenessä minuutissa keittämisen jälkeen, joten tuore kahvi on juotava heti. Tutkimus julkaistiin Gastroenterology-taannoin lehdessä.
Eihän tässä tullut tehtyä mitään lupauksiakaan. Kuin että kohtuuta käytetään ja kahvin juontia jatketaan kuitukeksin kanssa. Mutta oli tuolla se vinkki, että yksi tutkimus oli tehty tupakoimattomille. Voisiko siitä nipistää? Olisiko se yksi ensi vuoden lupauksia?
2 kommenttia:
Aion tehdä saman uudenvuoden lupauksen kuin viime vuonnakin. Eli pyrkimyksenä juoda päivässä lasillinen punaviiniä. 2005 alkoi hyvin, mutta sitten repsahti pitkiksi pinaviinittömyyden tauoiksi. 2006 ajattelin skarpata hieman.
Elämässä pitää olla tavoitteita. Tämä on yksi parhaista.
Lähetä kommentti