sunnuntaina, marraskuuta 04, 2007

Beatnikit, Hipit, Yippiet ja Zippiet

En tiedä miten jouduin Roz Paynen arkiston sivuille. Payne on saanut kerätyksi News Reel -yhtiön uutiskatsaukset 1960-luvulta seuraavan vuosikymmenen alkuun.

Kyse on siis ajan joukkoilmiöitä tallentavasta dokumentielokuvaliikkeestä. Näiden yhtiöiden suoranaisia seuraamuksia näyttää olevan yhä olemassa.

Camera News Inc. on yksi niistä. Sen yhteydessä yleensä mainitaan aktiivisesti yhä toimiva, vuonna 1967 perustettu Third World Newsreel, yli 400 dokkarin firma. New Yorkissa toimiva yhtiö on hieman kirjannut ylös historiaansakin, joka on siis radikaalien elokuvatyöntekijöiden aktivistikollektiivien historiaa. Vaikka te ette sitä tiedä, vastaavia oli Suomessakin.

Aktivisteista löytyy teemaamme liittyvin kuvin ja filmipätkin tuore dokkari: Yippie v.2.0. Alkuperäinen Yippie, josta tuossakin on otteita, on Bill Jerseyn ohjaama 15-minuuttin farssi vuodelta 1968. Siinä rinnastetaan kuvin Demokraattien puoluekokouksen yhteydessä 1968 olleet mellakat ja D. W: Griffithin orgiakohtaukset elokuvasta Suvaitsemattomuus (1916). Näitä rinnastuksia tässä kymmenminuuttisesta ei löydy.
You Tubessa näyttää olevan kaikenlaista aiheeseen liittyvää. Aluksi pari minuuttia mustien folk-bluesia.Ajan joukkoliikkeitä nähdään myös monissa koosteissa. Tässäpä yksi valokuvasarja, jota säestää tunnettu hippilaulu San Franciscosta (2'17'').Jos haluatte tietää, mitä se hippimeininki oli, niin katsokaapas Something's Happening. Se kertoo valistuksellisesti, mitä The Hippie Revolt (1967) tarkoittaa. Reilun parin minuutin traileri väreissä:
Ja hieman muunnelmia populaarikulttuurista. Hallucination Generation (1966) kertoo pop-kulttuurin muuttumisesta huumekulttuuriksi. Kyse on pariminuuttisesta trailerista. Kukaan ei ollut niin hullu, että olisi tällaista tuonut Suomeen sensuroitavaksi:Mikään ei tullut tyhjästä kuten Something Weirdin reilun kahden minuutin kooste The Beatniks osoittaa.
Valtavirrasta poikkesi myös Sam Fullerin Shock Corridor, jossa myös nymfot saattoivat olla ongelma, kuten tästä parin minuutin pätkästä näkyy:Nykyäänkin kantaa ottavia dokumentteja tehdään. Tässä setsemän minuutin otos elokuvasta 26 Square, jonka saa netistä ladatuksi kokonaankin DivX-muodossa. Toimii kahdella kielellä, englanniksi ja ranskaksi:Nykyään tätä maailmaa näkee myös musiikkivideoissa. Yhteiskuntakritiikkiä räppäilee AKIR & Immortal Technique. Biisi on Treason:Onkos kukaan kiinnostunut tällaisista jutuista? Laittakaa kommenttia...

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Aivan taatusti ainakin me Ameriikassa mainittuina aikoina asuneet, kyllä!

Vaikka on sitä tuolla Teemassakin jotain ollut, eilen oli hieno Zappa-leffa. Zappa nyt ei kyllä ollut mikään hippi, kyllä se pyrki vähän jonnekin kauemmas (far out, outa sight).

Zappa oli musiikin Thomas Pynchon.

Hurma kirjoitti...

Elämän suuria pettymyksiä; Zappa meni sivu suun, kun säästelin lauantain lehteä sunnuntailukemiseksi. Ja liian myöhään havaitsin lauantain tv-ohjelmat.

Kiitos Sedis, olet taas kaivanut esiin upeita pätkiä menneisyydestä(mmekin melkein). Tämänkaltaiset postaukset ovat Blogistanian parasta puolta.