perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Dokkareita Amsterdamissa

Ensi viikon lopulla alkaa Amsterdamissa IDFA, maailman suurin dokumenttielokuvafestivaali. 23. päivä alkava juhla päättyy vasta joulukuun 2. päivänä. Siellä on mukana monia suomalaisiakin, ainakin seitsemän suomalaista elokuvaa eri sarjoissa esitetään.

Joris Ivens -palkintoa on pidetty festivaalin pääpalkintona ja sitä tavoittelee, ymmärtääkseni hyvin mahdollisuuksin, Arto Halonen uusimmallaan Shadow of the Holy Book.

Jo pääseminen pääsarjaan on aika saavutus. Kisaa varten on katsottu 350 varteenotettavaa dokumenttielokuvaa. Arton elokuva on monissa etukäteisarveluissa rankattu varsin korkealle. Pirjo Honkasalo on ainoa suomalainen, joka on voittanut Joris Ivens-palkinnon Atman-elokuvallaan 1997.

Ivens-kilpailuissa on mukana myös tanskalais-suomalainen Mechanical Love, jonka osatuotantoyhtiönä on suomalainen Making Movies Oy, jo yli 50 dokkarin firma, joka on laajentanut nyt myös näytelmäelokuviin (esim. Koti-ikävä, Musta jää.) Ihmisen ja robotin suhdetta tarkastelevan dokumentin musiikin on tehnyt Sanna Salmenkallio, jolla onkin näissä tehtävissä jo hyvät meriitit. Siinäpä uusi haastateltava elokuvasta kiinnostuneille toimittajille.

En ole aivan varma, mutta muistelisin kuulleeni jossakin pöytäkeskusteluissa, että muinaisaikainen opiskelutoverini Kalle Aho - tosin toisesta historia-aineesta - on yksi Mechanical Loven tuottajista.

Uutuuksiakin näyttää olevan festivaalin liitetiedostona. Netistä löytyy Babelgum On-Line Film Festival, jota vetää Spike Lee. En tiedä, onko hän paikalla näissä bileissä.

Ei kommentteja: