keskiviikkona, maaliskuuta 05, 2008

Palkkaerojen politiikkaa

Yleisradion uutiset on löytänyt tutkimuksen, jossa todetaan toimihenkilöiden palkkaerojen kasvaneen huomattavasti nopeammin kuin muissa ryhmissä.

Uutisen mukaan Elinkeinoelämän keskusliitto - EK ei siis nykyään tarkoita Etsivää Keskuspoliisia - on erinomaisen ilahtunut siiä, että toimihenkilöiden palkkaerot ovat kasvaneet 2000-luvulla.

EK sanoo, että kannustavaa palkkapolitiikkaa pitää "kehittää edelleen", sillä se "motivoi työntekijöitä edelleen kehittämään osaamistaan". Pienet palkkaerot kun "eivät kannusta kehittämään osaamista". Lisäksi pienet palkkaerot "osaltaan hidastavat talouden väistämätöntä rakennemuutosta."

Kannustusta isopalkkaisille ei siis nykyään anna enää raha vaan - palkkaerot.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista. Se ei kannusta, että itse pärjää hyvin, vaan pikemminkin se, että kaveri pärjää huonosti.

Varapygmi kirjoitti...

Tuo kuulostaa pelottavalta. Olen ajatellut, ettei oma leipä maistu sen paremmalta, jos joku toinen joutuu syömään pettua. Pikemmin päinvastoin.

Homo Garrulus kirjoitti...

Minä olen aina myynyt rahaa ja rutkasti firmoille. Sitten olen puhunut mm sitä, etten pidä kun lapsia pyydystetään tai servereitä valvotaan väärin verukkein. Nämä viimeiset kommenttini ovat aina heittäneet minut epämiellyttävien kastiin ja sitten tukeutuvat edellisiin psykopaatteihin ja näin saatiin kuva minusta ns. huonostikäyttäytyvästä. Ja minun ystäväni menivät ja uskoivat!! Se oli pahin isku:miksi eivät sanoneet, etten ole sellainen huonostikäyttäytyvä? Miksi lähtivät sadistisin hissutteluin korottamaan omia osakkeita vallan edessä eivätkä edes ajatelleet hetkeksikään mitä aiheuttivat. Näin huomasin ,että narsismi tulee aina ensin (minä minä minä tiedän ja te muut olette tyhmiä -asenne, joka on joka firmassa ja ihan ylös asti) ja myynti ja rahantulo jopa sekundääristä. Uskovat, että voivat aina ottaa joku toinen "renki" heitä passaamaan ja näin sain kuulla, etten ole haluttu. En uskaltanut mennä edes juristille: olisi pitänyt. Minä huomaan miten helposti tallataan naisia, joiden habitus on pehmeä eikä hyökkäävä. Mutta minä vaan kysyn: minkälaiset ovat ne naiset, jotka pokkana myyvät alkoholia, huumeita ja osallistumista myös lapsipornoon vaikka eivät siitä puhu. Ovat siinä serveriduunissa mukana vaikka ummistavat silmänsä. Minä yritin puhua näistä servereistä: mitä ne ovat ajatelleet mutta kuvio selvisi vasta jälkeenpäin. En ollut edes voinut kuvitella, että sellaisia sivubisneksiä hoitaa hyvämaineiset kouluopettajat, joiden rooliksi on tullut konsultointi.

Heitähän USKOTTIIN nimenomaan koulusektorilla ja sehän siitä iljettävää tulikin. Näin se taitaa mennä: se joka omistaa maaseudun myy sen, se joka omistaa koulusektorin (henkisessä mielessä siis) myy sen, se joka omistaa köyhät myyvät heidät, se joka omistaa jne jne eli omistajuus väärinkäytetään.

Sen takia epäeettinen kasvaa ja tähän lisää rahan liikehdintä roimasti kuviota. Koska rahan kannttavuus menee ei-kristillisten alueiden kautta nopeammin ja tehokkaammin, niin eikös niitä prosesseja ole pian implementoitu meille? Näin se menee - aivan kuten sotateollisuus jenkeissä. Sulautuu systeemiin ja tekee mahdottomaksi avata enää auki, ilman, että kansaa satuttaa.

Pitäisi olla toinen raha: arvoa mittaava raha. Ei pelkkää vauhtia kuten nyt.

Ripsa kirjoitti...

Miten suomennetaan cut-throat capitalism?

Riistokapitalismi tuntuu jo vanhanaikaiselta. Nyt on osattu ottaa käyttöön työntekijöiden halu olla jotain muuta kuin työntekijä.

henrik kirjoitti...

Tervehdys,

Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #11 jaksoon. Olen antanut kaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
http://blogit.yle.fi/node/2038

Radio Peilistä ohjelma kuullaan lauantaina klo 11:55, maanantaina klo 05:52 ja 10:43 sekä tiistaina klo 23:53.