lauantaina, tammikuuta 20, 2007

DocPoint Special tänään Yle Teemalla

Digiboksin omistajat voivat taas onnitella itseään, jos vielä näköradiokin toimii. Tänään lempifestivaalini DocPoint on saanut nimikkopaikan YleTeemalta. Esillä on DocPoint Special, jossa esitetään parhaita paloja edellisvuotisilta festareilta.´

Festivaalin toimiva johto kertoi eilen, että lippujen ennakkomyynti alkoi huimalla vauhdilla. Joten pitäkääpä kiirettä. Loppuunmyynnin vaaravyöhykkeessä on jo eka päivän jälkeen ainakin Jesus Camp.

DocPoint -special Teemalla alkaa tänään iltakahdeksalta (klo 20.00) kokeellisen dokumentin elävän legendan, Jörgen Lethin ja toisen taskalaisen elokuvajulkimon Lars von Trierin hienolla elokuvalla Viisi kampitusta. Leth saapuu festivaalin vieraaksi tänä vuonna. "Dokumentti on matka dokumenttielokuvan ytimeen", elokuvaa mainostetaan. Jörgen Leth ja hänen poikansa Anger Leth ovat tulossa DocPointiin ensi viikon lopulla.

Klo 21.28 alkaa Pyhiinvaellus, Werner Herzogin sanaton, Sir John Tavenerin musiikin myötä kulkeva elokuva pyhiinvaeltajista on kuvattu eri puolilla maailmaa. Olen joskus kirjoittanut Herzogista jutunkin, joten mitä siitä enempiä. Juttu ei ole ihan lyhyt.

Kevin McDonaldin ohjaama A Brief History of Errol Morris alkaa klo 21.46. Dokumentaristi Errol Morrisin lyhyt historia on nimensä mukaisesti muotokuva Morrisista dokumentaristina, miehen itsensä sekä muun muassa Werner Herzogin ja Philip Glassin haastattelujen, filminäytteiden ja niitä selittävien selostusten kautta. Muotokuva on toimiva johdatus Morrisin maailmaan. Kaikki Morris-elokuvat esitetään DocPoint-festivaaleilla. Jos ette ole nähneet, niin nyt on paikka korjata erehdys. Niin minäkin aion tehdä.

Nykyisen dokumentin Grand Old Manin, Lasse Naukkarisen mainio Olipa kerran utopia alkaa klo 22.34. Se kuljettaa katsojan läpi vuosikymmenten kohti idealismin kuolemaa ohjaajan oman elämän kuvaamana. Dokumentissa nähdään mm. valokuvia Lapualaisoopperasta, leikkaamon lattialle päätyneitä otoksia Vanhan valtauksesta sekä lukuisia lainoja aikansa merkittävistä elokuvista.

Phil Grabskyn ohjaama Poika Buddhan raunioissa (The Boy who Plays on the Buddhas of Bamiyan) alkaa klo 00.05 eli heti puolen yön jälkeen. Se on jännä tarina. Talebanit tuhosivat vuonna 2001 yli 1600 vuotta vanhat Bamiyanin Buddha-patsaat. Elokuva kertoo patsaiden raunioissa elävästä 8-vuotiaasta Mir-pojasta ja hänen perheestään.

Ja yöllä ennen yhtä, klo 00.57 alkaa Patricia Guzmánin kohteensa nimeä kantava hieno dokumentti Chilen vallastasyöstetystä presidentistä Salvador Allendesta. Päivämäärähän on helppo muistaa. Se oli 11.9.1973.

Että nyt kannattaa olla onnellinen digiboksin omistaja.

Ei kommentteja: