sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Cabiria tänään

Posted by Picasa

Elokuva-arkistossa esitetään tänään klo 17.45 jättimäinen italialaisspektaakkeli Cabiria (ohj. Giovanni Pastrone, 1914 Italia). Sinne.

Cabiria on kuulun Gabriele D'Annunzion käsikirjoittama historiallinen tarina, joka perustuu Titus Liviuksen tunnettuun teokseen.

Tulivuori Etnan purkautumisen aiheuttamaa kaaosta hyväksikäyttävät foinikialaiset merirosvot tappavat kaikki miehet, mutta sieppaavat Cabirian ja hänen hoitajansa Croessan puunilaissotien aikana, kolme vuosisataa ennen ajanlaskun alkua.

Cabiria myydään orjaksi Karthagoon, ja hänet aiotaan uhrata Moolokille. Viime hetken pelastajina toimivat jalosukuinen roomalaismies Fulvio Axilla, joka on itse asiassa Rooman vakooja, ja hänen jättiläiskokoinen orjansa Maciste. Cabiria saadaan suojaan kuningatar Sophinesban luokse, mutta Maciste napataan kiinni.

Fulvio onnistuu pakenemaan. Kymmenen vuotta myöhemmin, monien vaiheiden jälkeen Karthagon suuruudenaika on ohi ja Fulvio palaa kaupunkiin.

Mainituissa "vaiheissa " käydään läpi historiallisen antiikkispektaakkelin vakio-ominaisuudet. Tässäkin sensuuripäätöksellä opettavaisena sallitussa elokuvassa miekkaillaan, esitellään muinaisia temppeleitä ja kauhistuttavia jumalia sekä kidutusta, verenvuodatusta, palavia taistelulaivoja, dramaattisia kuolemia, hävitystä, tuhoa ja muuta väkivaltaa ja tehdään näyttäviä pelastautumisia esimerkiksi hyppäämällä korkealta kalliolta veteen.

Elokuvia on maailmassa niin paljon, että jokaisen henkilökohtaisella "puutelistalle" riittää yksittäisiä nimikkeitä. En ole Cabiriaa nähnyt, mutta nyt on aika ryhtyä tuumailusta metrisiin tekoihin.

Ei kommentteja: