tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Valmis!

Nämä on nyt sitten huolellisesti katseltu.

Käykää tekin tsiigaamassa ne Kettupäivillä, jossa on dokumenttielokuvien lisäksi paljon muutakin tarjolla.

KETTUPÄIVILLE VALITUT DOKUMENTTIELOKUVAT

Aina kunnollinen / Katja Pällijeff
TaiK / ELO, D, Digibeta, 20’

70-luku. Pohjanmaa. Elvis kuolee ja vanhemmat eroavat. Peruskoulun matematiikan opetuksessa otetaan käyttöön uusi käsite: joukko-oppi. Aina kunnollinen on kokonaan arkistomateriaaliin perustuva omaelämäkerrallinen dokumenttielokuva lapsen hämmennyksestä.

DMZ / Jouni Hokkanen, Simojukka Ruippo
Soma Projects / Simojukka Ruippo, D, Beta SP, 4’

Korean niemimaata jakaa 38. leveyspiiri. Sen alapuolella sijaitsee yltiökapitalistinen ja Aasian menestyviin taloustiikereihin kuuluva Etelä-Korea. Pohjoisessa sinnittelee maailman ainoan kommunistidynastian hallitsema äärinationalistinen valtio. DMZ eli Demilitarized Zone (demilitarisoitu vyöhyke) on Korean niemimaan halkaiseva, raskaasti vartioitu maakaistale.

Ikiomaksi / Saara Cantell
Periferia Productions Oy, D, Digibeta, 28’

Dokumentti adoptiosta lapsen silmin. Yksitoista 3-8-vuotiasta, eri puolilta maailmaa Suomeen adoptoitua lasta kertoo omin sanoin kokemuksistaan adoptiosta, ja elämästä yleensä.

Iso poika / Mia Halme
Avanton Production Oy, D, Digibeta, 51’

Voiko ekaluokkalainen tulla vielä syliin? Iso poika kertoo lapsuuden ruuhkavuodesta. On oltava kädet taskussa vahvin ja nopein, mutta kiroiltava muualla kuin kotona. On opittava kaiken mailman säännöt. Millaista on olla tosi iso ja niin pieni?

Jätkät / Selma Vilhunen
Making Movies Oy, D, Digibeta, 18’

Asko ja hänen hevosensa Myrsky tekevät töitä pääkaupunkiseudun lähiömetsissä.

Keidas / PV Lehtinen
Cineparadiso, D, 35 mm, 20’

Meditatiivinen matka keitaalle, josta on muodostunut joukolle ihmisiä kuin toinen koti, jonne he palaavat joka kesä. Heitä yhdistää yhteinen vahva kokemus uimastadionista elämänvoiman lähteenä. Monet ovat käyneet siellä pikkulapsesta asti.

Kesän lapsi / Iris Olsson
TaiK/ELO, D, Digibeta, 59’

Svetlana, 11-vuotias Venäjän Karjalan lastenkodissa asuva tyttö, on saanut uudet kummivanhemmat Vaasasta. Dokumenttielokuva kertoo Svetlanan unelmasta - lomasta rajan toisella puolella, hetken verran perheen jäsenenä.

Kiinnipitäminen – ikämieskiekkoilijat puhuvat rakkaudesta / Arthur Franck
4KRS Tuotannot, D, Digibeta, 9’

Jäähykoppi muuttuu rippituoliksi kun elämää nähneet jääkiekkopelaajat kertovat naisista ja rakkaudesta. Kovia taklauksia ja rajuja vetoja, ensirakkauksia ja epäonnistuneita avioliittoja. Ottelun temmellyksessä miehet avautuvat meille.

Kohtaamisia Kuubassa / Arto Halonen
Art Films Production Oy, D, Digibeta, 18’

Hurrikaani Wilma lähestyy ja baseball-kauden huipennus on ovella. Jännittyneistä tunnelmista huolimatta kuubalaiset elävät oman rytminsä mukaan: dominoa pelataan ja orkesteri hakee harjoituksissa yhteistä säveltä. Elokuva koostuu erillisistä kohtauksista, joista muodostuu pieni läpileikkaus kuubalaiseen elämänmenoon. Kaikki kohtaukset on kuvattu yhdellä otolla, ilman leikkausta.

Liikkeen mieli / Seppo Rustanius
Illume Oy, D, Digibeta, 8’

Elokuva tarkastelee kehon kieltä naisvoimistelun, modernin tanssin historian sekä ihmisen arkisen liikkeen kautta, arkistomateriaalin ja tanssijan avulla.

Lilli / Oliwia Tonteri
TaiK/ELO, D, 26’

Nuoren, opiaattiriippuvaisen Lillin mielenmaisemaa hänen päiväkirjojensa kautta kerrottuna. Päiväkirjoihin Lilli välitti tunteensa, havaintonsa ja mielikuvituksensa rikkaasti 20-vuotiaaksi asti.

Lounastauko / Rostislav Aalto
Zen Media Oy, D, MiniDV, 3’

Lounais-Kiinassa, Kunmingissa katusoittaja pitää hyvin ansaitun taukonsa.

Maistuiko? / Rostislav Aalto
Zen Media Oy, D, MiniDV, 3’

On Naadam-festivaalit. Olemme ratsastuskilpailualueella. Slovenialainen kuvausryhmä tekee olutmainosta paikallisten asukkaitten avustuksella. Mutta millä hinnalla?

Make / Maria Ahola
Tampereen AMK/Taide ja viestintä, D, Digibeta, 5’

Tamperelainen Make kasvoi lapsuutensa juoppotalossa, kunnes hänet huostaanotettiin. Nuorena hän taisteli heikompien puolesta, kostamalla seksuaalirikollisille. Nyt Make työskentelee auttaakseen tämän päivän nuoria.

Maratoonari / Timo Aartomaa
Heltech / Illume Oy, D, Digibeta, 28’

Dokumentin sanoma katsojille on positiivisen uskon, toivon ja liikunnan vaikutus fyysiseen ja psyykkiseen parantumiseen. Seuraamme Minnan valmistautumista seuraavaan maratooniin.

Meidän Molli / Sakari Suuronen
Tampereen AMK / Taide ja viestintä, D, Digibeta, 3’

Tarina Suurosen perheen Molli-koirasta.

Minä ja Mäet / Pekka Ruuska
Tampereen AMK, D, 6’

Tyhmä mies kertoo suhteestaan naapurissa asuneen Mäen perheen naisiin. Toteutustapa on ruma. Välillä tuntuu siltä, että pääpaino on vain siinä miltä asiat näyttävät.

Mongolialainen iltapäivä / Rostislav Aalto
Zen Media Oy, D, MiniDV, 24’

Elokuvassa seurataan isän ja tyttären matkaa siskonsa luo maalle. Heidän tarkoituksenaan on teurastaa lammas ennen pimeän tuloa. Elokuva on kuvattu yhden illan aikana.

Neljännen tien lapset / Aino Halonen
National-Filmi Oy, D, dvd, 16’

Elokuva kertoo azerbaidzanilaisen pakolaisleirin lapsista, jotka käyvät läheisellä vuorella muistelemassa kotiaan miehitetyssä Vuoristo-Karabahissa.

Niityn ötökät, osa 2: Aamukasteesta iltaruskoon / Miikka Friman
Miikka Friman, D, dvd, 7’

Niityn ötökät on luontoelokuvatrilogia, joka kertoo länsivantaalaisen niityn hyönteislajistosta. Niitty on ekosysteeminä ainutlaatuinen ja eri vuodenaikojen vaihtelu värittää tätä luontoelokuvaa, jonka kuvaaminen vei enemmän kuin kaksi kesää.

Omenatarha / Salla Sorri
TaiK/ELO, D, 19’

Aleksei haluaa ammattinyrkkeilijäksi. Filosofinen valmentaja ja baletinopettaja-äiti seuraavat hänen kasvuaan kohti itsenäistä aikuisuutta. Elokuva rakkaudesta, liikkeestä ja unelmista.

Pape-rip / Juho Malanin
Kemi-Tornion AMK, D, dvd, 6’

Lehtidokumentti kuvaa yhden vuorokauden tapahtumia satunnaisten uutis- ja aikakauslehtien lyhyen elämän näkökulmasta. Lehden matka aamutuntien painotalosta myyntipisteiden kautta kuluttajien erilaisiin käyttötarkoituksiin kuvataan ihmiskertojen sijasta äänimaailman ja kuvien keskinäisella rytmillä. Elokuva pyrkii kuvaamaan lehden taukoamatonta tuottamista suhteessa huutomerkein varusteltuihin otsikoihin ja uutisjuttuihin, jotka pitävät lehteä päivittäin elossa.

Pidä kiinni / Sanna Liinamaa,
Cedars Production, D, dvd, 37’

Annu ja Mickan ovat rekisteröineet parisuhteensa ja haluavat perheeseen lapsen. Intian matka antaa mahdollisuuden unelman toteutumiselle.

Puhdistus / Erkko Lyytinen
Kinotar Oy, D, Beta Sp, 57’

Fanny Bollström ryhtyi selvittämään Pankakoskelta vuonna 1956 karkotetun romaniväestön omaisuuden kohtaloa. Erkko Lyytisen lämminhenkisessä elokuvassa tarkastellaan romaniperheen elämää nykypäivän Suomessa. Elokuva kertoo värikkään ja iloisen arjen kautta niin arvomaailman ja kulttuurin kuin ulkopuolisuuden tunteenkin siirtymisestä sukupolvelta toiselle.

Sydämeen kätketty / Marjut Rimminen, Päivi Takala
Soundsgood Productions Oy, D, Digibeta, 29’

Sodan kuluessa syntyi paljon lapsia. Isät palasivat rintamalta ristiriitaisin tuntein. Tarina nuoren tytön muistikuvista lapsuudesta sodan jälkeisessä Suomessa. Lapsen maailmassa vanhemmat ovat autoritäärisiä, pelottavia ja etäisiä. Vasta kuusikymmenluku toi vapautuksen kaikista auktoriteeteista.

Taikayö / Jouni Hiltunen
Katharsis Films Oy, D, Digibeta, 15’

Hannes Tiira on sokea. Hän tekee joka yö toukokuun alusta heinäkuun toiselle viikolle yksinäisen kävelyretken lintulehtoon jota halkoo kilometrin pituinen metsätie. Hän laskee ja lajittelee lehdon yölaulajat, kevään ensimmäisestä livertäjästä alkaen. Elokuvassa kuullaan Tiiran ajatuksia ja lintujen laulua kesäöisessä metsämaisemassa.

Traces / Mauri Pasanen
Mauri Pasanen, D, dvd, 32’

Nuori nainen etsii sukulaisia, joihin Holokausti ja rautaesirippu katkaisivat yhteydet.

Tupakkahuone / Jukka Kärkkäinen
October Oy, D, Digibeta, 58’

Työpaikan tupakkahuoneessa vedetään hermosauhuja ja pohditaan asioita. Siellä mietitään ihmisten elämäntilanteita ja kerrotaan tarinoita, istutaan yksin tai yhdessä. Tupakkahuone on yhteinen tila, johon saatetaan mennä, vaikka tupakanpoltto olisi lopetettukin. Elokuvassa kuvataan junan, tehtaan, joukkoliikenneyrityksen ja kahden sairaalan tupakkahuoneita.

Unelmana Karjala / K.J. Koski
Illume Oy, D, Digibeta, 48’

Jatkosodan jälkeen Karjala tyhjennettin suomalaisista ja asutettiin venäläisillä. Miltä näistä venäläisistä tuntui muuttaa suomalaisiin pirtteihin ja pelätä öisin heidän kostoaan? Tarina Karjalan jälleenrakentamisesta venäläisen evakon silmin.

Viimeinen joiku Saamenmaan metsissä / Hannu Hyvönen
Osuuskunta Marjarinteen Metsäpuutarha, D, MiniDV, 58’

Dokumenttielokuva seuraa metsäkonfliktia Inarissa. Metsähallituksen, saamelaisten poronhoitajien ja ympäristöaktivistien kiistassa etsitään sekä syitä että ratkaisuvaihtoehtoja.

Äiti pelastaa maailman ja tulee sitten kotiin / Aino Halonen
National-Filmi Oy, D, dvd, 27’

Onko pelastaja aina oikeassa? Elokuva nuoresta pariskunnasta, joka elää pienellä pakolaisleirillä Kaukasuksen kupeessa, ja suomalaisesta naisesta, jonka vankkumaton usko länsimaiseen demokratiaan alkaa horjua.

Ei kommentteja: