lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Norman Mailer (1923-2007)

Posted by Picasa


Norman Mailer on kuollut.

Alastomat ja kuolleet (Gummerus 1951)
Hirvipuisto (Artis 1958)
Amerikkalainen unelma (Weilin + Göös 1965)
Yön armeijat (Weilin + Göös 1968)
Muinaiset illat (Otava 1984)
Pyövelin laulu (Otava 1985)
Kovat kundit eivät tanssi (WSOY 1986)
Porton haamu (WSOY 1994)
Pojan evankeliumi (Gummerus 1998)
Adolfin linna (Gummerus 2007)

Mailer kirjoitti 40 romaania, monia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia sekä runoja. Hän ohjasi itse näytelmänsä ja elokuvansa, jossa myös esiintyi. Dokumenttielokuva, jossa hän käy läpi elämänsä kirjailijana, on taidokas ja suorastaan loistelias. Hyvin harvoin elokuvanäytteiden ja historiaa tiivistävien omakohtaisten kommenttien avulla voidaan luoda niin säkenöivää kokonaisnäkemystä.

Ainakin 75 eri lehteen kirjoittaneena journalistina hänet tunnetaan erityisesti puoluekokousten poliittisena reportterina, usean presidentin epävirallisena neuvonantajana, yliopistocampuksien loistavana esitelmöitsijänä; televisio- ja radioesiintyjänä hän on ilmeisesti ollut haastateltavana useammin kuin kukaan muu kirjailija.

Mailer pystyi moniottelemaan sujuvasti populaarin, undergroundin ja kulttuurieliitin kentillä, eikä hän ollut hullumpi nyrkkeilijänäkään tai renttuna, joka puukotti erästä vaimoaan. Uusimman vaimonsa kanssa hän eli onnellisena neljännesvuosisadan, mutta sitä ennen takana oli viisi avioliittoa. Hänellä on kaikkiaan yhdeksän lasta.

Ei kommentteja: