perjantaina, huhtikuuta 06, 2007

Passiota

Televisiosta tulee Mel Gibsonin verinen ja sen mukaisesti K18-elokuva Kristuksen kärsimyskertomus (The Passion of the Christ/USA 2004, 122'). Gibson seuraa Jesajaa: "Ja kuitenkin monet järkyttyivät hänet nähdessään - tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu." (Jes. 52:14)

Se palautti mieleen elokuvaprofessori Henry Baconin hienon artikkelin elokuvasta Ennen ja Nyt-lehdessä kolme vuotta sitten.

4 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

No tuli nähtyä tuokin elokuva. Kenelle sitä kärsimystä haluttiin tulkita, nälkäisille Afrikassa tai ihmisille Irakissa?

Tuskinpa vain. Kuolla kärsimysten kautta kirkastuneena, on todellisuudelle vieras ajatus, myös metaforana. Ei kärsimys kirkasta ketään, useimmiten se nujertaa ihmiset ja heidän kuolemansa on vain täydellinen tappio, ei mitään muuta.

Hyvinvoiva omaan napaansa tuijottava eliitti, turvautuu siihen pitääkseen itsensä hereillä, oma autuas hyvinvointi maistuu sen jälkeen paremmalta. Näitä itseriittoisia henkisiä harjoituksia tuskassa on rasittavaa seurata. Ei yhtään sen palkitsevampaa touhua, kuin Britney Spearsin toilailujen seuraaminen.

Ja luulen, että aika monet ovat kärsineet enemmän, kuin tuo Gibsonin Jeesus. Siitä voi vaikka varmistua katsomalla Wikipediasta mitä tapahtui Ruandassa kolmetoista vuotta sitten, että ei tarvitse mennä kahdentuhannen vuoden päähän. Ei vain ole niin filmaattinen aihe.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruandan_kansanmurha

Varapygmi kirjoitti...

Elokuvaa ei kärsinyt katsoa, mutta Baconin juttu on mielenkiintoinen. (Esillepano on tosin vähän vajaa: runsaasti typoja, yksi kappale kahteen kertaan ym.)

Tämän päivän kohokohdaksi on näköjään määrätty Wylerin Loma Roomassa (Nelonen klo 10.55), jonka totesin aukoksi imdb-meemissä.

Sedis kirjoitti...

Loma Roomassa (1953) kannattaa aina katsoa Audrey Hepburnin vuoksi. Hänen suomalainen vastineensa oli Heidi Krohn, joka näytteli Veikko Itkosen Leenassa pääosaa hieman tuon elokuvan jälkeen.

Olen usein miettinyt, että nämä ulkomaiset "esikuvat" pitäisi listata. Tämän varmistin Heidi Krohnilta itseltään.

Sedis kirjoitti...

Ruandan kansanmurhaan ehtii tutustua tietysti Pääsiäisen jälkeenkin. Nythän Suomesta on juuri napattu kiinni yksi epäillyistä murhaajistakin.