maanantaina, huhtikuuta 16, 2007

Seikkailujen aikaa

Elämme seikkailujen aikaa. Eikö Ilkka Kanerva ulkoministerinä ole siitä osoitus?

En tiedä moniko seurasi kevään iloksi tullutta sarjaa Monte-Criston kreivistä. Ranskalaisetkin osaavat seikkailupolitiikan! Tämän fantastisen tarinan ytimessähän on oikeudenmukainen kosto, hyvitys ja erinäisten asioiden takaisinvaltaus. Menneen ajan politiikkaa siis. Nykyään tämä kaikki tehdään veronalennuksilla.

Kuin hallitusohjelman terävöittämiseksi, YleTeema laittaa maanantai-iltojen iloksi Victor Hugon romaanin pohjalta tehdyn tv-sarjan: "Kurjat on kertomus yhteiskunnan polkemista ihmiskohtaloista, lain epäoikeudenmukaisuuksista, viattomien kärsimyksistä ja elämän kurjuudesta, mutta myös uhrautumisesta ja velvollisuudentunnosta, rakkaudesta, kunniasta, rohkeudesta ja kyvystä antaa anteeksi.

Tarinan päähenkilö Jean Valjean vapautuu 20 vuoden jälkeen vankilasta, jossa hänestä on tullut moraaliton ja raakalaismainen varas. Erinäisten tapahtumien kautta hän alkaa kuitenkin hiljalleen löytää kadonneen omatuntonsa ja päättää aloittaa uuden elämän." [Kappalejakoa hieman korjailtu.]

Tarina on tietysti vanhanaikainen, sillä nykyään uutta elämää ei enää voi aloittaa. Ainakaan jos on yli 35-vuotias. Tämä ikäraja on laskemaan päin.

Hugon romaaneista on tehty joukko elokuvia. Ranskalaisen elokuvan ensimmäinen suuri kansainvälinen menestys oli juuri Albert Cavellanin Les Misérables (1911-12). Notre Damen kellonsoittajasta on useampikin versio, Adèlen tarinasta yksi. Harvinaisen kuvauksellista ja kuten tulkinnoistani huomasitte, ajankohtaista symbolista tekstiä.

Kurjat 1-4 (Les Misérables)
Maanantaisin 16.4. alkaen klo 18.30, uusinta sunnuntaisin klo 14.35

Ylen edellä linkatusta esittelystä:

16.4. klo 19.30, osa 1/4:
Victor Hugon mestariteoksen filmatisointi parannuksen tehneen entisen vangin Jean Valjeanin taistelusta vääryyttä vastaan.

30.4. klo 19.30, osa 2/4:
Valjean paljastaa henkilöllisyytensä pelastaakseen viattoman miehen. Kotikaupungissaan hän lupaa Fantimelle pelastaa tämän tyttären. Javert haluaa estää lähdön ja Valjean joutuu pakenemaan.

7.5. klo 19.30, osa 3/4:
Thénardier järjestää Valjeanille ansan. Javert ottaa rikolliset kiinni ja huomaa pelastaneensa Valjeanin, joka taas kerran joutuu pakenemaan.

14.5. osa 4/4:
Valjean liittyy kapinallisiin ja pelastaa vainoojansa hengen. Kapina kukistetaan ja Valjeanin tie vie viemäreihin ja viimeiseen kohtaamiseen Javertin kanssa. Eponine kertoo Mariukselle totuuden Cosettesta.

3 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Lukioaikana harrastin harvoin lintsausta oppitunneilta, mutta Victor Hugoon vuoksi muistan jääneeni kotiin muutamankin kerran. Lempparini oli Kurjat, mutta luin minä ne muutkin. Yksi oli muistaakseni nimeltään 1793, mutta sisällöstä en muista enää mitään!

Niistä joka paikassa vastaan punkevista musikaalihugoista en välitä, mutta jollei tuossa linkkaamassasi sarjassa lauleta, saatan ruveta seuraamaan.

Sedis kirjoitti...

Quatre-vingt-treize on romaanin nimi. Englanniksi vain Ninety Three.

Tässäpä hauska juttu Hugon elämästä.

Sedis kirjoitti...

Saksaksi romaanista 1793 löytyi Wikipedia-artikkeli.

Suomeksi: Yhdeksänkymmentäkolme romaani vallankumouksen ajoilta.

Hassua, ettei tämä ole koskaan sattunut silmiin, vaikka uusia painoksia on näemmä tullut parinkymmenen vuoden välein.

Täytynee korjata virhe kesälukemisena.