lauantaina, joulukuuta 29, 2007

Kulma se on näkökulmakin

 
Posted by Picasa


"Ad omnia paratus" on latinaa ja tarkoittaa "valmiina kaikkeen". Lause on monista yhteyksistä tuttu ja on tunnuksena mm. Pohjoismaisella taisteluosastolla (Nordic Battle Group) ja esimerkiksi brittiläisellä laskuvarjorykmentillä (The Parachute Regiment).

Ruotsalaiset, joille asia on altis, voivat tehdä lauseesta tehdä kaksi käännöstulkintaa: painotus on joko valmiudessa ("beredd till allt") tai siinä, mihin kaikkeen voi joutua ("beredd på allt").

"Ad omnia paratus" on myös Ruotsin vaakunaleijonan latinankielinen tunnuslause. Mutta nyt Ruotsin leijonalle on käynyt huonosti: ensin heilahti kirves ja nyt pilkkakirves.

Mainitun taisteluosaston naissotilaat olivat tehneet valituksen tunnuslauseesta sillä perusteella, että se loukkaa tasa-arvoa. Varmuuden vuoksi valitus oli suunnattu suoraan EU:n tuomioistuimeen. Ja niin vaakunan urosleijonalta poistettiin sukuelimet. Vain siten se ei loukkaisi sukupuolista tasa-arvoa. Pilkkakirveet ovat nyt veistelleet siitä, mihin kaikkeen pitääkään olla valmis sukupuolisen tasa-arvon toteuttamiseksi.

Suomen 1500-luvulla käyttöön otetulla leijonalla sukupuolielimet ovat kyllä näkyvissä, mutta tavalla, josta ei voi päätellä, onko kyseessä uros vai naaras. Vain leijonan harja paljastaa sukupuolen. Sitä ei ole vielä ruvettu parturoimaan.

Myöskään Suomen vaakunaleijonan heraldinen kuvaus ei paljasta yksityiskohtia tässä elintärkeässä asiassa: "Punaisessa kentässä kruunupäinen leijona, joka pitää oikean etujalan sijalla olevassa haarniskoidussa kädessä iskuun kohotettua miekkaa ja polkee takajaloillaan sapelia, leijona kruunuineen ja varuksineen, aseiden kahvat ja käsivarsihaarniskan nivelet kultaa sekä aseiden terät ja käsivarsihaarniska hopeaa; kenttään siroteltu yhdeksän hopearuusua."

Muistelimme aamiaispöydässä Prahan retkellämme käytyä keskustelua tsekkiläisestä vaakunaleijonasta. Paikallinen taidehistorian professori kertoi pitkällisestä kirjeenvaihdosta vaakunan yksityiskohdista paikallisen toimikunnan ja valtakunnallisen arkiston välillä. Oleellista käydyssä väittelyssä ei siellä tietenkään ollut näkökulma sukupuoliseen tasa-arvoon vaan siitä, että leijonan elimen tanakka nousukulma olisi asteelleen oikea!

4 kommenttia:

Teologi kirjoitti...

Muistaakseni Päijät-Hämeen Vellamo-hahmon tisseistä oli samantapaista vääntöä. Joko tämän maakuntaliiton tai paikallisen vissyvesipullottamon markkinointitunnuksen kuppikoko oli hakusessa.

Eiväthän ne koskaan ole oikein kohdallaan.

Sedis kirjoitti...

C-kuppiahan tuo näyttää olevan. Isokätisellekin ihan okei.

Juha kirjoitti...

On se hyvä, että maailmassa osataan keskittyä olennaisiin asioihin.

Ripsa kirjoitti...

Sukupuolesta viis, mutta vääntäytykää nyt katsomaan Teemalta Bergmanin ohjaama Mozartin Taikahuilu.

Se on loistavaa tavaraa ja iskee kuin kesä keskelle kaamosta. Taatusti!