tiistaina, toukokuuta 17, 2005

Ylioppilasmatrikkeli julkaistu

Kun Turku paloi vuonna 1827, tuhkaksi muuttui myös Turun akatemian vanhin opiskelijamatrikkeli. Valtaosa akatemian omaisuudesta, kirjasto ja erikoiskokoelmat tuhoutuivat, mutta ylioppilaat, professorit ja henkilökunta onnistuivat kantamaan vähäisen osan materiaalista turvaan. Palolta säästyneen aineiston avulla Vilhelm Lagus (1821–1909) kokosi ylioppilaiden tiedot teokseensa Album studiosorum academiæ Aboensis, Åbo akademis studentmatrikel å nyo upprättad.

Teos on vanhentunut, sillä uusi tutkimus on tuonut esille paljonkin korjauksia ja täydennyksiä Laguksen tietoihin.

Filosofian maisteri Yrjö Kotivuori on uurastanut aineiston parissa kahdeksan vuotta Uppsalan yliopiston kirjastoa ja Tukholman kuninkaallista kirjastoa myöten. Filosofian maisteri on myös aineiston verkkoon vienyt Tapio Nurminen.

Syntynyt ja verkkoon saatettu Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852 on perusteellisesti tarkistettu ja uudistettu. Se sisältää yli 18 000 ylioppilaan tiedot, mutta selvitettyjen sukulaisuussuhteiden myötä tietokanta antaa informaatiota yli 80000 henkilöstä. Erityisesti sukututkimuksen käyttöön soveltuvaa aineistoa siis riittää.

Yliopiston historia -sivut on myös pantu uuteen uskoon Helsingin yliopiston 365-vuotisjuhlan kunniaksi. Filosofian maisteri Pia Österman on aineiston toimittanut emeritusprofessori Matti Klingen kolmiosaisen historiateoksen pohjalta. Viihtyisiä hetkiä historian parissa teillekin.

Ei kommentteja: